Новини

Българските диетолози настояват за забрана на маргарина

Бакхус 05 февруари 2014, 13:25

Българските диетолози настояват продажбата на маргарин у нас да бъде забранена, пише "Дневник".

Причината е във високото съдържание на трансмазнини, които носят редица рискове за здравето.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уточниха, че вредата от маргарина е следствие на продължителната му консумация.

"Трансмазнини" е популярното название на вид ненаситени мазнини. Има ги най вече в хидрогенираните растителни масла като маргарин и други синтетични мазнини, използвани в печивата, вафлите, сладоледа, растителната сметана и още много хранителни продукти.

Трансмазнините са забранени в Ню Йорк и на други места в САЩ. В края на миналата година Американската служба по храните и лекарствата (Food and Drug Administration – FDA) разпореди, че трансмазнините не са безопасни за здравето и забраната им може да предотврати 20 000 инфаркта годишно и да спаси поне 7000 души в страната. Решението беше приветствано от здравните експерти.

Трансмазнините водят до запушване на кръвоносните съдове, но са широко разпространени. Те са лесни за употреба, могат да издържат неколкократно затопляне, без да се разпаднат, а твърдото състояние ги прави лесни за транспортиране. Хидрогенирането е евтино.

Производители подобряват с изкуствени трансмазнини текстурата и трайността на продуктите. Те са евтини и може да се добавят към почти всяка храна за пълнеж и овкусяване. Химически променената им молекула обаче е нeпозната на човешкия организъм, той не знае как да се справи с нея и затова те нанасят големи вреди.

Според проучване на Университета на Сан Диего, Калифорния, освен останалите вреди, трансмазнините ни правят и по-агресивни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK