С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Архив Бакхус

Бакхус
25 Юни 2021, 00:00, 141918 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Тук може да намерите архивните броеве на списание "Бакхус".

Брой 164: Balkan Spirit

title

Брой 163: Най-добрите ресторанти

title

Брой 162: Винен туризъм в България

title

Брой 161: Проблемът с обслужването

title

Брой 160: Бъдещето на храната

title

Брой 159: Ферментация

title

Брой 158: Рибен буквар от А до Я

title

Брой 157: Перфектният ресторант

title


Брой 156: Подправи си сам

title


Брой 155: Личните битки

title

Избор, комбинация, опит, посока. Около тези думи се завърта животът на всеки от нас. Личните избори определят професионалния път, но обратното важи със същата сила. Опитът задава посока на развитие, посоката прави възможна комбинацията на различни избори, а те на свой ред отвеждат напред и нагоре. Понякога и назад и обратно, но само за да дадат на развитието повече или друг привкус.

Главните герои в този летен брой


Георги Бойковски, Николай Петров и Цветомир Николов, са постъпили точно така: всеки е направил избор, за да "открадне" от кухнята на големите. В даден момент всеки от тях сменя посоката, избирайки да се върне в София. За да комбинира наученото навън и да зададе своя посока в свой ресторант.

Кулинарният Пловдив се разбужда
Модерна градска кухня, испански авангард и класическа европейска кухня: Градът под тепетата има какво да предложи


А ако скоро не сте били в Пловдив, сега е моментът да го направите – в града (и на нашите страници) има три много приятни ресторанта, които връщат традицията на добрата храна.

Пътуването през вкусовете и Google
Какво ни каза Google за храната в годишния си доклад за 2016 г.


Опитваме се да разберем някои неща за хранителните навици на хората – според Google и според онлайн поведението на потребителите.

Данните са от годишния доклад за 2016 г. Няма да поемем риска да правим обобщения. Но нищо не ни пречи да си позволим – въз основа на казаното от търсачката – да си изградим хипотеза за това как един виртуален представител на поколението Z решава кога, какво и как да си сготви.

Шведска закуска
Пиенето на кафе като национална традиция, специално време и персонално удоволствие


Всичко започва през далечната 1685 г., когато кафето като продукт се появява в Швеция за пръв път. Въпреки че страшно бързо става популярно, то е "забранявано" цели пет пъти.

"Шведи са ми разказвали, че се носят легенди за това как са се криели в горите, за да пият кафето си", разказва Фабиан.

И още от темите:

И понеже е лято, в този брой имаме хубава селекция от вина точно като за това време – розета и бели. Предлагаме и коктейли – летни, свежи, разхладителни като края на деня и началото на нощта.

Във ваканционното настроение замесваме и Лондон и трите му най-интересни пазара; говорим си с дизайнер на хранене за това какво е да експериментираш с рецепти и потенциални бъдещи тенденции; и следваме посоките, които фюжън кухнята предприема в своето развитие напоследък.


НАМЕРЕТЕ НОВИЯ БРОЙ НА "БАКХУС"

в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV

или го поръчайте на [email protected] или на + 359 2 4615 349

Брой 154: (Р)еволюция в храненето

title

Новият брой на "Бакхус" е съставен и написан в светлината на "Ресторант на годината Бакхус 2015, Acqua Panna & San Pellegrino". Конкурсът е най-голямото събитие не само в живота на списанието, но в голяма степен е определящ и за съдбата на ресторантите в България, които попадат във фокуса на оценяващото жури. А е определящ, защото да получиш отличие винаги носи след себе си положителни промени.

Именно поради тази причина за нас беше от изключително значение да разкажем какво се е променило за победителите в състезанието от предишните две години.


Рискът да побеждаваш

"На пръв поглед "Преди 10" и L’instant нямат много общо. Първият разчита на креативен прочит на познатите балкански вкусове с известно интернационално намигване, вторият е типичен френски ресторант, изграден в добрите традиции на френската гурме кухня. Това, което ги свързва, е желанието на създателите им да предложат нещо ново на софийската кулинарна сцена, както и отношението към клиента, който никога не е просто клиент, а по-скоро гост и съмишленик." (част от статията "Рискът да побеждаваш", на снимката шеф-готвач Антоан Верест и Карин Станишева, фотография Васил Танев)


(Р)еволюция в храненето

Все повече хора осъзнават колко сериозни са екологичните, икономическите и социалните проблеми. Това променя хранителните навици и прави кулинарията по-добра, по-честна и по-отговорна. Илюстрация: Ана Кирова

Важно беше да покажем какви са и тенденциите в световен мащаб, как те се отразяват върху храната ни, върху обслужването, което получаваме, какъв отпечатък оставят върху самите нас.

Почти haute cuisine

"Българските ресторанти от висок клас изживяват труден период – икономически и идейно. Новите тенденции обаче дават шанс, от който те трябва да се възползват.", фотография Shutterstock

Постарахме се да дадем възможно най-широк поглед и върху внасянето на тренда на локално ниво, доколко ресторантите го припознават като свой и по какъв начин това ще се отрази на клиента.


Отворен хранителен код

"Готвачът влиза в ролята на временен домакин или направо на гост. В този смисъл това означава появата на една нова средна класа ресторанти. Те правят и ще правят едно: излизане от ресторантите.", фотография Cooking in Motion

Дали случващото се на местна почва ще е еволюция, революция или нещо "почти", ще продължим да наблюдаваме. И освен да раздаваме награди всяка година в края на месец март, обещаваме, че винаги ще даваме обратна връзка – безпристрастна и професионална.


Без повторение

"Опитваме се да покажем хубавите страни на тази световна тенденция за pop-up закуска и в България. Тук обикновено сме свикнали да си закусваме вкъщи в неделя и да обядваме при бабите и дядовците си, а брънчът предполага запознанства, социализация и нетуъркинг.", фотография Васил Танев

В мартенския брой на "Бакхус" ще намерите още историите на Мирослава Нейчева и Ангел Василев от Miam и техните pop-up закуски, на винарската изба "Марян" от Еленския Предбалкан и усилията, затворени във всяка излязла от избата бутилка, на Гарет Евънс и неговите приключения в съчетаването на коктейли и храна, както и историята на набиращите скорост оранжеви вина.

НАМЕРЕТЕ НОВИЯ БРОЙ НА "БАКХУС"

в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV

или го поръчайте на [email protected] или на + 359 2 4615 349

Брой 153: Сладкият брой

title

Рядко се случва човек да започне да се храни отзад напред (освен някъде през първите седем). Също както често последната степен от менюто се пренебрегва – я заради тежест от всичко преди, я заради риска от калорийно предозиране след. И десертът остава. А той е сладостта от живота, той е точката в края на изречението, черешката върху сметаната. Затова да му обърнем внимание в цял един брой ни хареса като идея.Погледнахме го от много страни: литературна, еволюционна, практична. Натопихме пръст дълбоко, като хлапе в буркана бабино сладко, напаснахме го към различни вина и винарски традиции. И, разбира се, запитахме се накъде е тръгнал десертът.Отговор потърсихме от трима от най-добрите сладкари в България: Борислав Екзархов, Елица Божинова и Александър Иванчев. С тях си поговорихме за тенденциите в сладкарското изкуство, за техниките, които се ползват, за сладостта от това да създаваш. Те от своя страна ни пуснаха в работилниците си, за да видим как се случват нещата.Показваме няколко от страниците на новия брой, останалото – в списанието. А по-долу е видеото, което нашите приятели от Under the Line направиха по време на заснемането на кадрите за корицата на списанието и материала за бъдещето на десерта.


НАМЕРЕТЕ НОВИЯ БРОЙ НА "БАКХУС"

в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV

или

Image and video hosting by TinyPic

Брой 152: Младите готвачи

title Защото е лято, приготвили сме леко меню, което е същото толкова приятно за четене, колкото и прохладна вечер с приятели на открито

Заложихме на младостта в новия брой, не само защото тя, като в клишето, ще спаси света, но и заради истинските възможности на петима млади – и като години, и като професионален опит – готвачи. В избора ни случайност няма, има увереност, че за всеки от тях ще се говори и в бъдеще.

Сигурни сме, че и темата, която отваряме и на която обръщаме внимание – занаятчийските храни, – също ще търпи сериозно развитие. Ще ви срещнем с едни много конкретни хора, които с ръцете си създават малки количества, но невероятно качествени, продукти: зеленото сирене на село Черни Вит, лютите сортове чушки, сосове и салци на Chilli Hills, ензимните чайове на Братя Хлебари и, разбира се, крафт бирите българско производство. Лято е все пак.

Набързо минаваме и през пет балкански града – Истанбул, Солун, Скопие, Белград и Букурещ, за да усетите вкуса на мястото. Всички – препоръчани от наши хора, припознали духа на ресторанта или клуба като свои.

Своя избор за подходящите в сезона бели вина и розета са ни подшушнали и трима приятели енолози (чрез перото на Лидия Пелова), а подобно нещо наистина не се случва всеки ден. Също както и възможността да се присъедините към Седмицата на ресторантите на Бакхус. Този път акцент е Средиземноморската кухня. Именно нея ще сервират в определени места в София, Банско и Бургас. Подробностите са от нас в страниците на новия брой.

Търсете новия брой на списание "Бакхус" от 13 юни 2015 г.

в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV