Новини

Истории за храна и размисъл

Бакхус 19 май 2014, 15:39

След награди и прожекции на фестивалите за документално кино в Солун, Сан Франциско и Варшава, филмът "История за храната и душата" на Тонислав Христов влезе и в селекцията филми, препоръчани от тръста за устойчива храна.

"Филмите притежават уникалната способност да ни вдъхновяват и образоват. Екипът на тръста избра някои от важните филми, изследващи теми, свързани с хранителната система."

"Този абсурдистки и деликатен документален филм започва с бара в Сатовча, малко българско селце. Барът е една маса в задната част на пенсионерския клуб. Приятелите са възрастните мъже от селото от различни етнически и религиозни групи - християни, атеисти, българи, мюсюлмани, турци, помаци и евангелизирани роми. [...]

С блясък в очите, седнали на пълна маса и мъжете, и жените артикулират "традициони" възгледи (рядко политически коректни), но и гордост от идентичността си, общото минало и живота в миролюбива общност, подхранван от утешителната нужда от приготвяне на храна и отзивчивостта на ритуалното й споделяне."

Повече за филма можете да прочетете в новия брой на сп. "Бакхус".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK