На по чаша

Тъй рече лятото. Реколта за всички (и никого)

Бакхус 23 октомври 2013, 12:55
"Това е най-ранният гроздобер поне от 1988 г. насам, казва изпълнителният директор на Винпром Ямбол Красимир Аврамов. Едната от лентите за ръчно селектиране на гроздето в "Мидалидаре" - на пълни обороти 13 септември, последен ден от гроздобера на "Вила Юстина" Едуард Куриян и Петър Георгиев от Rossidi, двама нови радикали в българското вино, в търсене на характер и тероар

Сирата е отлична навсякъде. "Домейн Бойар" и "Росиди" се радват на доброто лято в района на Сливен, "Мидалидаре" имат големи очаквания от своя каберне фран, "Катаржина" са събрали чудесни мерло, шардоне и совиньон блан. След бедствените измръзвания от 2012, "Беса Вали" и "Юстина" с облекчение съобщават за добър добив

За vitis vinifera в България 2013 не се оказа типичната отлична година. Отлична тя, изглежда, е. Но не и типична.

Чудесна и изненадващо топла пролет, влажно лято с умерени температури чак до август, и после – засуха, но без големи горещини. В повечето райони времето тази година ще се отрази добре върху българските вина – гроздето се е развило почти безупречно през отделните си фази, като се изключат проблемите на някои места и за някои сортове от сухата топлина през август. За втора поредна година обаче лозите преминават през целия цикъл необичайно рано, още по-рано от 2012.

Дали става дума за тенденция, може би признак на глобалното затопляне, или пък за нормална флуктуация в температурите на сезоните от година на година – енолозите са на различни мнения. Със сигурност обаче те отдавна не са събирали своето каберне толкова рано – ако изобщо някога са го правили.

Rossidi:
Всяка година е все по-непредсказуема

Според Едуард Куриян, собственик на малката бутикова изба в Сливен, става дума за климатични промени, които тази година са довели до почти два месеца изместване. "Всяка година е все по-непредсказуема реколтата и доста сортове се разместиха във времето си на зреене. През 2011 г. например беряхме първо пино ноар, сира и приключвахме с мерло и каберне – чак през октомври. Сега започнахме да берем мерлото в началото на септември, за втора поредна година."
"Росиди" отглеждат лозя на 400 декара, но продават голяма част от добива си и задържат най-доброто грозде за бутиковото си производство на вина с характер – 15 до 20 хиляди бутилки, във високия клас. Тази година те са започнали да берат по-рано от обичайното и белите си сортове.
Според Едуард Куриян решаващи са били достигналите до 30 градуса температури в края на април – всички процеси от този момент нататък са се развили по-рано от обичайното.
"На 10 август попитах агронома ни как върви прошарването на гроздето, а той каза – "какво прошарване"? Пино ноарът е черен! Говорих и с колеги в Македония, и там това е минало за ден-два."
"Росиди" работят само във високия клас, със сортови вина и с политика на минимална намеса при обработката на гроздето, което прави вината им особено чувствителни към качеството на реколтата. "Гледаме да държим гроздето на лозата възможно най-дълго, за да постигне максимална фенолна зрялост и за да могат да се случват след това нещата в избата. Ако на лозята не е свършена работата, в избата чудеса не могат да се правят. Може да се прави "алхимия."

"Мидалидаре":
Повече структура и мекота, по-добър баланс

Според Николай Катеров, технолог в "Мидалидаре" край Чирпан, също става дума за тенденция. "Все по-рано и по-рано настъпва гроздоберът... Преди четири години започнахме на 22-23 септември, тази година – на 10 август. А има и изби, стартирали на 8 август!" Колегата му Александър Алексиев казва дори, че според него в България вече е станало твърде топло, за да се отглеждат сортове за бели вина. "Мидалидаре" е в сравнително устойчива климатична зона с добри температурни разлики – изглежда, заради въздушни течения, слизащи от Стара планина. Това намалява донякъде ефекта върху лозята на избата и все пак изместването във времето е факт и тук.

Белите сортове тази година се развиват подобно на предходната, казва Александър Алексиев. Совиньон бланът, който е основен бял сорт за винарната, в средата на септември още се изчакваше да постигне по-високи стойности на Ph и захари, за да бъде събран.

"Годината не е много благоприятна за мерлото, което твърде бързо трупа захари – като миналата година. И има свиване, дори стафидиране. Сирата затова пък се получава прекрасна – с отлични показатели и добра киселинност." Друг сорт, който както предишни години, и сега се развива отлично, е каберне франът. "От него никога не сме се оплаквали. Сигурно тук му е мястото – много добре узрява, с много добър баланс между фенолна зрялост и киселини."

Макар и да е трудно да се прави обобщение за всички сортове и вина, които избата ще произведе от реколта 2013, като цяло технолозите предвиждат "малко повече структура и мекота, а и малко по-добър баланс – включително защото лозята вече са по-стари".

За много български изби, които почти едновременно садиха лозята си преди седем-десет години, сегашната и предстоящите реколти бележат навлизането на лозите им в най-добрата им форма. Този факт се очаква да се отрази на целия пейзаж на българското вино през следващите години – подпомогнат и от нарастващия опит на професионалистите с нови сортове, почви, технологии и всевъзможни други нововъведения. "Очакваме възходящо качество от година на година", казва Николай Катеров за "Мидалидаре".

