Галерии

Бакхус Вечери: Първо Виното

Снимки: Драгомир Ушев 09 октомври 2018, 12:48
"Първо виното". Това беше името на първата винена вечеря за сезона на Бакхус, както и първата с малко по-различна формула - този път храната следваше виното. Авторите й са Яна Петкова, известна още като "Яна виното" - ясно защо, и Ивайло Игнатов, който в момента работи в словенския Hiša Franko, който е в класацията "Top-50" ресторанта в света. С тази вечеря продължихме и играта, която организираме с партньорите ни от Volkswagen.

На случаен принцип избираме печеливш, който заедно с приятелите си може да се възползва от превоз до ShowHow Томеко и обратно s Volkswagen Arteon, докато си казва наздраве с охладена бутилка Veuve Clicquot.

/Снимка: Цветелина Белутова/
/Снимка: Цветелина Белутова/ Вечерята започна с комплимент от "Братя Хлебари" - кошница хляб, масло с яйце и сирене, и мариновани маслини. Яна Петкова избра вината на основаната през 2010 г. изба Марян. Според нея това е една от най-добре и интересно развиващите се български винарни, специализираща изключително в производството на малки серии висококачествени вина. Първото вино, представено от нея и Петър Иванов, беше Maryan Sense of tears Dimyat 2017. Димятът, припомниха ни, е балкански традиционен сорт, който може да се яде, да се прави на ракия, и разбира се - на вино. Зад това вино има и красива история: сестрата на Цар Иван Шишман – Кера Тамара, била принудена да замине при султан Мурад в знак на примирие между двамата владетели. За да запази мира между двете държави, тя се съгласила, и дълго се прощавала с любимите места. От сълзите й поникнали лози и дали чудно грозде – Димят. Салатата към него беше цикория с мус от орехи и круши, бяла черница и сок от хавайско Нони. Необичайно, и изключително балансирано съчетание, прекрасно допълващо облостта на виното. Предложението за предястие на Петкова-Игнатов беше "болонезе" от цвекло, козе сирене, доматен аспик и цвят от босилек. Предястието припомни по най-вкусен начин сезона, в който се намираме. То беше акомпанирано от чаша Maryan Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2016. Виното е ферментирало и отлежавало 8 месеца във френски, американски и български дъб, с напълно свой стил, далеч от новозеландския, при който максимално добре разкрива сложната си структура и тероар. Споменавайки думата "тероар", тя беше напълно представена при предложението за основно ястие: при него имаше местно вино и местна храна, една формула, която по думите на Яна Петкова, винаги носи успех. Ивайло Игнатовски беше подготвил свинска кавърма с продукти и по рецепта на своето село Земен и Трън. Ястието впечатли с вкуса на месото и зеленчуците - както поотделно, така и заедно. Виното към кавърмата беше Maryan White Cuvee 2015 - Dimyat, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Това съчетание беше оценено по достойнство заради постигнатата хармония и интегритет. Изключителна изненада беше поднесеният десерт: сладък картоф, шоколадово моле, пекорино с шафран и пипер. Изненадата беше заради очевидно търсения, а и постигнат фин нюанс на сладкото. В случая беше загърбена по-агресивната му изява, толкова типична за Балканите. Деликатният вкус на десерта беше чудесно балансиран от Maryan Ivan Alexander 2014. Нотките пипер и шоколад на това изключително кюве /каберне совиньон и мерло/ вървяха ръка за ръка с вкуса на десерта, а и тук всички разбрахме защо винарска изба "Марян" е сред топ играчите на винената ни карта. Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери". Те направиха и изненада за гостите, като поднесоха на гостите на вечерята чиния със свежо грозде. Благодарим и на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта.

Бакхус благодари специално на Яна Петкова, Ивайло Игнатов, братя Хлебари, на домакина Томеко, и на своите гости за тази изключителна вечеря.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK