Гурме

Конкурсът като процес

Веселина Маринова 01 февруари 2007, 16:04

Винаги сме твърдели, че конкурсът "Ресторант на годината "Бакхус" - Chivas Regal" е естествено продължение на дейността ни по наблюдение и оценяване на ресторантите у нас. През тази, шеста поред година на провеждане на конкурса, това твърдение е повече от всякога валидно като намерение (регламент) и изпълнение. Събитието "конкурс за ресторант на годината" се отърси от своята събитийност и се сля с ритъма на един непрекъснат процес - възходящото развитие на ресторантьорството ни. Процес убедителен и увличащ, ако се съди по нивото на професионализъм на участниците в него и нивото на запознатост и съпричастност на публиката, все по-обосновано взискателна, и на отразяващите го в медиите колеги.

Това, което без колебание можем да твърдим, е, че вече сме свидетели на формирането на професионална среда, или ресторантьорско лоби у нас. Усилената работа в посока защитаване на професионални критерии, желанието за успех и стремежът към следване на водещите примери в световен мащаб създадоха необходимата база за това. Промяната в манталитета, отвореното съзнание за новостите в бранша и наличието на все по-заслужено професионално самочувствие свършиха останалата част от работата. Естествен двигател на това явление са появилите се в последните години организации като Българска асоциация на професионалните готвачи и Евроток - България, представляваща могъщата европейска организация Евроток интернасионал със силно лоби в Европейския парламент.

За нас остава отговорността да отразяваме и съдействаме на процеса, както и удовлетворението да бъдем свидетели на радостта от срещата между колеги (шеф-готвачи и мениджъри), на приятелския дух, с който беше пропита официалната вечеря-церемония по връчване на наградите за 2006 г. Самата вечеря, съвместна инициатива на "Бакхус" и "Ред Девил", отдаде дължимото на експериментаторското начало в кулинарията чрез авангардното меню на шеф-готвача Борислав Паунов.

Номинирането на финалистите в конкурса е признание за високото професионално ниво. Не всички спечелиха награди, но на всички тях следва да се обърне внимание като на най-доброто, което ресторантьорството ни е постигнало през годината. На следващите страници ви ги представяме подробно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK