Умна фруктиера предотвратява разхищенето на храна
Как да разберем кога купените плодове са най-добри за ядене? Джагит Чода, студент в Университета Брунел в Лондон е изобретил фруктиера, която променя цвета си, когато плодовете узреят напълно, а също и когато тръгнат да се развалят.
Купата е снабдена с детектор, който следи нивата на етилен. Той се съдържа в узрелите плодове, а също и в презряващите.
Смята се, че пускането на купата в производство ще спомогне да се намали разхищението на храна - съществен проблем за развитите индустриални държави.
Презапасили сте се с плодове? Сега постоянно ще ви се напомня, че трябва да направите нещо с тях.
Купата е дипломен проект на Чода, представена е за пръв път на ежегодното събитие Made in Brunel, организирано от университета и вероятно скоро ще бъде внедрена в производството.