С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

Свежи и винени на Варна WINEkend 2023

текст: София Павлова, снимки: Георги Казаков
25 Юли 2023, 15:42
Share Tweet Pin it Share

Средата на юли отведе бакхустническите ни натури на седмица из българското Черноморие и ако някой дръзне да каже, че удоволствията не бива да се смесват с работата, не му вярвайте или просто му препоръчайте да си намери по-хубава професия. Започнахме от юг, а преживяното там сме описали тук. След това се отправихме на север, за да създадем летния брой на списанието под звуците на морските вълни, чакайки да дойде 21.07., за да се окажем във Варна, където ни очакваха два дни, посветени на българското вино, събрано в двора на Археологическия музей в шестото издание на Варна WINEkend - създадено да разчупи наложените стереотипи за този вид събития.

Как ще пием вино през деня в жегата, дивяхме се ние, проправяйки си път през влажния въздух на Варна на път за музея. Всякакви такива опасения се стопиха в мига, в който стъпихме на сянка в двора на Археологическия. Когато организираш масово събитие, приоритет номер 1 е адекватната локация. Хубавата идея е едно, правилното й изпълнение - друго.

WINEkend-ът покри отлично и двата фронта.

Едва ли съществува по-тематично издържано пространство от археологически музей в контекста на това колко древно питие е виното.
Благодатната сянка на десетките дървета ни посрещна още на входа заедно с широката усмивка на #БакхусПосланик Емилия Стоева, позната в социалните мрежи като My Bella Figura, и основна маркетинг и ПР сила на проекта. Заредени с по чаша в ръка, продължихме напред, за да минем през арт зоната със симаптични щандове с всякакви оригинални винени подаръци (половината от нас се сдобиха с джобен тирбушон, а другата - с чудна емайлирана значка). В преддверието на двора, така да се каже, се носеха благоуханията на няколко мобилни ресторанта, сред които творенията на шеф Филип Спасов, известен като Морския Бакхустник, а пък от София специално бяха дошли нашите съседи по улица Мини бар Гурко.




След още няколко крачки се озовахме сред това, за което бяхме дошли - вино. Над 30 български изби от всички винени региони на България бяха тук със своите най-добри бутилки, за да ги разливат за ентусиасти и професионалисти от 17 до 23 ч. в продължение на 2 дни. Всеки винен любител знае колко е сладко усещането да се срещнеш с близки и познати на подобно събитие. "Отиди на щанда на и пробвай техния фран за-дъл-жи-тел-но" и всякакви подобни възклицания се чуват от всички страни. Освен това се долавяше отчетливо и засиленото присъствие на чужденци и през двата дни. Същински туристи с вкус, помислихме си ние и със задоволство чухме поне няколко пъти искрените хвалби за българското вино, произнесени от хора от други страни, дошли на почивка в морската ни столица.



Философията на WINEkend още от първото издание през 2016 г. е да обърне внимание и да популяризира прохождащите млади технолози, като ги доближи до алтернативна на познатата за сходни събития публика - тук тя е по-млада и не толкова професионално обвързана със сферата, а по-скоро откриваща в дионисиевата напитка хоби и повод за придобиване на нови знания и развиване на вкус. Много от тогавашните дебютанти са вече със собствени успешни изби и това е сред водещите мотиватори на организаторите да продължат да правят виненото събитие без аналог в морската столица.

За разчупената и свежа атмосфера допринaсяха DJ-те двата дни (Marten Roberto и SlavEnna), както и изненадващото

живо музикално изпълнение в стил флашмоб -

без да бъдат предварително обявени и сред нищо неподозиращите посетители в един миг засвириха и запяха познати и непознати за нас музиканти на фона на залязващото лятно слънце. В този миг човек проумява, че понякога не му трябва нищо повече от това да е в добра компания, с хубава музика и чаша отлично вино в ръка.

"Варна WINEkend 2023 категорично е най-мащабното и успешно издание до момента, радостта и удовлетвореността ни е голяма. Вече нямаме търпение за догодина!", споделиха ни накрая братята Ванкови от изба "Одесос", които са и създатели на събитието..



За съвременния облик на българската винена сцена подобни мероприятия са от изключително значение. Тъкмо те влизат в ролята на идеалния домакин, който да въведе и най-непретенциозния, но искрен ценител в света на виното по нашите географски ширини.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »