Новини

Мавруд: Български, от Италия

Михаил Ванчев 07 май 2014, 10:25
Марко Труан /вляво/ заедно с баща си Тарчизио Труан, в чиято семейна пипиниера се произвежда лозовия разсад на мавруда за България

Маврудът, българският сорт грозде, който ни отличава от всички, се прави в ... Италия. И още по-точно в селцето Сан Джорджо ди Рикимбелла, област Фриули, Северна Италия. Точно там се намира семейната пипиниера Вивай Труан, която от 2006 година досега е продала на българските лозари около 1 - 1,25 милиона малки лозички от сортовете мавруд и памид и вече с гордост черпи клиентите си с българско вино с италиански корени.

Впрочем това за корените не е съвсем точно. В пипиниерата на семейство Труан, което се занимава с този бизнес от 1934 година насам, за вкореняване се използват американски подложки от диви лози, които не боледуват от страшната болест филоксера.
А как стават на мавруд? Женим ги, казва Марко Труан, който е четвъртото поколение пипиниер в семейната фирма. Ние във Фриули наистина казваме така на процеса на свързването на дивата подложка с културния сорт грозде, обяснява той. Лозовите "сватби" продължават от януари до март. Присаждането на калема върху подложката се прави ръчно, а не механично заради 100-процентовия контрол върху крайния резултат. Това удължава живота на новото растение.

Една добре гледана лоза има 30-35 години активен живот. Ние имаме 35 годишни лозови масиви с наши лозички, които са в отлична кондиция и дават гарантирана продукция ежегодно, казва Марко Туран. Той е убеден, че това ще важи и за българските лозя със сортовете мавруд и памид. След сватбата, през април млади лози се засаждат в пипиниерата и се съживяват.
Остават тук до ноември. Тогава се вадят, оценяват се една по една, за да отговарят всички на най-високата категория "А" и се подготвят за експедиция.
Добре ли е, че лозичките с маврудът се зачеват в Италия? Точно тук във Фриули се създават около 70 на сто от новите лози на втората винена сила в света. Вивай Туран има капацитет от над 3 милиона млади лозови растения годишно. Толкова произведохме и продадохме през 2013 година, уточнява Марко Туран.

В България досега неговата фирма е продала над 5 милиона млади лозички, като 20-25 на сто от тях са от българските сортове мавруд и памид. В компанията работят целогодишно 30 човека и произвеждат лозов разсад от 110 сортови вида грозде.
Марко Туран е много горд, че вече е пил български вина от "своите" лозички. Оценката му: имате отлични вина, казва той. С разсад от Вивай Туран са създадени лозови масиви на винарска изба "Ямантиеви" - Ивайловград, винарска изба Spiritus Sanctus - в с. Сусам, Хасковско, а също на големите винопроизводители от Пещера и Карнобат. В Северна България фирмата има продажби във Видин и Русе.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK