Шестима от най-добрите ще готвят на Ресторант на годината 2010

Бакхус 12 февруари 2010, 13:59
Мариан Годжев Андрей Стоилов Борис Петров Йонко Дяков Иван Кирин Валери Нешов

Андрей Стоилов. Този талантлив готвач събра огромен опит в софийския "Хилтън", където работи седем години, преди да оглави кухнята на хотел "Метрополитън". Въпреки че притежава ясно изразен почерк, изразява мнението си за авторската кухня с лаконичното и скромно "всичко е било сготвено преди нас". Все пак, работата му изобилства от лесно разпознаваеми авторски рецепти. Професионализмът му е очевиден не само за клиентите, но и за колегите му - капитан на Националния отбор на Българската асоциация на професионалните готвачи, той е печелил два бронзови медала на Кулинарната олимпиада в Ерфурт, един на състезанието ЕврАзия в Екатеринбург, златен и сребърен медал на Кулинарните игри в Ниш.

Борис Петров, главен готвач на комплекс "Катарино спа" в Катарино, управлява кухнята си като философско общество. Освен че експериментира и обучава екипа си на нови техники, той го направлява идейно, като съставя стройни списъци, в които принципите в кухнята са съчетани с някои "прозрения", както ги нарича самият той. Член на Eвроток-България, той е работил в "Шератон", учил се е при Хавиер Саньол, ученик на Феран Адриа, и има доста натрупан опит в добри испански ресторанти. Освен това Борис е и един от лидерите на българското виртуално общество на готвачите - профилът му във Фейсбук е един от най-активните сред тези на колегите му.


Валери Нешов
. С опит в поредица български ресторанти, включително в кратко просъществувалия, но запомнен "Талисман", Валери Нешов е сред най-открояващите се нови български готвачи. През тази година в работата му се очерта ясна мисия: издирването на автентичните български вкусове, застрашени от изчезване. Заедно с движението Slow Food-България и сдружение от природозащитни организации, той успя да привлече вниманието към няколко ендемични за България продукта, от типа на крокмач и зелено плесенно сирене. Всичко това – чрез забележителни авторски рецепти, които той представи на поредица специални обеди и вечери в различни български ресторанти.

Иван Кирин е съвсем млад готвач с широки интереси, който вече постигна забележителни успехи и направи впечатление с работата си като главен готвач на голф комплекс BlackSeaRama, Балчик. Член е на Българската асоциация на професионалните готвачи, и както самият той обяснява, непрекъснато търси свой стил, обича да импровизира и съчетава продукти, вкусове, цветове, в търсене на удовлетворителен баланс. Принципът му е, че човек трябва да знае от всичко по малко, за да има солидна основа, и обича да работи с всеки компонент от менюто: от месото до сладкишите.

Йонко Дяков е сред първите талантливи български готвачи, които отварят собствен ресторант. Нещо повече – успяват да го задържат на отлично ниво. Неговият "Акант Руж" във Варна бързо се превърна в гурме събитие не само в града, ами и в цялата страна, и превъзходните ястия правят впечатление с отлични продукти, талант в готвенето, добър вид и умерени цени. Йонко Дяков е и много активен в професионалната си общност - председател е на Българския кулинарен съюз, и през 2009 г беше в основата на най-голямото кулинарно събитие в морския град – Вкусовете на Варна.

Мариан Годжев, главен готвач на Парк-хотел и спа "Романтика", Свиленград, е работил в поредица добри български ресторанти – от "Крим" до "Талисман", и сочи за свой учител в готварството Елица Котева. Отношението му към храната е почти научно – проучва историята и употребата на всеки от компонентите, преди да пристъпи към съчетаването им в екстравагантни и неочаквани ястия. Член е на "Евро-Ток България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK