Новини

Световният ден на прехраната и вкусът на разхищението

Бакхус 11 октомври 2013, 15:01

Знаете ли, че  37 милиона американци годишно се изхранват чрез системата от хранителни банки на САЩ - най-богатата държава в света?

От близо две години България има своя хранителна банка.За година и половина тя е събрала над 290 тона храна, предоставена за подпомагане на над 6000 човека в нужда. Конкретният повод да се сетим за тези факти е 16 октомври, Световния ден на прехраната.

Българската хранителна банка ще го отбележи за втори път. Представяне на филма "Вкусът на разхищението" ще се състои на 17 октомври (четвъртък) от 19:00 часа във VIVACOM ART HALL, а вратите на склада на Българска хранителна банка на територията на тържище "Слатина – Булгарплод" ще бъдат отворени за посещение на 18 октомври (петък) от 10:00 часа.

Документалният филм "Вкусът на разхищението" дава ясни отговори на въпросите защо кофичките с кисело мляко се махат от рафтовете в магазина 5 дни преди да им изтече годността; колко струва на фермера да отглежда картофи и каква част от продукцията има шанс да реализира в търговските вериги; колко важна е формата на плодовете или зеленчуците, за да бъдат предлагани в търговската мрежа. Проектът на немския режисьор Валентин Турн очертава също и смислените алтернативи, които ни ангажират да бъдем по-отговорни към храната.

Повече за БХБ и начините да се включите в някоя от инициативите й, можете да научите от сайта им: http://bgfoodbank.org/. А на страницата на Българската Хранителна банка във Фейсбук редовно се публикува графика за доброволческа работа в склада на Банката в тържището "Слатина - Булгарплод".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK