Гурме

20 великана в кухнята

текст Нева Мичева 20 юни 2011, 11:25
Емблемата на един от най-влиятелните ресторанти в света, el Bulli

Най-ярките герои на съвременните гурме фантазии и ресторантьорски бизнес са хора, чиито книги с рецепти стават мигновени бестселъри; чиито схващания променят настройките на света далеч отвъд границите на кулинарната им специализация; в чиито менюта екзотиката се среща с приложната химия и ражда поезия: "експлозии", "пени", "марани", "пламтящи листа", "шоколадови мехури" и "тигрово мляко".

Критиката на "Мадрид фюжън" 2011 – гастрономическия аналог на срещите на Г8, съставя свои списък от 20-те най-влиятелните сред тях. А обобщеният образ би бил такъв: мъж на около 50 години, французин или баск, който, докато е трупал опит и авторитет през последния четвърт век, неизбежно е имал вземане-даване с "Ел Були" и с "молекулярната гастрономия" на неговия идеолог Адриа.

Три месеца след "Мадрид фюжън" излезе и новата класация на британското списание Restaurant с петдесетте най-добри ресторанта на планетата (www.theworlds50best.com), която потвърждава и разширява мадридската. На върха там е най-младият от изредените по-долу – Рене Реджепи с "Нома".


Феран Адриà (1962, Каталония, Испания). През 1963 г. в малък залив на Коста Брава семейството на немец и чехкиня отваря плажно капанче със смешното име "Булдогчето". Двайсет години по-късно, вече разработен в добър ресторант, еlBulli наема един току-що отбил военната си служба младеж - Феран Адриа. Благодарение на неговите "техническо-концептуални" дирения (за "деконструкцията", "сферификацията" и другите му минималистични подходи към хранителните материи са изписани тонове хартия) и умението му да засити едновременно сетивата и интелекта сега заведението е най-знаковото в световната кулинария, с два милиона кандидати за резервация на година и капацитет от едва 50 избраници на ден. Предстои затварянето му до 2014 г., когато ще се завърне в ролята на фондация за творчески изследвания в гастрономията.


Грант Акац (1974, САЩ)е прилично известен и със стаж в "Ел Були" и The French Laundry ("Френската пералня") в биографията си, когато през 2005 отваря"Алинеа" в Чикаго и славата му стига небесата. В началото на април 2011 г. Акац сложи начало и на Next restaurant: място, което предлага четири различни тематични менюта на година (в момента върви "Париж, 1906", следва "Тайланд") и до което достъпът е възможен само с билет, "като за спортно събитие или театрално представление" (от 100 долара през сайта www.nextrestaurant.com до 3000 на черно).
 src= src=
 src= src= src=
 src= src= src= src= src=Йошихиро Нарисава (1969, Япония) не случайно избира френско име за токийския си ресторант Les Créations des Narisawa – "Творенията на Нарисава" (www.narisawa-yoshihiro.com): работил е в европейския гастрономически авангард с Робюшон и легендарния Пол Бокюз. За своя философия сочи "довеждането на природата в чинията" (не просто свежи сезонни продукти, но и "текстури, вдъхновени от пейзажа", форми и наименования, в които дишат четирите стихии), така че гостите не просто да ядат, а "да поглъщат живот".

Пълния списък може да прочетете в новия 137 брой на списанието, който е на пазара от 17 юни

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK