Вина

Иво Върбанов: "Не е достатъчно сортът да е интересен"

"Бакхус" 05 юли 2007, 13:54

Ето неговото мнение за по-интересните сортове у нас и по света:

Кои са сортовете с бъдеще у нас и по света?
От българските сортове бъдещето за мен принадлежи на гъмза. Само че гъмза от Южна България и аз мисля, че ще мога да го докажа с проекта за изба и лозя, който вече стартирах. Другият потенциален сорт е мавруд, само че мавруд след прецизна клонова селекция. Сега във Франция има една фирма, която е засадила доста лозички с мавруд за посадъчен материал, но най-рано след пет години според мен ще може да се говори дали маврудът изобщо става.

Международните сортове, които засега остават недооценени, но също смятам, че скоро ще попаднат в светлината на прожекторите, са:

От Италия

Тиморасо (бял)
Теролдего
Лагреин, като тук поставям въпросителни, защото не съм докрай убеден в потенциала му
Фиано
Алианико

От Франция
Вионие
Пти мансенг
Дуриф, известен като пети сира в САЩ

От Испания
Албариньо

Има ли сортове, които днес са популярни, но предвиждаш да се сринат в бъдеще?
Да, според мен има няколко сорта, които скоро от мода ще се превърнат само в спомен. Това на първо място е неро д'Авола от Сицилия, още и инзолия, както и примитиво от Пуля. Пино гриджо ще бъде следващият балон, който според мен ще се спука. Не предвиждам добро бъдеще и за карменер (освен карменер от Чили), както и за зинфандел. Особено за белия зинфандел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK