С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

ОТ БРОЯ: Какво пием тази зима

Ани Коджаиванова, Марина Караконова
28 Декември 2023, 12:08
Share Tweet Pin it Share

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Две от най-дългогодишните и познати имена сред авторите на списанието споделят какво вино ги е развълнувало напоследък и препоръчват според личния си вкус. Единственото условие е бутилките да могат да се намерят на българския пазар, от там нататък граници няма. Така освободено пожелаваме да бъде и собственото ви енологично любопитство.

Марина Караконова препоръчва:
Lozeto Estate, Brave, каберне совиньон и каберне фран 2021
България, около 20 лв.

Това изразително вино идва от Черноморския регион, до язовирите Цонево и Елешница, които са на 70 км от Варна. Има плътен рубиненочервен цвят. Плодови аромати на черни череши, зрели къпини, сухи листа, a чарът сякаш е в ментата. Обемно тяло и интензивен сочен вкус на зрели горски плодове, кафе и какао.
Закачливият етикет с червени мрежести чорапи обещава флирт, приключение, най-вече любовна интрига, но истинската интрига на бутилката е, че червените сортове на Lozeto Estate са върху земя, която е била морско дъно. Заедно с морския климат придават на виното допълнителна дълбочина с минерално-солен характер.
Много добро с червени меса, паста с по-тежки сметанови сосове, гъби и колбаси, десерти с натурален шоколад и сушени плодове.
Може да се открие в магазините с добър подбор на български вина.
Domaine Deiss, пино гри 2017
Франция, около 50 лв.

Биодинамика, топ производител, произход от Елзас - земя, сменяла принадлежността си през вековете ту към Германия, ту към Франция, и взела най-доброто от двете. Преди десетина години дори президентът Саркози посети района и направи гаф, като обяви в официална реч, че е на германска земя, докато си се намира във Франция.
Виното е с искрящ кехлибарен цвят, богато на аромати: натежали плодове в края на лятото - кайсия и круша, с нотки на мед и лайм. То впечатлява с невероятния баланс между плодовост и пикантност, както и с много премерената остатъчна захар, "подпряна" от високи киселини и чудесна минералност. Дълъг и нюансиран финал.
Традиционно тези вина вървят с всякаква пикантна храна, тайландска, да речем. Но в случая си го представям дори само с някакви джинджифилово-карамфилови-канелени сладки. Ако може, и пред камина.
Може да се открие в Cellar 52 в София.
Varbovka Winery, Native, гъмза и рубин 2021
България, около 23 лв.

Нещо ново: това е съвсем скоро пристигналата Native Gamza & Rubin 2021. Село Върбовка е близо до Павликени - район, от който традиционно излизат добри гъмзи. Избата е основана през 1934 г., което е забележително дълъг за изба живот в България. През 1999 г. я купува винената фамилия Пеневи, която произвежда вина в 3 линии: No Occasion, Cuvée и Native, като последната е за местни сортове.
Виното е с тъмногранатов цвят. В аромата доминират нотки на вишна, горски плодове и натурален шоколад. Има меки, заоблени танини и като цяло впечатлението е за много елегантно, "изправено" вино, много подходящо за празничен обяд.
И рубинът, и гъмзата (които са един по-необичаен бленд) са от масиви в непосредствена близост до избата. Има отлежаване 6 месеца във френски бъчви и 5 месеца в бутилката. Има още много живот в него, но и сега се отваря чудесно.
Може да се открие в магазините с добър подбор на български вина.
Zagreus, Vinica, мавруд 2019
България, около 29 лв.

Дааа, тук се качваме на 14,8 алкохол, но това са то бавните вина. Освен това говорим за кралицата на българските сортове, а да се пият местни сортове не е въпрос на мода, а на добри аргументи и здрава логика. В случая говорим за вино с красив пурпурен цвят, нос с нотки на боровинки, къпини, бял пипер, тютюневи листа и евкалипт. Тялото е все още стегнато, свежо, пикантно, с добре интегрирани танини още отсега и с отчетлива структура. Технологията тук е интересна: след като е набрано, гроздето се реди в касети, за да съхне на открито два-три месеца, после следва година и половина в бъчви от български дъб. В крайна сметка този етикет е един от отличните екземпляри сред все по-добрите, интересни и различни мавруди, които произвеждаме. Виното е още много младо. Отворете го въпреки това, ако сте по-припрени. Ако сте търпеливи и далновидни, изчакайте и посрещнете с него новата 2030 г.
Може да се открие в магазините с добър подбор на български вина.

Ани Коджаиванова препоръчва:
Georgiev & Milkov, Pet-Nat Skin Contact, червен мискет
България, около 25 лв.
Далеч не бих настоявала, че пет-нат може да е алтернатива на шампанското или на един добър креман, но пък в задаващите се празници има място и за трите. Пет-натът от червен мискет на Петър Георгиев и Радостин Милков ми допада с по-плътната си структура, минералност и приятни акценти на мед и цитруси. Причината е по-сложната технология, която те използват - след спонтанната ферментация с диви дрожди реколта 2020 г. се добавя към база от 2019 г., престояват заедно година в акациеви бъчви и още 4 месеца върху фините утайки, преди ферментацията да приключи в бутилка с деликатни балончета.
Може да се открие в магазините с добър подбор на български вина.
Tetramythos, Nature, родитис 2022
Гърция, около 28 лв.
Едно от любимите ми гръцки натурални вина за щастие намери път и към българския пазар. За първи път го опитах преди години по време на една безгрижна гръцка морска почивка и то бе сред първите примери, които ми открехнаха прозореца към света на чистото вино. Хубав спомен. Родитис е местен гръцки сорт - обичайно е сочен, плодов, с цитрусова свежест, без да блести твърде. Органичната изба Tetramythos от Пелопонес чупи неговата скромност и показва, че е способен и на развитие, и на доза величие.
Може да се намери в е-магазина на vinoto.com
Bratanovi, Syrah Sans Barrique, сира 2019
България, около 19 лв.
Пет думи бих използвала, за да опиша това вино: чистота, тероар, сорт, талант и време. В превод: натурални методи (само малко добавени сулфити), прекрасните за сира условия в Южен Сакар, уменията и знанията на енолога Мария Стоева и търпението на семейство Братанови, за да изчакат 3 години, преди да пуснат виното на пазара. И ето че дори не е нужен дъб, за да се получи вълнуващо вино с потенциал да се развива още години. Аз лично си го представям с всички зимни изкушения - печено, задушено, дивеч, гъби, кестени, зрели сирена и даже черен шоколад.
Domaine Ray-Jane, Bandol, червен бленд 2013
Франция, около 65 лв.
Бандол е известен предимно като земята на най-забележителните розета. Червените вина от Бандол обаче могат да са дори по-забележителни и понеже рядко се срещат, особено пък в България, стават някак още по-специални. В случая това вино (основно мурведър с малко гренаш и сензо) е и с много бонуси: биопроизводство, 60-80-годишни лозя, голям потенциал за стареене, 95 точки и златен медал от Decanter. Но най-очарователното е как е успяло да събере в себе си всички аромати на средиземноморския гариг във френския Прованс - пикантни подправки, сушени билки, храсти и треви, минерали, земя. Представете си го като смес от лавандула, хвойна, мащерка, розмарин и градински чай.
Може да се открие в магазин La Cave du Moulin в София.
Niepoort, LBV порто 2019
Португалия, около 40 лв.
Ако се чувствате неуверени в знанията си за подсилените вина - не сте сами и това не трябва да ви спира да си подарите удоволствието от един добър порт. Ако пиете вино, със сигурност имате сетивата да разберете, когато той е такъв, дори да не знаете защо точно. За портвайнa е известно, че колкото по-стар, толкова по-ценен. Но има и изключения - LBV (Late Bottled Vintage) е категория с удължено отлежаване, която позволява той да се пие и по-млад и в същото време пак да бъде впечатляващ. Със сирена или шоколадов десерт, това е въпросът.
Намира се във физическия и електронния магазин на Apollowine.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »