Гордън Браун обяви нови мерки срещу тероризма

Дневник 10 октомври 2006, 17:54

Финансовият министър на Великобритания Гордън Браун заяви, че ще използва тайното разузнаване за прекъсване в зародиш на всяка дейност за финансиране на тероризма, финансовите измами или прането на пари на територията на Великобритания, предаде Ройтерс. В реч пред мозъчния тръст "Чатъм хаус" (Chatham House) смятаният за наследник на премиера Тони Блеър посочи, че разузнаването и полицията трябва да действат превантивно в борбата с тероризма.

Финансовият министър посочи, че фондациите и международните донорски програми също се използват от терористичните организации за финансиране. По данни на британското разузнаване отпуснатите от Обединеното кралство помощи на Пакистан за справяне с последиците от земетресението са се върнали обратно в ислямистки ядки на Острова и са използвани за подготвяне на последните опити за самолетни атентати.

За целта правителството ще предприеме нови инициатива за въвеждане на стриктен контрол над обмените бюра и компаниите за международни парични преводи, които ще бъдат задължени да осъществяват по-стриктен контрол. Предвижда се да бъде въведен дори и лицензионен режим, който ще позволи по-лесно да се отсеят тези компании, подозирани в пране на пари или финансиране на терористични групи на територията на Великобритания. Гордън Браун подчерта, че новите мерки няма да бъдат ефективни, ако не получат подкрепа от умерените мюсюлмани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK