Бакхус връчи наградите Ресторант на годината 2010

"Бакхус" 11 март 2010, 01:58

10 март 2010 г. София, концертната зала на Военния клуб. 200 души са се събрали, за да се впуснат заедно в пътешествие из някои от най-добрите ресторанти в България, за да споделят една бляскава вечеря, и за да присъстват на обявяването на наградите Ресторант на годината Бакхус — Acqua Panna и San Pellegrino, които се връчват за девета поредна година.

Въпреки червения килим, кристала на тавана и кристала по масите, във въздуха не се долавя напрежението на очакването. Точно обратното, вечерята е елегантно разточителна и разпускаща. Пиано, тромпет и барабани от време на време като че спонтанно са заглушавани от звуците на чаши и чинии — вечерята изплува като джаз в ръцете на Васил Пармаков, Росен Захариев и Димитър Семов, а приборите в ръцете на гостите следват ритъма им.

Менюто е от шест степени, приготвено е от шестима топ готвачи: Мариан Годжев, паркохотел и спа "Романтика", Йонко Дяков, "Акант Руж" във Варна, Иван Кирин, BlackSeaRama в Балчик, Борис Петров, Катарино спа, Валери Нешов, консултант-готвач, член на Слоуфуд и Андрей Стоилов, хотел Метрополитън в София. Всеки от тях е дал всичко от себе си за да постигне съвършените миди Сен-Жак, поширан лаврак, спанак със зелено сирене, руладин от токачка, терина от телешки джолан, флан с уиски и карамелово желе.

Петте вина, които придружават ястията, са подбрани от Андреас Ларсон, най-добър сомелиер в света за 2007 г според Международната асоциация на сомелиерите, и посланик на водите Аква пана и Сан Пелегрино. С десерта пристига 25-годишен Chivas. Сякаш стотици сервитьори безшумно се плъзгат по коридорите и с безупречна точност слагат и махат чиниите, дирижирани от Култ Гурме Кетъринг.

Тази приятна сцена е фонът, на който списание "Бакхус" тази година връчи отличията си за Ресторант на годината 2010.

Конкурсът – behind the stage

Раздавани за девети път, наградите на "Бакхус" са за добри постижения на българските готвачи и ресторанти. Целта им е хората и местата, които списанието отчита като забележително добри, да получат заслужени аплодисменти.

Отличията се присъждат от екипа на списанието, постоянни автори, и група от дегустатори, които общо са около 15 души. Те следят голяма група подбрани и нови ресторанти, предимно в София, Варна и Пловдив – градове с по-голяма концентрация на добри заведения в страната, които екипът има възможност да наблюдава систематично през цялата година.

Критериите

В периода февруари 2009 – февруари 2010 екипът на "Бакхус" е направил около 200 посещения в ресторанти. При всяко от тях дегустаторите отразяват впечатленията си в таблици, които се пазят в архива на списанието.

Те оценяват широк кръг от елементи: качеството на продуктите, колко добре е сготвена храната, има ли авторска кухня, талантлива ли е тя, как е поднесена храната, и най-вече вкусна ли е – тези неща са най-важните и имат по-голяма тежест в крайната оценка.

Но дегустаторите дават мнение и за неща като менюто – дали е добре подредено, изчерпателно, удобно, винената листа – дали в нея личи концепция, старание да се открият и подредят удобно истински добри вина на добри цени, обстановката – дали има стил, дали е удобна.

Тези таблици в края на годината се използват, за да се съставят списъците с номинациите. Макар и да нямат ултимативен характер, те много помагат на екипа да съхрани впечатленията си от многобройните посещения.

Наградите

Бакхус присъди награди в пет категории: Дебют, Авторска кухня, Отлична селекция на напитките, новата "Вкусно място", и голямата "Ресторант на годината". Отделно своя награда присъдиха и читателите на списанието. Близо 2700 души гласуваха онлайн, и 11% от тях дадоха гласовете си за Leo's. След него с равен брой гласове (по 8%) се наредиха варненският "Бодега" и "Капитан Кук".

РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА

Тази категория е отделена за класните ресторанти – онези, в които храненето е церемония с колосани покривки, сервитьорите са дружелюбни магьосници, приборите са направени и за да изпитваш удоволствие, да ги повъртиш в ръка. Кухнята – традиционна или класическа, е по-сложна, вината – многобройни и старателно подбрани, предлагани и наливани така, че ароматите им да не останат незабелязани. Това обикновено не са места, в които човек може да си позволи да ходи всеки ден. Но са от тези, в които всяко посещение се запомня.

Наградата е за:

Акант руж

Акант руж, Ресторант на годината

Варна, ул. "Княз Александър Батенберг" 41 052 696 336

Свежите бели орхидеи по прозорците на старата каменна варненска къща в Гръцката махала и полилеите с кристали "Сваровски" са само прелюдия към една кухня с качество, каквото засега почти не се среща в България. Главният готвач Йонко Дяков е съставил удивително амбициозно меню и го изпълнява с ясно различим талант. В сравнително сложните съчетания от съставки той успява да изведе чистите, примамливи вкусове на отделните продукти и да поднесе запомнящи се ястия. В менюто се включват периодично редки продукти, специално доставяни от Европа и други континенти: новозеландско агнешко, френска леща, месо от токачка, пъдпъдъци.

Мусът от козе сирене е освежен с босилек и белени домати. Нежното фрикасе от заек е дискретно овкусено с черен зимен трюфел. Филето от риба тон е изпечено внимателно, запазило меката си сърцевина, и покрито с хрупкава коричка от сусам. Агнешкото гръбче с пресни картофи идва с ароматен сос от сини сливи.
Приготвеният в заведението сладолед е освен от всички сезонни плодове също и от спанак, моркови, рикота, виолетки и дори от омар.
Винената листа непрекъснато се подобрява в ръцете на Любомир Стоянов, бившия сомелиер на печелилия два пъти "Ресторант на годината" "Мусала палас" във Варна. Към всичко това се добавят две големи достойнства: цялостна концепция и много умерени цени.

ДЕБЮТ

В тази категория сме отличили нови ресторанти, които още нямат достатъчно история, но са направили впечатление с интересна, цялостна и убедителна концепция, а също и с интересни и добре изпълнявани меню и винена листа.

Наградата е за:

Еgo

Награда "Дебют", ресторант "Его"

София бул. "Цар Освободител" 12

0878 444 474, 02 980 8989

След провала на един италиански и един гръцки ресторант на този адрес от около година започна да израства истинско класно заведение. Тук най-накрая се появи интериор, който да съответства по класа на тази забележителна отсечка на бул. "Цар Освободител". По стените висят образци поп-арт, някои от които могат да забавляват в продължение на часове. Всъщност мястото има по-добра колекция от това течение от която и да е галерия в София. Човек незабавно попада в клопката на класовия портрет Life is Beautiful на Mr Brainwash и започва да разпознава и назовава лица сред стотината в колажа. Търсенето на най-добрия кадър на Мерлин Монро сред поредицата фотографии, направени от Лорънс Шилър, е друго удоволствие от същия тип. Портрет на Джими Хендрикс от натрошени винилови плочи, шокиращ поглед към лицето на британската кралица, препрочитане на идеята за Тайната вечеря през кодовете на соцрелигията и импровизирана инсталация - библиотека с десетки екземпляри на "Правилата на Мистър Джоунс за модерния мъж" – галерията на EGO е и разнообразна. Интериорът сам по себе си е послание, с удобните мебели, разкошния подземен бар и със своя подобен на частен дом лабиринт от разнолики помещения. Към това се добавят отлична кухня и добро обслужване. Новият управител на заведението Сергей Георгиев доскоро е ръководил екип в Raoul's в лондонския Нотинг хил и класата му е подходяща добавка към досегашните старания за усъвършенстване на менюто, винената листа и качеството на храната в EGO. Менюто на ресторанта е съставено от италианеца Ренато Паскуалато, прилага се от Владимир Коняров и добрите му страни могат да се обобщят като стегнато, менящо се според сезоните и неоставящо редовната клиентела да се отегчи. Продуктите са пресни и най-вече храната е вкусна.

КАТЕГОРИЯ ВКУСНО МЯСТО

Въведена тази година, категорията е направена по мярка на онези български ресторанти, които не са влагали големи средства в шик интериор, в церемониално обслужване или в елегантни съдове, прибори или покривки, но спазват добър стандарт по отношение на храната. Места, които много от нас предпочитат, а и могат да си позволят за ежедневно хранене.

Наградата е за:

Leo's

Leo's, Награда "Вкусно място" и на читателите на сп. "Бакхус"

София, ул. "Искър" 11, 087 864 2825

Италианската храна е малко като футбола - всеки си мисли, че разбира от нея. Къде я готвят най-добре в София е тема, по която споровете са епични. За нас обаче няма никакво съмнение, че мястото е Leo's. Зад този резултат стоят три години съществуване на пицарията, популярният с участието си в "Биг брадър" Лео, Чанко Чанев и 16-годишното им приятелство и съвместна работа. Телевизионната слава на Лео беше фактор, който ни изпълни и с любопитство, но и най-вече със съмнение. То обаче беше бързо преодоляно още при първите ни посещения в ресторанта.

Лео стои зад пастата и останалите ястия, Чанко Чанев отговаря за пиците. Защо точно тук храната е по-добра, при положение че в София готвят и поне дузина италианци, остава загадка. Един от възможните отговори е, че много от продуктите тук се доставят от Италия (включително брашното!). Другият е, че вече спечелило популярност, заведението успява да поддържа прясно всичко, което готви. Пастата се замесва, разточва и нарязва направо пред клиентите. Чанко Чанев, който пояснява, че към италианското брашно се добавя българско в съотношение едно към две, има трето обяснение: "Пицата изисква много внимание и много опит, за да я направиш добре." Пещта е на дърва като във всяка нормална италианска пицария. В менюто има достатъчно разнообразие, но понеже не всеки ден се намират стракино или радикио, задължително, като седнете, ще ви уведомят кои са интересните продукти за деня и какво извън менюто е приготвено с тях. Всичко това прави пицарията много истинска, далеч от десетките измислени вариации на тема пица и паста.

КАТЕГОРИЯ АВТОРСКА КУХНЯ

В тази категория "Бакхус" номинира български готвачи с изключителен талант.

Наградата е за:

Валери Нешов

Валери Нешов, награда за авторска кухня

С опит в поредица български ресторанти, включително в кратко просъществувалия, но запомнен "Талисман", Валери Нешов е сред най-открояващите се нови български готвачи. През тази година в работата му се очерта ясна мисия: издирването на автентичните български вкусове, застрашени от изчезване. Заедно с движението Slow Food-България и едно сдружение от природозащитни организации, той успя да привлече вниманието към няколко ендемични за България продукта, от типа на крокмач и зелено плесенно сирене. Всичко това – чрез забележителни авторски рецепти, които той представи на поредица специални обеди и вечери в различни български ресторанти. "Бакхус" ги представи на страниците си през 2009 г. Присъждаме му тази номинация, защото искаме да отличим съчетанието от талант и благородна кауза, които той демонстрира.

КАТЕГОРИЯ ОТЛИЧЕН ПОДБОР НА НАПИТКИТЕ

В категорията номинираме онези ресторанти, които според нас имат най-пространни, професионално изготвени и подредени, и концептуални винени листи.

Наградата е за:

Мусала палас

ресторант "Мусала" победи в категорията "Най-добра селекция на напитките"

Този варненски ресторант отдавна направи впечатление със забележителната си винена листа – пространна, класна, и подредена с много разбиране, и тя остана сред най-добрите в България и тази година. Нейният съставител, Любомир Стоянов, вече не работи в Мусала Палас, но наследството му се пази добре. Вината са представени не само по сортове и географски региони, но и с интересни истории. Българските вина са разделени на произхождащи от Северна и Южна България, френските и италианските - по тероар. В селекцията присъстват немски и австрийски вина, както и богат избор от Новия свят. Изключителен избор на елитни вина. Освен че това е една от най-обширните листи, съществуващи в България, тя е и удобна за използване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK