Ресторант без отпадъци
За две години ресторант за бързо обслужване в Чикаго е изхвърлил толкова отпадъци, колкото подобен тип заведение изхвърля за час, предава Хъфингтън Пост. Джъстин Врени отворил заведението с идеята за "нулевия отпадък" и доказва, че това е възможно. Той твърди, че част от боклука, който изхвърля дори не идва от ресторанта, а от неща, които клиентите носят - пластмасови чашки например.
Всичко - от остатъците храна до използваната мазнина - се използва повторно или се компостира.
Врени изповядва мантарата на трите R - Reduce, Reuse, Recycle (редуцирай, използвай пак и рециклирай), като към тях е добавил Reject (отхвърли) и Refuse (откажи), които се отнасят до ненужни опаковки, джънк мейл, хартиени фактури и пр.
Разбира се, постигането на нулев отпадък не е било лесно. Врени прекарал шест месеца в проучване как да държи цената за труд ниска и как да избегне спестяващи време удобства като пакетиран бульон - вместо това започнал сам да си го прави от костите и остатъците на пилетата, които използва.
Според него цените в ресторанта са ниски, тъй като нищо не се прахосва.
"Хрупкавата кожа на пилето отива в салата Коб, от костите правим бульон. Днешните остатъци от зеленчуци отиват в утрешните бургери, а остатъците от храна даваме на фермерите, които гледат пилета и ни снабдяват с яйца."
Врени е намерил решение даже за трийсетте литра боклук, събран за две години - дал го на художник, който работи с отпадъци, превръщайки ги в произведение на изкуството.