Списание

Готвачите на ресторант "Саса" спечелиха първия национален конкурс "Отбор на годината"

Юлия Костадинова 17 май 2008, 13:20
Победителите в индивидуалната надпревара (от ляво надясно) Петър Михалчев, Петър Йоргов и Стоян Пенев

То се състоя на 15 и 16 май по време на Пролетния пловдивски панаир в палата 18. Инициативата и заслужаващата похвала организация на събитието са дело на Българската асоциация на професиналните готвачи (БАПГ). Самото шоу пък се случи буквално два дни след като от Дубай дойде новината, чe БАПГ беше официално приета за член на престижната Световна асоциация на готвачите (WACS), която отбелязва своята 80 годишна история като сдружение на най-добрите майстори на гастрономията в света.

12 отбора, всеки един съставен от главен готвач, готвач и сладкар, се състезаваха през първия ден в категорията авторска рецепта. В така наречената модерна кухня част от готвачите премериха сили индивидуално, а най-интересният кръг за зрителите – black box (черната кутия с неизвестни на участниците продукти), бе на 16 май следобяд. След двудневна надпревара бяха обявени победителите.
В индивидуалния турнир победител е Петър Михалчев от ресторант "Саса" в София. Сребърен и бронзов медал получиха съответно Петър Йоргов от варненския "Капитол" и Стоян Пенев също от Варна.
Най-добър български отбор по готварство стана екипът на японския ресторант на върха на столичния хотел Хемус "Саса". Малко не достигна на момчетата от "Кемпински" в Банско, които останаха втори, а на трето място достойно бе оценен сборният варненски тим с главен готвач Пламен Петров от La Famiglia и състезатели - Ивайло Димитров, готвач в SeaSide и Николай Василев,сладкар в Classic House.
Журито,съставено от някои от най-добрите шеф-готвачи на България и членове на БАПГ,заяви, че е доволно от изявата на всички отбори, а за догодина обеща, че това шоу ще се превърне в истинско зрелище и постепенно ще прерастне поне в значим балкански конкурс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK