Новини

Не StrEAT, а GourmEAT.. не fest, a future!

Бакхус 12 юни 2023, 13:02

Обичахте StrEAT Fest-а.
Сега идва време за GourmEAT.
Нарочно не завършваме с "Fest"... макар че ще бъде празник на храната във всичките й измерения.

Това е нов формат, към който се насочваме от "Бакхус": мащабният подход на фестовете среща търсенето на (с)мисъл отвъд днес и сега, с поглед към утрешния ден и отвъд. Нещо като StrEAT Fest 2.0. Запазваме обаче едно: събитието е безкешово. Може да платите на място с карта (дебитна / кредитна), Revolut или други сходни платежни средства.

Най-кратко казано, GourmEAT the future е уикенд, посветен на въпроса "Как искаме да изглежда гурме културата ни?"

Искахме да вдигнем нивото. Не просто да ядем вкуснотии цял уикенд, а поставяйки храната метафорично в центъра на личната си вселена, да провокираме въпроси какво я обкръжава и какво й принадлежи. От устойчивите практики до качеството на чиниите, в които я поднасяме.

Затова освен фестивална част ще има и сцена, от която чрез демонстрации, работилници и лекции всеки желаещ ще може да се докосне до устойчиви и полезни практики, които си пожелаваме да (продължат да) бъдат част от бъдещето.

Лекциите, работилнците и дегустациите

Всеки посетител на събитието ще може свободно да слуша и участва в случващото се на сцената. Там темите ще включват:

Готвене със "спасени" продукти и без отпадък... на живо
Демонстрация от Константин Таквор - Кокера, готвач, участник в Masterchef 7

Виното на бъдещето - разликата между органично, натурално и биодинамично, и какво значение има?
- дегустация и лекция, водена от Благой Кузмански, Cellar 52, Advanced Sommelier, DipWSET

Защо да изхвърляме хранителните отпадъци, когато можем да ги сготвим?
- лекция, водена от Блажка Димитрова, автор на книгата "Живот с нулев отпадък в България", основател на заведението Blagichka Zero Waste и крекерите Zero Wave, които се правят от бирена каша

Не бягай от страха, изяж го: хранене с насекоми, мода ли е това и ще ни хранят ли тайно с тях?
- лекция, водена от Анатоли Ценов, Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми

Божествената "диета": как да се храним пълноценното в големия град?
- лекция, водена от Димитър Шопов, Food Connection

Как да си направим кисело мляко у дома и малко размисли за разликата между индустриално и фермерско мляко?
- лекция, водена от Мирела Янакиева и екип на Розино Био Ферма

Как да имаме цъфтяща градина с билки на 2 кв. м балкон в града?
- лекция, водена от Ина Герджикова, блогърът зад "Инка в градинка", автор и маркетолог

Домашна естетика и подреждане на масата: цветове, форми, тенденции и съчетания
- Мария Балева, създател на Pottery & Poetry и студио Funkt, архитект

Ще продължаваме да обявяваме и следващи теми и лектори.

Мястото: Posta PopUp space by Despred

София може и да се променя, но понякога най-модерното е забравеното старо: бившата поща до Столична митница (ул. Веслец 84), която от скоро се ползва за пространство за събития, е дом на дебютното издание на GourmEAT the future. Кокетни павета, на които ще са разположени ресторантите и няколко бара, а по стълбичките - в индустриалното пространство около старата Поща - бири, канелени ролца, тахани, бурканчета със собствено фермерско производство и уиновативни услуги и продукти за дома.

Ще бъде интересно, провокативно и много, много вкусно.
И да, ще има за ядене и за пиене на място. Бакхус сме, все пак.
Ресторанти, барове, иновативни продукти и услуги за дома и заведението. Ще бъде толкова епично, че приятелите ви, които посрещат Джулая на морето, ще завиждат на ВАС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK