Галерии

Да изгорим калории

Марта Румянова 15 ноември 2016, 12:48
Срещите с нея ухаят на шоколад и канела. Поръсени са с кафени зърна. И са придружени от ябълков щрудел. "Виновникът" за празника на сетивата се казва Ирина Йорданова. Запознах се с нея на прага на пролетта, но есента се оказа нейната стихия. Защото тогава най-често се палят свещи и се пекат сладкиши. Поне тя така твърди. Кръщава начинанието си Gancini. "Това не е е измислена дума. Значението на италиански е кукички. Нещо толкова сладко и неустоимо, че се хващаш за него като кукичка и не искаш да го пуснеш". Със сигурност така въздействат мъфините свещи – запазена марка на Ирина. "Самият восък се бърка, все едно се бъркат белтъци. Бъркайки го, се изстудява бавно, в него влиза въздух и става гладка консистенция, която после минава през шприц". "От малка съм в кухнята с майка ми, непрекъснато гледаме кулинарни предавания, а после експериментираме. Често се затварям в кухнята и първо забърквам истински сладкиш, за да го видя как изглежда, после го правя на свещ. Трябва да го опитам, да усетя истинския му аромат, за да го пресъздам. " "Техниките, които използвам са изцяло взаимствани от кулинарията – шрицоване, декориране със захарни фигурки." "Често настъргвам лимонови или портокалови корички, шоколад, поръсвам с кокос или канела. Цялата тази декорация освен, че е приятна за окото, допринася за благоуханния аромат на свещта, когато тя се запали. Гоня най-реалистичното. Окото храни." Днес Ирина е натрупала достатъчно опит и го споделя с другите. Мечтае да застане в Кухнята на Рудолф и докато той бърка кекс, тя да бърка свещ. Защо не под формата на сладкиш панакота. И както за готвачите са важни съдовете, така за Ирина са важни чашите. "Не харсевам свещи, които нямат съд. Често клиентите си избират свещите по чашите. Затова се свързах с Екатерина Лашова и тя вече е в процес на правене на чаши специално за мен." "Какъв аромат ще се носи от тях? На канела, портокал, ябълка, джинджифил, печена тиква с орехи и мед." Така звучи рецептата на Ирина за пълно щастие.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK