Новини

Денят на Майката Земя

Весела Николаева 10 декември 2014, 12:30

Всяка година милиони хора по света празнуват Деня на Майката Земя, за да напомнят колко е важно да пазим нея и уменията да отглеждаме храната си. Тази неделя (14.12.) младежката мрежа на движението Slow Food ще припомни защо е важно да пазим и уважаваме плодовете на Земята – освен с екологична насоченост, събитията по целия свят имат за цел да привлекат вниманието към производството и потреблението на честна, чиста и вкусна храна. Последното е основа и на цялата философия на Slow Food, от което идва инициативата за организирането на Terra Madre Day всяка година на 10 декември – около тази дата се организират събития по целия свят. От организацията посочват, че за тази година са заявени общо 625 събития, в които да се включат над 100 хил. души.

В България Slow Food Youth Network (SFYN) ще отбележи празника с лекции – срещи на 14 декември в City Center Sofia на бул. "Арсеналски" 2 в столицата. Срещите ще започнат в 14 часа с дебат за устойчивото благоденствие – доказан метод за него е изграждането на стабилна система, която да обединява местния производител и потребител, коментират от SFYN. Според тях алтернативните хранителни общности не трябва да бъдат маргинални, а да достигнат до всички. Достигането до всички и достъпната, качествена храна е главната кампания на Slow Food, които освен за запазване на местни вкусове и подпомагане на регионални производители, се борят и срещу изхвърлянето на годната за консумиране храна.

В дебата ще участват представители на местни общности на Slow Food в България като Кейси Ангелова от Кюстендил, производители на храни и доставчици от малки ферми, Богдан Богданов, който е обявен за живо наследство на ЮНЕСКО заради уменията си да прави хляб с квас, както и готвачът и собственик на ресторант "Щастливото прасе" - Джун Йошида. Йошида е един от готвачите в "12 лица на българската кулинария" на "Бакхус".

Втората част от събитието в неделя е посветена на кореноплодните – ще чуете колко много от тях се отглеждат в България, кои са се използвали в местната кулинария от векове, ще може да разкажете и за тези, които самите вие познавате.

Информация за събитията на SFYN може да следите и от facebook страницата на сдружението - https://www.facebook.com/SFYNSofia?fref=ts

Пълна програма на празника:
I.  "Бавният път към успеха"

Лектори :

Панел 1: "Почва в ръцете ни"  
Албена Златанова и Кристиян Тодоров – ферма BioDynamic Bulgaria
Кейси Ангелова – Slow Food Кюстендил
Филип Кирилов – Сдружение "Тринога"
Ники, Георги и Мики - Urban Farming София

Панел 2: "Минава през сетивата"

Богдан Богданов, "живо човешко съкровище" UNESCO (квас за хляб)
Джун Йошида, ресторант Щастливото Прасе Food & Cocktails / The Happy Pig Food &  Cocktails
Ваня Иванова, Vanilla Kitchen

Панел 3: "И оставя следи!"
Илия Пчеларов, СЕМКА
Ралица Касимова, Фермерски пазари Хранкооп

II. "Опознай корените си"- Работилница
На територията на България се култивират най-разнообразни кореноплодни ядливи  растения. Колко от тях познавате? Елате, чуйте и ни разкажете !

Участници:
Албена Петрова- Здравей. Орг
Людмил Хайдутов – конвивиум лидер на Slow Food София, редактор в сп. "Меню"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK