Гурме

Воайори в кухнята

текст Пепа Витанова 15 юли 2011, 14:04

"Черешката на тортата" - кулинарният риалити формат на Нова тв и продуцентска компания "Паприка латино" (всяка делничнавечер от 20 до 21 часа) доказа две неща. 1. Че звездите на нашето време имат прекрасни дизайнерски жилища, в които скъпото кухненско обзавеждане стои почти неизползвано. (Някои от тях дори никога не бяха сядали на масата в трапезарията - признаха, че се хранят прави на барплота.) 2. Че българският зрител продължава да бъде третиран като заклет воайор. В това увериха самите продуценти, които още от началото държаха да се разбере, че шоуто им не е кулинарен формат (каквото беше популярното преди четири години предаване "Перфектната вечеря" по GTV), а е с акцент върху "лайфстайла на известните - как живеят, какви са домовете им, как се забавляват, как и къде пазаруват".

Да накараш една звезда да те допусне в кухнята си не е лесно. Някои нямат време, други не искат да показват дома си, защото не отговаря на звездния им статус, а трети просто се притесняват от това, което ще разберат за себе си. Защото храната е откровение.

"Черешката" осъществи една от най-съкровените мечти на феновете – да седнат на масата на своя идол. Ако не буквално, поне виртуално. Няма лошо. Предаването е с принадена стойност: задоволява любопитството да надникнем в спалните и кухните на известните, но и спомага за кулинарното възпитание на българина. Своеобразен тест е за това доколко са актуални митовете за гостоприемството на нацията и умението ни да се забавляваме, показва дали сме прихванали нещо от западния стандарт. Облагородяването на елита и неговите почитатели е дълъг процес, който все отнякъде трябва да започне. Приготвянето на вечеря за гости е добро начало. Толерантността към вкуса на другия е пътят към толерантността в по-широк национален мащаб.

Сценарият на "Черешката на тортата" е познат в световните кулинарни формати: всяка седмица петима души се пробват като домакини. Различното при нас е, че участниците са популярни лица, затова и имат право на помощник. Събират се всяка вечер в дома на един от тях и в края на вечерта оценяват готварските му способности и умението да забавлява. В петък излъчват победителя на седмицата. "Перфектният домакин" е изправен пред предизвикателството не само на тенджерите и тиганите, а и на самообладанието в една малко префърцунена и невинаги дружелюбна среда. Сценаристите са поставили умишлени капани: във всяка група има поне двама, за които се предполага, че таят непоносимост един към друг и че стоенето им на една маса ще бъде пикантната костилка на "черешката".

Пълния текст на статията може да прочетете в новия 138 брой на "Бакхус", който е на пазара от 15 юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK