Новини

Умна фруктиера предотвратява разхищенето на храна

Бакхус 15 януари 2014, 13:13

Как да разберем кога купените плодове са най-добри за ядене? Джагит Чода, студент в Университета Брунел в Лондон е изобретил фруктиера, която променя цвета си, когато плодовете узреят напълно, а също и когато тръгнат да се развалят.

Купата е снабдена с детектор, който следи нивата на етилен. Той се съдържа в узрелите плодове, а също и в презряващите.

Смята се, че пускането на купата в производство ще спомогне да се намали разхищението на храна - съществен проблем за развитите индустриални държави.

Презапасили сте се с плодове? Сега постоянно ще ви се напомня, че трябва да направите нещо с тях.

Купата е дипломен проект на Чода, представена е за пръв път на ежегодното събитие Made in Brunel, организирано от университета и вероятно скоро ще бъде внедрена в производството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK