Новини

Лоши новини за Макдоналдс

Бакхус 19 март 2014, 14:23

Щатът Ню Йорк постигна споразумение със собственика на 7 франчайз ресторанта от веригата Макдоналдс, пише Хъфингтън Пост. Той ще трябва да плати близо 500 хил. долара на работниците си, които заведоха иск.

Съдът е установил, че служители на веригата редовно са работили допълнително преди и след смяната си в ресторантите, собственост на Ричард Сиснерос. Допълнителните часове работа не са били приспадани. Също така от заплащането на работниците са били удържани разходите за пране и почистване на униформите им.

Сумата, постигната чрез споразумението, ще бъде разпределена между 16000 настоящи и бивши служители на Макдоналдс.

"Както и всеки друг бизнес в Ню Йорк, собствениците на фаст фуд вериги трябва да спазват нашето трудово законодателство - заяви главният прокурор на щата Ерик Шнайдерман. - Нашите най-нископлатени работници заслужават същата закрила на закона както и всички останали. От критично значение е както за тях и техните семейства, така и за икономиката ни, нито един нюйоркчанин да не бъде лишен от трудно заработеното си заплащане."

В имейл, разпространен до пресата, Сиснерос обяви, че в момента ресторантите му работят в пълен унисон с всички законови изисквания.

В последните месеци работните практики на фаст-фуд веригите и техните франчайзи се разследват от съдебните органи в САЩ.

Адвокати на работниците в Макдоналдс от Ню Йорк, Калифорния и Мичиган заведоха дела срещу компанията за системно неизплащане на надници. Работниците от индустрията, подкрепяни от синдикатите, заплашват с масови стачки и искат увеличение на надницата на 15 долара на час.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK