Вина

Дегустаторът в мен. Стъпка 4: Как се използва декантерът

Юлия Костадинова 09 януари 2009, 13:42

Вината, които ви посъветвахме да пробвате в първата си дегустация, бяха тествани в "лабораторията" на "Бакхус" от експерти, които ги описаха така:

Rubaiyat, шардоне, рек. 2006 (89 точки по "Бакхус", цена - 46 лв.) Виното има много сложен нос, в който се долавят аромати на чаени листа, мед, минерали, захаросани цитрусови плодове, пъпеш, зелена смокиня, канела и ванилия.

Chateau de Val Cuvee Trophy, купаж, рек. 2007 ("Българско бяло вино на 2008 година, 88 точки по "Бакхус", цена - 22 лв.) Носът е много интензивен, специфичен нос с интересни, дори необичайни зеленчукови акценти, мед, кафе, сушени плодове, мента, сладко от зелени смокини.

Roto, купаж, рек. 2006 (91 точки по "Бакхус", цена - 57 лв.) Вино с непрогледен цвят, с меки брик отблясъци. Сложен нос с минерали, дим, гъби, печена червена чушка, кедрово дърво, кафе, сочна череша и тютюн за лула.

Maxxima Private Reserve, бордо купаж от каберне совиньон, мерло, каберне фран, рек. 2003 (89 точки, цена - 27 лв.) Интензивен тъмнорубинен цвят с меки оттенъци. Завладяващ, сложен нос със сочни аромати на конфитюр от черни горски плодове, червена чушка, пикантни подправки, асфалтови тонове, евкалипт, какао, масло и минерали.

Ако вашите описания не отговарят на тези на професионалните винени дегустатори, не се тревожете. Хората, които се занимават с вино, са избрали набор от думи, описващи ароматите. Изисква известно време, за да свикнете с тях, и да се научите да ги различавате в носа и вкуса. Освен това основната цел на уроците по дегустация е да си създадете собствена рамка от понятия и възприятия, с която да си помагате да различавате, запомняте и да се наслаждавате на вината.
Правилното третиране на виното е ключово условие към удоволствието от него. Един от инструментите е декантерът - надценяван от едни и подценяван от други. Истината, както винаги, е някъде по средата.
Декантерът е добил известност у нас още като гарафа. Заемката най-вероятно е от carafe на френски или caraffa на италиански, и сигурно е навлязла през руския. Оригиналната дума обаче идва от арабски - ghúrfa, и означава черпак, макар вече значението да се свързва изцяло с красивия стъклен съд за вино или вода.

Декантерът се използва задължително при наливането на стари вина с утайка. Той не се нагрява със свещ. Свещта се използва само, за да сме сигурни, че евентуалната утайка не е попаднала в нашия красив кристален съд. При декантиране, на дъното на бутилката винаги се оставя мъничко количество вино.

Не е задължително винаги да използвате декантер при дегустация на повече от две вина, освен ако не са много отлежали и с утайка. Ефектът на декантирането може лесно да бъде заместен с отварянето на бутилките час-два преди началото на дегустацията.


Преливайки виното от бутилка в декантер вие всъщност му осигурявате шокиращо голям достъп до кислород. Кислородът определено е враг на виното, ако е в големи дози и за дълъг период от време, но за няколко минути или два-три часа, в течността протичат единствено позитивни процеси. Не трябва да се забравя, че благородното бутилково развитие на вината запушени с коркови тапи, се дължи именно на микроскопичното проникване на кислород през порестата материя на корка (оттам и терминът микрооксиженация). В този случай обаче можем да наречем декантирането макрооксиженация, а в една краткосрочна перспектива това е може да се окаже много добре за някои вина. Всъщност за повечето.

Поемайки дълбока глътка въздух, образно казано, повечето от вината се разхубавяват. Практиката пък е доказала, че не толкова привлекателни аромати има вероятност да изчезнат.

Забелязвали ли сте, че когато виното прекара известно време в чашата, то се променя (в повечето случаи - за добро)? Ако не сте - обърнете внимание. Причината е тъкмо контактът му с кислорода. Фактически ние го декантираме всеки път, когато го наливаме в чаша. Тогава защо, след като така и така ще прекара повече или по-малко време в чашата, се налага да му осигуряваме предварителен достъп до кислород в декантер/гарафа? Абсолютно резонен въпрос. Ако бутилката е преполовена или е отворена преди два часа, е много вероятно виното вече да е в отлична кондиция. Но за да са ни приятни и първите, най-важните глътки, си помагаме с декантера. Тук правя уговорката, че вината са толкова различни, колкото са хората по земята и макар правилото е, че те се разхубавяват с декантирането (да, дори и повечето бели), някои имат нужда от по-дълъг предварителен контакт с кислород, а някои могат направо да рухнат след 30-ина минути в декантер. От само себе си е ясно, че декантирани веднъж, вината не могат да се съхраняват дълго след това.

Точна формула с кои вина какво да правим няма, затова остава да се доверите на своя сомелиер или да четете внимателно дегустационните характеристики. Ето какво бихме ви посъветвали за четирите, избрани от нас:

Rubayat категорично ще спечели от декантиране 30-40 минути преди сервирането му. Плътната структура на виното и сложните му аромати се разгръщат пълноценно.

Chateau de Val Cuvee Trophy е органично бяло вино, създадено при максимално натурални условия, с малка намеса от страна на уайнмейкъра. Би могло да се декантира, но непосредствено преди сервиране. Имайте предвид, че може бързо да промени цвета си, което за щастие не се отразява специфичните му аромати и вкуса му.

Roto e вино, което създава усещане за здрава десница в кадифена ръкавица. Мощното му тяло ще издържи и дори изисква декантиране от поне час преди гостите да са дошли. Кислородът го разкрасява и показва фините аромати в най-добрата им светлина.

Maxxima Private Reserve е вино, което е едновременно лесно и трудно да бъде разбрано. Комплексният му характер, в чиято основа са благородни минерални акценти, задължително изисква достъп до кислород от час, дори два часа преди сервиране. Непростимо е да пиете това вино веднага след като сте го отворили; истинската наслада предстои.

Очаквайте в "Дегустаторът в мен":
Етикетът по време на дегустация

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK