Новини

Какво, къде, кога (декември)

Бакхус 27 ноември 2018, 12:20

Коледни базари
1 - 31 декември
Европа

Известният коледен базар в Прага тази година ще бъде открит на 1 декември със запалване на свещите на елхата на Староместския площад. На него може да се насладите на типичното чешко греяно вино svarak и да пробвате trdelník, който прилича на козуначено руло, кухо по средата. На 15 ноември започва коледният базар в австрийския град Инсбрук. Красота от дървени играчки и свещи заедно с тиролска храна: Tiroler Kiachl (нещо като мекици), коледен щолен, адвентско греяно вино и адвентска бира. На 16 ноември се открива коледният базар във Виена. В Германия също има чудесна атмосфера и изобилие от вкусни неща, които не са за изпускане: от ябълковото вино на Römerberg, площадът "Свети Пол" и Mainkai във Франкфурт (26.11 - 22.12) до баварските наденички на Marienplatz в Мюнхен (27.11 - 24.12). Нетрадиционен коледен дух предлага The Dickens Festival на 15 и 16 декември в средновековния холандски град Девентер. Всички на базара са преоблечени като героите на Чарлс Дикенс и коледният базар е изцяло в духа на неговите романи, намира се на Grote Kerk, пазар за антики има на Oude Mariakerk (http://dickensfestijn.nl)

Ден на света Лусия
13 декември
Швеция

Един от най-красивите празници на зимна Швеция и много добра причина да се отбием до Скандинавието. Денят на света Лусия в същината си е процесия от деца в дълги бели рокли със свещи в ръце, които неспирно пеят песни. Празникът е древен, но става официален чак през 1927 г.

Подобно на лятното равноденствие, празникът на света Лусия представя една от най-древните културни традиции на Швеция - разиграването на мрака и светлината, на студа и топлината. Светицата се възприема като дарителка на светлина в тъмната и студената шведска зима. На този ден се пие кафе и грог и се ядат lussekatter (котката на Лусия) - кифлички с шафран във формата на сгушено коте с очи от стафиди.

Коледен бирен фестивал
15 - 16 декември
Есен, Белгия

Белгийската бира заслужено е под егидата за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Затова е винаги добра идея да се отбием до Белгия, а специално през декември мястото е Есен - малко, красиво селце, само на 35 км от Антверпен. Всяка година там се организира фестивал, чието официално име е OBER Kerstbierfest, на който се представят над 200 зимни и коледни бири.
http://www.kerstbierfestival.be


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK