Платена публикация

ВИ "МАЛКАТА ЗВЕЗДА"

ВИ "Малката Звезда" 21 февруари 2009, 00:02
Георги Георгиев и Камен Коев

След един обещаващ старт преди няколко години бутиковата изба от Харманли заяви своето сериозно присъствие с вината си от серията "Енигма", реколта 2007.
За успехите на кое да е предприятие причините са винаги повече от една. Основната причина за очаквания възход на ВИ "Малката звезда" е нейният технолог Камен Коев. Симпатичен и скромен, той оставя впечатлението, че виното някак си става от само себе си. Но ако сте в кухнята на нещата, ще видите, че нищо не е случайно и г-н Коев бди денонощно край бъчвите и ферментаторите.
Самата винарска изба се намира в местността "Малката звезда", откъдето е получила името си. Това място е кръстопът на стари римски пътища и е служело за отдих на керваните със стоки със своите вековни разклонени тополи, изобилие от вода и наличието на огромни добре поддържани лозови масиви. Десетилетия наред това е култова местност, привличаща пътници, туристи и изследователи. Заслужаваща култово вино. И "Малката звезда" го прави.
Философията на собствениците е колкото е възможно да се придържат към природата, без вмешателства в естествените процеси на винопроизводството, за да се получи един максимално натурален продукт. Вината на ВИ "Малката звезда" са обемни, сочни, с повече плод, с по-малко тежест, танини и дъб. Те притежават собствен стил и разкошен характер. "Да може да поискате и втора чаша", казва технологът Камен Коев с широка усмивка.
Когато преди три години Камен идва, той още не знае какво го очаква, нито какъв благодатен за лозята регион е Южен Сакар. Собствениците на избата тогава казали на Камен: "Имаш три години да експериментираш, имаш нашата подкрепа, за да създадеш нашето вино и нашия стил."
И така двамата с неговата съпруга, и също технолог, работят усилено, за да получат най-добрите купажи. Но работа с главно Р. Да отделят най-доброто грозде от най-добрите масиви от лозя, да подготвят най-добрите съдове и да се грижат за виното като за собственото си дете.
Много слънце, подходяща почва, добре обработени лозя правят този район благословен не само за мерлото и кабернето. Добре се развиват и мавруд, каберне фран, сира и др. В последните купажи на ВИ "Малката звезда" от серията "Енигма" ценителите могат да се порадват на пикантните нотки на каберне фран, нежната топлина на сирата и непретенциозността на мавруда, който в този район сякаш е добил повече разкош. От добро грозде – добро вино! Тази изтъркана винарска приказка важи в пълна сила за Южен Сакар. Късите серии на бутиковата изба са отражение на идеологията на собствениците – ненатоварено, елегантно, хармонично, вино направено с любов.
Останалите фактори за успеха им обаче са си чисто материални – 90 процента от бъчвите им са нови от най-добрите френски и български производители. Закупили са малки ферментатори (за по-внимателна и облекчена ферментация), както и съдове за съхранение с малки обеми. Като прибавим и факта, че единият от собствениците, Георги Георгиев, е агроном, сами разбирате, че бутиковото производство от 100 000 бутилки обещава да се превърне в предпочитан избор не само по патриотични причини за хората в региона, но и за съседите от Северна Гърция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK