Вина

Тайнството дъб

Любомир Бояджиев 01 март 2007, 12:00

Дъбовата бъчва... На пръв поглед няма нищо кой знае колко интересно в този толкова обичаен предмет. Дори формата й сякаш потвърждава нейната обикновеност. Ако влезете в коя да е качествена изба ще видите десетки от тях наредени в стройни редици, където се съхранява безценната Бакхусова течност. Приемаме ги за даденост, но знаем, че те придават определени нюанси в аромата във виното и смекчават вкуса му; някои обожават силното присъствие на дъб, други го отричат изцяло. Някои го сравняват с макиажа, други анализират модните тенденции в използването му. Ето че дъбът във виното не е никак проста работа. Затова решихме да му посветим отделна тема.

Замисляли ли сте се, че бъчвата повече от всеки друг предмет, днес изглежда точно по същия начин, както преди столетия? А тя всъщност има интересна история. За отглеждането и стареенето на традиционните вина, такива, каквито ги познаваме днес, хората са използвали два материала - дърво и стъкло. Първият е послужил за изработване на бъчвите - съдът за вино, плод на келтската цивилизация. С втория, от ХVІІІ век нататък стъкларите започват да произвеждат серийно неутрален съд и това е бутилката, в която виното старее и подобрява качествата си.

Едва ли за някого е тайна, че взаимодействието между виното и дъба в бъчвата е изключително сложен процес, който изисква много умения и работа. Не бива да подценяваме също естетическата и емоционалната страна на дървените съдове. Каквато и да е изработката им, когато човек влезе в избата погледът му веднага попада на дългите редици, заобиколени от тишина и полумрак. Обонянието ни също не остава безразлично пред носещите се типични и много приятни ухания от дъба. Освен, че е може би най-святото място за винарите, изпод чийто ръце се ражда Бакхусовата напитка, избата е и традиционно място за поклонение от страна любителите и туристите.

Хармоничното съчетание на дърво и вино води до бавни и сложни процеси, които допринасят за омекотяване на танините. Контактът на дъба с виното обогатява и доразвива, както ароматния, така и вкусовия букет.

Трябва обаче да се знае, че не всички вина стават по-добри в дъбови бъчви. Винарите трябва да се съобразяват с произхода, структурата и реколтата, за да преценят точното съотношение на нови бъчви при отглеждането на всяка една партида вино.
И още нещо. Би било добре производителите да не се опитват да задоволяват стандартни вкусове, като този към натрапчивия дъб, защото не това е основното призвание на бъчвите. Енолозите служат на виното, а и дъбовите съдове също.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK