Giusti for all
След успешната си роля на chef de cuisine в Noma в продължение на три години, един от топ готвачите на Америка, Даниел Джусти (Daniel Giusti), се готви да се изяви в доста по-различно амплоа. Новият му проект е да промени менюто на училищните столове. И намерението му е тази смяна да бъде радикална. Радикален ще е завоят в кариерата му: след години наред в кухнята на един от най-добрите ресторанти в света, чиито клиенти чакат с месеци за резервация, за да платят една далеч нескромна сметка, сега 31-годишният Джусти ще трябва да "сглоби" меню за 3, 07 долара.
Джусти е наясно, че това негово решение вероятно изглежда много наивно - да напуснеш ресторант номер едно в света, за да се главоблъскаш с нисък бюджет и труднопреодолими ограничения.
"Има куп предизвикателства, което прави задачата много, много трудна", казва за "Вашингтон поуст" Сам Кас, бивш съветник в Белия дом по хранителна политика.
В същото време Джусти обяснява: "Нома" ме научи, че може да постигнеш всичко. Знам, клише е, но е така."
Националтата програма за училищните обеди е истинско бойно поле, в което сосът за пица се води зеленчук, а Асоциацията за училищна храна се обявява срещу намаляването на солта в дажбите на децата. Но точно тук Джусти вижда много повече възможност за влияние и смислен ефект, отколкото в идеята да отвори собствен ресторант. Поне засега.
А и Рене Реджепи, собственикът на Nomа, стои зад него: "Той е млад, но мъдър. Просто е много зрял за възрастта си. Роден лидер, който не се страхува да взима решения."