Галерии

Вкус: капучино

Иван Чавдаров 02 декември 2016, 11:40
Капучиното е една от най-известните напитки в света. Вкусът на капучино е един. Вкус - капучино.
Първо се сервира само в Италия, но в началото на двадесетте години навлиза по цял свят благодарение на Starbucks. Сега капучиното е една от най-консумираните напитки във всеки един coffee shop.

* Може ли професионален бариста да живее с автоматична кафе машина у дома?
Saeco Incanto заендо с Иван Чавдаров, собственик и бариста на кафе-бар Chucky’s правят едноседмичен експеримент, в който всяка сутрин Иван ще приготвя личното си кафе с автоматичната кафе машина и ще сподели с нас опит, идеи и полезни съвети.
За хубавото капучино са важни две неща: точното количество кафе и мляко (високомаслено мляко над 3%) и температурата на загряване на млякото - нито да е много горещо и пяната да стане на мехури, нито да е прекалено слаба, така че изобщо да не стане пяна. В повечето заведения правят тази грешка - претоплят млякото и то изгаря. Течността в чашата е вряла, вкусът става блудкав, а миризмата - на прегорено мляко.

Към капучиното може да добавите канела, защото си подхождат вкусово. Много хора вместо захар слагат и мед, но ако трябва да бъда честен...не трябва да се добавя нищо, защото по този начин сменяме истинския вкус.
Първото нещо, което ми направи впечатление, когато използвах Saeco Incanto е, че машината е настроена на точните милилитри за капучино - 200мл.
Другото, което спечели най-вече моята приятелка е, че наистина е суперлесно, а резултатът винаги е един и същ - просто натискаш едно копче и хоп, имаш капучино в чашата.
Ако трябва да следваме автентичния италиански стил на приготвяне, кафето трябва да бъде бразилско тъмно изпечено, но практиката показва, че с по-светло изпечени кафета резултатът е по-добър.
Препоръчвам кафе от африканските региони - Кения и Етиопия.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK