Новини

Кой ще пие кримско вино?

Бакхус 25 март 2014, 17:03

Кримското вино е популярно и харесвано в Русия още от времето на император Николай ІІ. Лозя в Крим притежава и скорошният руски гражданин Жерар Депардийо. Повечето от големите собственици на лозя и изби край Севастопол не знаят какво крие бъдещето.

Земеделието формира около 10 процента от брутния регионален продукт, а 12% от тях се формират от винопроизводството.

Павло Швец е собственик на лозя на югоизток от Севастопол и произвежда 30 хил. бутилки годишно. Половината изнася за Украйна, другата половина - за Русия. "От бизнес гледна точка е по-добре Крим да се присъедини към Русия" - казва той, цитиран от Wine-searcher. И добавя, че лицензът за продажба на алкохол в Украйна струва 50 хил. евро годишно, докато руското правителство подпомага дребните земеделци.

Инкерман, едни от големите производители в бранша, също продават и на Русия, и на Украйна. Лариса Шимок, мениджър продажби в компанията, запазва дипломатичния тон: "Ние не се занимаваме с политика - казва тя. - Ние правим вино, което се пие в Русия, пие се в Украйна, надяваме се едни ден да се пие и във Франция."

В туристическия бизнес също изразяват притеснения: "Много от туроператорите отмениха резервациите за Крим и Украйна заради конфликта - казва Лилия Иванова от Интурист, бившата държавна агенция, която продължава да е основния играч на пазара. Тя изговаря и основния страх на местния бизнес от започването на военни действия и неясен изход от кризата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK