Новини

Яж, пий и се обичай

Росица Илиева 10 февруари 2015, 12:09

Една от първите жертви на всяка диета са алкохолните напитки, но последните научни открития съветват да не избързваме със зачеркването на червеното вино. Изследване, проведено от три американски университета - в Орегон, Небраска и Аризона, показва че определени сортове грозде подпомагат метаболитните процеси в клетките ни и при преработването на мазнини и захари. Според проф. Нийл Шей, биохимик и молекулярен биолог, мискетът може да подобри обмяната на веществата и директно да атакува чернодробното затлъстяване.

Професорът изследва влиянието на гроздето първо при мишките, после при хората. Животните в лабораторията му са подложени на диета с високо съдържание на мазнини и след десет седмици при тях се наблюдават същите последици, като при човек с наднормено тегло и заседнал начин на живот - затлъстяване на черния дроб и диабетни симптоми. Опитът продължава с други мишки, които заедно с храната, получават екстра: гроздов екстракт от пино ноар. Те натрупват по-малко мазнини и са с по-ниска кръвна захар от другите.

При последното проучване, публикувано в The Journal of Nutritional Biochemistry този януари, научните екипи проверяват въздействието на четири гроздови екстракта, извлечени от сорта мискет, върху лабораторно отгледани човешки клетки - мастни и от черен дроб. В резултат забелязват, че растежът на стари и появата на нови мастни клетки значително се забавя, а метаболизмът на мастните киселини в черния дроб се подсилва. Учените определят, че отговорна за това е елаговата киселина, която е известна като естествен антиоксидант и се намира в много плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки, нар).

"Не сме открили, а и не сме очаквали да открием, че тези компоненти ще подобрят телесното тегло, казва професор Шей. Но ускореното изгаряне на мазнини и специално в черния дроб може да подобри функционирането му при хора с наднормено тегло. Ако успеем да разработим диетична стратегия, която да намали натрупването на вредни мазнини чрез консумация на широкоразпространени храни като гроздето, това би било добра новина.".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK