Седмица на ресторантите на БАКХУС – "Националните кухни – с нож и вилица около света", от 14 до 20 октомври
Филиъс Фог едва ли щеше да тръгне на околосветско пътешествие с балон, ако в края на XIX в. Лондон имаше разнообразието от ресторанти, на което днес се радва София.
Водите поне с четири предимства пред него: първо, не ви трябва балон и не е необходимо да си придържате шапката от вятъра на 400 м. височина. Второ, ще ви стигнат и седем дни. Трето, нямате нужда от финансовата подкрепа на Британската корона. И, четвърто, никакви схватки, и най-вече - никакви лишения! Ако през деня не си дояждате, то ще е само за да си оставите място за предвкусваната вечеря.
В понеделник можете да тръгнете на юг, и да откриете пътешествието с лека, зеленчуково-рибна гръцка кухня, или пък с наситените, плътни вкусове на турската. Във вторник продължавате на изток и да се порадвате на руското кулинарно изкуство. От там с голям скок се гмурвате във фюжъна на американската кухня, или пък завивате към Западна Европа и залагате на солидната стара немска трапеза.
Сряда отделяте за дълбоко емоционална среща с испанската храна, а след това да отпочивате върху елегантните вълни на френската. В петък може да се върнете към южните, чисти зеленчукови вкусове на Италия, в събота можете да продължите тази линия, като изследвате нейната разновидност у съседите в Сърбия. Неделя можете да оставите за особено пътуване – във времето, като опитате ястия по възстановени рецепти от старинната българска кухня.
Разбира се, не сте длъжни да спазвате георгафска последователност – още едно голямо предимство пред Сър Фог, можете да си скачате колкото си искате от страна на страна.
За седем дни имате възможност да пътувате с нож и вилица около света в нашата Седмица на националните кухни. Местата са неограничени, цените – намалени (до 40 лв куверт на човек с виното), а вината и водите – осигурени и с гарантирано качество. Наши партньори са: Домейн Бойар със своята чудесна серия вина Elements (Elements Earth Rose 2012, Elements Fire Red 2011); дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, които отдавн изследват съчетаемостта на своите води с вината, които дегустираме; отличителният и деликатен коняк Henessy и узо Adolo със своя балансиран 100% троен дистилат и алкохолно съдържание 42%.
Eдин от участниците във вечерята, попълнил анкетата за обратна връзка, която ще получи от ресторанта, ще получи и награда - комплект тигани Tefal® Ceramic Control. Това е първата гама съдове за готвене с керамично покритие с изключителния индикатор за температура Thermo-Spot®. В края на октомври ще изтеглим печелившата анкета сред всички, събрани от ресторантите в Седмицата.
За повече информация на следния линк.
Изобщо, удоволствията са толкова много, че ще искат усилие за да се понесат. Но не е толкова трудно – и обиколката на света започва с една малка крачка, е казал китайският мъдрец.
Добър апептит!
Моля, запознайте се със списъка на ресторантите, както с избите и вносителите на напитки, които участват в инициативата.
Ресторант | Предложение | Цена | Вид кухня | Град |
Бодега | Обедно/Вечерно | 29.90 лв. | испанска | София |
Котилото | Обедно/Вечерно | 35 лв. | сръбска | София |
Taverna Il Gallo D’Oro | Вечерно | 39 лв. | италианска | София |
Кумбаре | Обедно/Вечерно | 38 лв./ 40 лв. | гръцка | София |
Ресторант Zest, Суит Хотел София | Обедно/Вечерно | 39 лв. | средиземноморска | София |
Ресторант 106, Сентръл Парк Хотел София | Обедно/Вечерно | 29 лв. | американска | София |
Преди 10 | Обедно/Вечерно | 35 лв. | българска | София |
Ресторантът на хотел Кристъл Палас | Обедно/Вечерно | 39 лв. | руска | София |
L'Etranger | Вечерно | 40 лв. | френска | София |
Ди Алте Лампе - "Фенерите" | Обедно/Вечерно | 36.50 лв. | немска | София |
Hurrem Sultan | Вечерно | 34.20 лв. | турска | София |