"Катаржина":
Инвестирахме много в лозята и резултатът е налице

Това са очакванията и в "Катаржина" близо до Свиленград. "Лозята ни навлязоха в много добра възраст и през следващите десет години трябва да дават най-доброто от себе си. Всяка следваща реколта да е все по-добра", казва Цветелина Николова, изпълнителен директор на избата и на "Белведере груп България". Земите на винарната са разположени около и във някогашната ничия земя, където се събират България, Турция и Гърция. Значителните инвестиции в лозята тази година, изглежда, ще се изплатят добре.

"При бялото грозде имаме между 45 и 50% ръст в добива в сравнение с миналата година. От една страна, отдаваме това на добрата реколта, но от друга тази година инвестирахме около 450 евро средно на декар (миналата година, за сравнение – 280 - 300 евро) - за защита от поява на болести и вредители. От миналата година имаме и капково напояване по всички лозя. И в момента се радваме на много добри резултати. При червеното грозде в количеството също има ръст – не така висок като при бялото, но към 35%."

В "Катаржина" гроздоберът е започнал с над 10 дни по-рано и качеството на гроздето според агрономите е с много по-добри показатели от предходната година. "Казват, че от шест-седем години не е имало в нашите лозя реколта с такива добри показатели", казва Цветелина Николова. Според нея тази година особено добре са се развили шардонето и совиньон бланът от белите сортове и мерлото и сирата от червените.

"Домейн Бойар":
Изобилна и добра реколта

Ако в "Домейн Бойар" предходната година се помни като реколта с добро качество, но сравнително намалено количество, 2013 е и добра, и изобилна. Избата купува известни количества грозде и от райони извън Сливен и затова има доста широк поглед върху реколтата. "В цяла България лозята презимуваха добре и без загуби, пролетта беше хладна, но същевременно благоприятна и спомогна за доброто опрашване по време на цъфтежа. Лятото бе топло и сухо, което доведе до по-ранното узряване на гроздето в много райони, с около 10 дни", обобщава Димитър Панов, директор на избата на "Домейн Бойар - Сините скали". "Като цяло реколтата е много добра... Белите вина са с хубав цвят, структура и много добри плодови и сортови аромати. Вината розе показват отличен плодов потенциал. Червените имат добра багрилна материя, хубава структура, плодовост и фенолна зрялост, като реколтата изглежда особено благоприятна за сортовете сира, малбек, каберне фран и каберне совиньон."

Винпром ЯмБол:
2013 беше по-благоприятна за червените сортове

Собственик на едни от най-мащабните лозя в България – 9000 декара, засадени с разнородни сортове, Винпром Ямбол почувства тази година изместване на реколтата с около 15 - 20 дни. "Това е най-ранният гроздобер, на който съм свидетел от момента, в който съм започнал да работя във винената индустрия през 1988 г. Никога не е било това да има пълна зрялост у някои от качествените сортове още към 10 - 12 август", казва изпълнителният директор Красимир Аврамов. Според него заради дъждовете през юли и горещините през август "червените сортове имаха като цяло по-благоприятни условия за развитие от белите".

"Беса Вали":
"Тази година ще правим вино!"

След драматичната 2012, когато "Беса Вали" до Огняново загуби почти цялата си реколта заради измръзвания, меката 2013 е посрещната с облекчение. "Добрата новина е, че тази година ще правим вино", казва Марк Дворкин с черно чувство за хумор. Щетите още се усещат, но лозята са се възстановили в голяма степен и избата е успяла да събере 500 от обичайно очакваните 700 тона грозде.

Засушаването е довело до сравнително ранно събиране на сирата, което "не е най-доброто възможно нещо". Мерлото обаче, макар и в по-малки количества, е с отлично качество. "Бих сравнил тази реколта с 2011. Някои от районите страдаха. При "Беса Вали" това е постоянно. Това не означава, че вината ни имат проблем – всеки, който ги е пробвал, знае", казва Марк Дворкин. Според него преди 2013, 2011 е най-добрата реколта на избата изобщо.

Избата е планирала засаждането на няколко бели сорта, традиционни за долината на Рона – вионие, русан и марсан. "Добре, че не го направихме тази пролет. Всичко щеше да е изгоряло."

"Вила Юстина":
Бързо възстановяване, чудесни коломбар и совиньон блан

"Вила Юстина" е още една от избите, пострадали от измръзването през миналата година. 2013, обаче, изглежда, е донесла почти чудодейно възстановяване. "Пролетта беше влажна и хубава в Родопската яка, и това даде основата да се развие добре гроздето. Мина една слаба градушка, която на фона на миналогодишната беше като пролетен дъжд", казва търговският директор на избата Петя Ангелова. "Проблем за мнозина беше засушаването, което настъпи от средата на юни до средата на август, но ние имаме микроязовир, напояваме, и нямахме проблеми с това."

Според нея по-ранният гроздобер, който вече втора година започва в "Юстина" в средата на август, е още рано да се счита за тенденция – не и преди да има натрупване от поредица години.

Сортове като совиньон, коломбар, шардоне изненадват енолозите в избата с богатия си добив – въпреки измръзването от предходната година и въпреки засушаването. "За мен от нашия масив коломбар, макар че още не е определен като сорт за винификация в България, се развива невероятно добре. Той е като сорт димят. От това, което видях при приема на грозде, ми се струва, че совиньон бланът ще е много по-добре от шардонето тази година".

Така въпреки изместването във времето, реколта 2013 се очертава да е една от най-добрите за модерното българско вино до сега. Вариациите между избите изглеждат малки и по-скоро зависими от спецификата на районите. Благоприятното време, съчетано с факта, че винената индустрия в страната навлиза в нова фаза на качество и усъвършенстване, включително заради възрастта на лозята и опознаването на нови тероари, сортове и технологии, обещава много на ценителите. Разбира се, след известни месеци, а в някои случаи и години търпение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK