Новини

Буря в чаша вино във Франция

Бакхус 18 януари 2019, 14:56

"Не мисля, че виното може да бъде сравнявано с който и да било алкохол, само в изключителни случаи то може да стане причина за тежко напиване", обяви френският министър на земеделието Дидие Гийом за телевизия BFM и изказването му отново предизвика дебат за ползите и вредите от виното във Франция.

Изказването на Гийом предизвика реакцията на Мишел Рейно, председател на френския фонд срещу алкохолизма, който предложи на Гийом да посети изтрезвителните в болниците. "Всеки ден има хора с алкохолно натравяне от вино".

"Никога не съм виждал някой да излиза пиян от нощния клуб, защото е пил Côtes du Rhône", каза още министърът.

Той допълни, че вина за това носят твърдият алкохол и коктейлите.

Бернар Басе, вице-президент на Националната асоциация срещу алкохолизма и зависимостите, също оспори думите на министъра, като цитира данни, че близо една пета от младите във Франция се напиват с вино, като 25 процента казват че са се натровили с шампанско. "Виното е алкохол като всеки друг", поясни Басе в Туитър.

Миналата година президентът Емануел Макрон се обяви твърдо за пиенето на вино два пъти дневно. "Бързото напиване с бира или твърд алкохол е истинска болест за общественото здраве, но това не се отнася до виното." Коментарите на президента бяха по повод твърденията на здравния министър, че виното, дори в най-умерени количества, не е полезно за здравето, и не води до дълголетие, както традиционно се смята във Франция.

В рамките на този дебат президентът Макрон беше критикуван и за собствените си винени навици. Известно е, че той изпива по 14 чаши седмично - по една на обед и една на вечеря дневно.

Според Световната здравна организация Франция се нарежда сред страните с най-висока алкохолна консумация, изпреварена от Естония, Литва и Чешката република. 58 процента от алкохолната консумация във Франция е на вино.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK