С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

ОТ БРОЯ: Как се става №1 - поглед отвътре

Съдържание от Bratanov Winery
30 Март 2023, 11:00
Share Tweet Pin it Share

Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който ще може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments

Името Братанови е известно на винената публика от години - и като личности, които всяка година представят семейното начинание на щанда на DiVino.Taste например, и във варианта, изписан на латиница - върху етикетите Bratanov. Името успешно съвместява популярността с качеството: хем отговаря на потребностите на различни вкусове и клиенти, вече е доста разпознаваемо и извън винените среди, а същевременно запазва репутацията си на бутиков производител. Семейната винарна с всяка година създава все по-качествени бутилки, стигайки до март тази година, когато Red 3-blend стана номер 1 в класацията DiVino Top 50. Какво им е отнело, за да стигнат дотук, доскоро знаеха само близките на Христо и Таня - лицата на марката днес. Тайната на успеха обаче излиза наяве.
Първото клонче
През 2006 г. Стойчо Братанов започва засаждането на първите 240 декара лозя в Сакар, край с. Шишманово, с мерло, каберне фран, рубин, сира, шардоне и тамянка. През 2010 неговата мечта и тази на синовете му Даниел и Христо се осъществява - собствената винарна на семейство Братанови приема първото грозде. Три години по-късно е време за първа реколта на рубина и първи експеримент с дива ферментация точно върху това вино.

Двама млади енолози - Джес Уийвър (Нова Зеландия) и Ричард Лабанч (Унгария) изнасят на гърба си най-тежката кампания до момента, но и с чудно грозде от всички сортове. Дивата ферментация оттогава заема специално място в концепцията на винарната. Добре известно е, че 2014 е трудна реколта за повечето винарни в България, и Сакар не прави изключение. Винифицирано е само мерло за серия Symbiose, малко шардоне и тамянка. Появява се етикетът Chardonnay Sur Lie (т.е. върху фините утайки), което може би нямаше да го има, ако не беше "ужасната" 2014.

През 2015 г. семейство Братанови вече са наясно какво искат да постигнат с вината си и веднага разбират, че енологът Мария Стоева е точният човек. Тя се хвърля в предизвикателствата на южния сакарски тероар след опита си в Бургундия, Шабли и Бордо. Продължават експериментите с диви ферментации. Мария създава купажите от вече отлежалите 2 години в бъчви вина от великолепната 2013. Сред тях е първият 3-бленд от мерло, каберне фран и рубин, който впоследствие отлежава повече от 2 години в бутилка. Търпението да дадат достатъчно време на продукцията си, за да е в превъзходна форма, когато се появи на пазара, е сред запазените марки на семейство Братанови.



2016 г. е под мотото "Всичко или нищо": това е първата реколта, от която всичко в портфолиото е с дива ферментация. При тежки условия са засадени още 240 декара лозя, в които са добавени вионие, каберне совиньон, мавруд и гъмза. Вратата към новите експерименти е отворена.
2017 г. носи тежката загуба на Стойчо Братанов и тя се отразява на всички. Гроздоберът започва със свити сърца, но неговото дело трябва да бъде продължено. А любимият му рубин е дал отличен плод.
Дивото зове
На теория е ясно, че вината с проведена дива ферментация, т.е. с дрожди, които са част от естествената микрофлора на лозето, са по-комплексни, по-интересни и по-честни, защото най-точно изразяват характеристиките на тероара. На практика обаче е съвсем различно. Рискът е огромен, тъй като енолозите се отказват доброволно от един от мощните инструменти за контролиране на процеса на ферментацията.
"Когато правилният момент настъпи, решението е много лесно. Не мога да си представя всяка година вината ни да са с идентичен вкус, формиран от избран един или няколко щама дрожди. Така че решението да работим с диви такива беше лесно. Това просто е част от нашето разбиране - минимално използване на добавки и фокус върху работата на лозята, технологията и процесите в избата. Това прави нашите вина толкова отличителни - всяка реколта си има свой собствен характер", споделя Христо Братанов.

2018 г. под знака на една от най-предизвикателните реколти, от която 5 години по-късно излиза на пазара 3-бленд каберне фран, мерло, рубин след 30 месеца в бъчви и 2 години в бутилка. И на 11 март тази година бива обявено за най-доброто вино на 2022 г. според панела на DiVino. За реколта 2018 Мария Стоева разказва: "Беше доста трудна и противоречива за региона заради обилните дъждове, особено по време на гроздобера. Въпреки предизвикателствата обаче успяхме да намерим правилните "пролуки между капките" за бране на гроздето при оптимална зрялост. И тъй като трудностите ни мотивират и амбицират още повече, извлякохме максимума от тази зрялост чрез технологични и последващи внимателни подбори на парцелите, съдовете и бъчвите за този купаж."

В следващите 4 години посоката е ясна, новите лозя влизат в плододаване и се раждат "по естествен път" нови сепажи и купажи - розе Pamplemousse, бял и розов 3-бленд. Лозята са в процес на сертифициране за органично земеделие. 2023 започва с получаването на най-голямата награда за вино в България от DiVino Top 50 и продължава с надежда.
3 за щастие
В крайна сметка всички усилия на лозето и във винарната се отплащат. Тази година червеният 3-бленд зае първото място в престижната класация DiVino Top 50. Цифрата 3 е с преплетена символика - от една страна, това са тримата основатели - Стойчо Братанов и двамата му синове Даниел и Христо. Сортовете грозде също са 3 - два международни и един местен, от собствените лозя на винарната в Южен Сакар. Това са каберне фран, мерло и рубин. Лозята се отглеждат без напояване, без хербициди, само с механична обработка на почвите.



До 2020 г. минимално се използват конвенционалните препарати за борба с болести и вредители, а от края на 2021 г. всички лозя са в процес на сертифициране за биологично земеделие. 3 са и годините - всеки от сортовете отлежава 30 месеца в различни по обем и произход (български, френски и унгарски) бъчви, и още 22 месеца в бутилката преди излизане на пазара през декември 2022. Целта на енолога при избора на точните бъчви за този бленд е комплексност, баланс и потенциал за отлежаване. Цел, очевидно постигната.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »