Гурме

Христо Белев: "Добрият сладолед се прави с любов"

Веселина Маринова 01 август 2006, 12:10

"Сладоледът ни се прави изцяло по класически италиански рецепти. Лично аз не разбирам защо трябва да се разделя на занаятчийски и индустриален. Сладоледът се прави в сладоледена машина и дали ще направиш 1 кг или 20, за мен е без значение. Вероятно на така наречените промишлени сладоледи им слагат повече консерванти, за да издържат по-дълго." Много е важно при сладоледите да се спазват изключително точно пропорциите. Това е валидно изобщо за сладкарството.

Иначе Христо казва, че тайната на добрия сладолед е да се прави с любов. А като процедурна грешка посочва прекаленото замразяване, което превръща сладоледа в камък. "Сладоледът трябва да остане една студена кремообразна смес - тогава най-добре се усеща вкусът му." Самият Христо харесва чистите вкусове на сметановия сладолед, на ваниловия, на "йогурт" и смята, че трябва да се яде чист, без други добавки. Харесва и някои от авангардните сладоледи с необичайни вкусове. "Всеки сладолед може да бъде добър, ако е направен качествено."

Според шеф-готвача на Capannina сорбето например, което си е един замразен сироп с пресни плодове, може да се предложи както към аперитива, така и като "пресечка" - нещо, което изчиства остатъчните вкусове от предишното ястие, за да може да се премине към следващото ястие. "Много е подходящо, ако сте опитали едно предястие от риба, да хапнете едно свежо сорбе, след което да преминете към червени меса примерно." А когато италианците си поръчват сладолед след вечерята, за тях той е не само десерт, ами действа и като дижестив.

Рецепта за сладоледена база на класическия италиански сладолед в Capannina

Продукти за 1.5 кг:
1 л прясно мляко
200 г захар
200 г сметана
100 емулгатор (декстроза)
20 г стабилизатор

Базата се пастьоризира и се слага в сладолед-машината. Преди това към нея могат да се прибавят най-различни продукти като ядки, шоколад, плодове, мента и други.

За сладолед "Неаполитанска вафла"

Продукти за 1.5 кг готов сладолед:
1 кг сладоледена база
50 г шоколадова паста
350 г паста "неаполитанска вафла"
50 г натрошени лешници за декорация

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK