Новини

Вина от Сардиния изпъкнаха на Italian Wine and Food Tasting 2014

Бакхус 11 юни 2014, 13:47

И тази година изложението Wine and food Tasting, организирано от ICE - Италианската търговска агенция, в една от панорамните зали на хотел Кемпински в София, регистрира присъствие на заинтересованите оператори в сферата на виното.

Дали заради настъпващия летен сезон или заради постоянството на българската фирма представител, която за трета поредна година участва убедително на изложението, сардинските вина и тази година привлякоха вниманието на посетителите. Освен Канонау– сорт, който от известно време започва да навлиза на българския пазар, представен на изложението от изба Паулис, Монсерато, с почти стогодишна история, тази година Сардиния представи и червения сорт Кариняно де Сулчис, вино с контролирано наименование за произход от малък регион в югозападната част на Острова, произвеждано в ограничени количества от лозя, отглеждани под формата на ниски дръвчета в предимно песъчливи почви, изложени на морския вятър мистрал.

Едно интересно вино със силен характер, което местните изби са избрали от край време за собственото си производство, и най-вече историческото селце Калазета, в близост до остров Карлофорте, перла в короната на Сардиния, който се радва на голяма слава заради своите заливи за улов на риба тон, както и заради гастрономията, фокусирана върху специалитетите на основата на риба тон. Освен това, тази година, изглежда интересът на посетителите беше привлечен от белите вина, представени от изба Паулис. Две традиционни вина с контролирано наименование за произход – Верментино от Сардиния и Нурагус. Първото, придружаващо рибните ястия на туристите, главно в Галура и Коста Смералда, се радва вече на международна репутация.

Второто е произведено от местен сорт с три хиляди и петстотин годишна история зад гърба си, рафиниран през вековете от постоянството на винарите от регионите Партеола и Мармила, в югоизточната част на Острова, запазвайки непокътнати органолептичните си качества и аромат.
Името му идва от Нурагите - тип мегалитни кули, разпространени и строени на Сардиния, предизвиква в съзнанието древна история, постоянство и мъдрост. Когато Европа е била обитавана от народи, живеещи в колиби малко по- напредничави от наколните жилища, в Сардиния – Атлантида, митичната земя, описана от древните гръцки писатели като острова, където пролетта идва два пъти, освен с лов, отглеждане на овце, риболов и търговия с други народи, са се занимавали и с обработка на метал и производство на вино, както свидетелстват археологическите разкопки на древните градове – крепости. Скъпоценни камъни, които са част от кулурата на един древен остров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK