С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Реклама

Изкусна кулинария – празник за душата и очите

Балканска Кулинарна Купа
20 Май 2016, 20:02
Share Tweet Pin it Share

От 13 до 15 май в "Premier Fort Beach" - Свети Влас се проведе второто издание на "Балканска Кулинарна Купа". В състезанието се включиха 130 професионални готвачи, представители на 17 държави.

Водещият на събитието Ради Стамболов е на мнение, че да се организира "такова събитие с толкова много участници от цял свят в страна като България е една истинска авантюра." Всички участници неуморно и непрестанно работиха, за да превърнат мечтите си в реалност, а вкуса и стила в начин на живот.

Нахъсани за победа участниците се бориха докрай, като превърнаха състезанието в една люта битка, която бе решена с размахване на прибори и наслаждаване на изкусните засукани ястия. Журито беше изключително затруднено да избере победителя, но в крайна сметка отборът на Словакия - Карол Скленар и Михал Милеч оглави класацията и получи голямата награда, осигурена от нашите спонсори - посещение на едно от най-големите гастрономически изложения в Испания. Българските състезатели Благой Карастанев, Ивайло Петков се класираха на трето място, като малко не им достигна да се изравнят с победителите. На второ място се класира Южна Корея.

Гостите на събитието похапнаха с очите, сърцата и душите си. Те не пропуснаха да споменат, че зад такова събитие, чиято организация е огромна, трябва гордо да стоят много повече организации, които да подкрепят с труд и идеи организаторите от Българска асоциация по карвинг и "Автентични български вкусове" ООД. Веселина Славчева благодари на всички, които повярваха в идеята й и я последваха в това приключение, а именно: Fort Noks - Hotel PREMIER FORT BEACH, Tyrol Service, Fagor, Metro Cash & Carry, Unilever Food Solutions Bulgaria, Bonduelle, Kikkoman, Inter Expo Center - Sofia, Coca Cola, Tomeko, ShowHow, LAVA Bulgaria, Dotel, CAI, Varna University of Manigement, Kotani, BeColor, Fabrica 126, Zaliva - 47, Lagarde, Puratos, Dionigi Wine, Toffeln, Eco egg, ABTTA, THExperts, magazine, Culinary Journal magazine, Bacchus magazine, Vagabond, radio FM +, Star FM, radio Fresh, Culinaryblogovoditel, Novinar, expoworld.bg, както и на своите приятели. Раздадени бяха голям брой фирмени подаръци, комплекти чинии и др.

Специален гост на събитието беше г-н Живко Табаков - съветник на министъра на туризма. Той постави началото на събитието и пожела успех на всички. Г-н Табаков беше зачислен официално към кулинарната гилдия. На откриването присъстваха и кметове на някои от морските ни общини.

За състезанието бяха изваяни прекрасни експонати от захар, кашкавал, шоколад, хляб и други. В дисциплината карвинг върху плодове и зеленчуци безспорен победител бяха Германия и България.

В състезанието по суши взеха участие състезатели от България и Южна Корея. Определено дисциплината "Класическо суши" за 10 минути затрудни участниците и не всички успяха да завършат навреме, но следващата категория "Авторско суши" ги накара да покажат креативността и уменията си. Там резултатите бяха много по-различни и България спечели първото място в сърцето на журито, което беше от Япония. Всички присъстващи бяха впечателни и от прецизността при оценяването.

Кулинарният празник нямаше да е същият, ако на помощ не се бяха прители - учениците от Професионална гимназия по туризъм "Пенчо Семов" - гр. Габрово. Техните усилия и потенциал не останаха незабелязани. Всички помощнници бяха поканени да работят в през лятото в хотела-домакин на събитието Hotel Premier Fort Beach. Получиха покана от член на журито от Лесковац да представят училището си в Сърбия. Доброто винаги се връща казали хората. На перфектните помощници бе отредено да получат и специална купа и блендер, както и ваучер на стойност , чиято съдба ще бъде определена на вътрешно състезание. Призът ще получи най-добрият между тях. Ваучерът е инвестиция в бъдещето на ученика, който го заслужи - обучение във Варненския колеж по туризъм.

И така... Балканска кулинарна купа приключи за някои добре, а за други още по-добре. Догодина отново ще се съберем, за да разберем кой какво и колко е научил от опита за вкусовете и презентацията на храна. Изкусната кулинария на майсторите готвачи отново ще се превърне в празник за душата и очите.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »