Новини

Кулинарни шедьоври за потомството

Бакхус 08 октомври 2013, 14:07

За голямо съжаление на авторите си, кулинарните шедьоври не се радват на дълъг живот. Турът им за овации обикновено е кратък - започва от мига, в който келнерът остави чинията на масата и приключва броени минути по-късно. Някои готвачи не се примиряват с подобна съдба.

Отличеният със звезди на Мишлен шеф Жулиен Бурла, например е инсталирал мини фото-студио на прохода - "родовия канал", по който ястието напуска кухнята, за да направи краткото си дефиле в големия свят. Точно там от птичи поглед камерата улавя творенията му и ги запечатва за потомството и базата данни.

Подобни камери били инсталирани в няколко белгийски ресторанта и оттам по идеята се запалил най-известният жив фламандски авангардист Йеф Хейс.

Той поставил камери в няколко луксозни ресторанта из Лондон и Кент, а резултатът е видео, което в  момента е изложено в лондонската галерия Къбит.

На екипите на ресторантите е било казано, че могат да използват камерите както намерят за добре, затова чуваме и виждаме доста пиперливи шеги и жестове. Оттам насетне се редят кадри, при които обикновено пише къде са направени, но понякога се появяват импровизации.

Виждаме например златист сандвич със сирене, надписът отдолу ни казва къде е сниман, но после под кадъра на мръсен кухненски парцал текстът гласи: "Гърция се тресе, напрежението по улиците ескалира", после виждаме татуирана ръка, после великолепна тарт татен, подобна на тибетска мандала, после сладкиш, полят обилно с шоколадов сос и заглавие: "Китай бе ударен от земетресение".

Селърс, 26-годишен готвач, който от миналата година притежава звезда на Мишлен казва, че се е включил в проекта, защото е почитател на съвременното изкуство. Освен това му допаднала идеята поне веднъж да държи контрола върху снимките, които се правят в ресторанта му: "Трябва да видите папараците на храна - казва той. - Има хора, които идват с камери, по-големи от масата. 95% от клиентите ми снимат ястията си за инстаграм и туитър. Не можеш да го забраниш, но и не е приятно."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK