С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Акцент

О! Сандански

adem
19 Март 2010, 14:10
Share Tweet Pin it Share

Защо Сандански

Мислете за Сандански като за слънце – този град е най-топлият в България според статистиците, най-разтапящият според любителите на минерални бани и най-изгарящият според склонните към хазарт българи и гърци.

Микроклиматът, минералните извори (с температура от 42 до 81°С) и близостта до Гърция, която напоследък е довела до наводнение с псевдоелински статуетки и сини стъклени мъниста всичко от модерни хотели до български битови механи, са само въведението към това, което не бива да пропускате:


Бившата правителствена резиденция,

която сега е хотел " Свети Врач". Тя е на 4 километра извън Сандански и връща около 50 години назад, в епохата на високия социализъм. Тежки кристални полилеи, тавани с дърворезба, дебели килими,които заглушават стъпките - интериорът на хотела е като музей на социалистическото минало.

Най-красива е външата ботаническа градина, сред която е построена бившата тоталитарна резиденция - тук човек може с часове да обогатява ботаническите си познания. 720 дка, сред редки растителни видове, грижливо обозначени с табели, езера, водни каскади и дори миниатюрна зоологическа градина.


Манастирчето "Свети свети Безсребреници Козма и Дамян"

Това умалително название на манастира, посветен на двамата митични лечители на Сандански, не отговаря на размерите на постройката, на която ще се натъкнете. То по-скоро изразява умилението, с което тук се грижат за косенето на поляната, за блестящата камбана и за прясно боядисаните пейки.

Не е ясно точно кога тук за пръв път е изникнал манастир, но сегашният е изграден на мястото на опожарен предходен, през 1928 г. Разширяван е и укрепван многократно с частни дарения. В границите му е параклисът "Свети Димитър" и "Света Петка", в който има и извор.


Градската минерална баня

Непривлекателното на пръв поглед преживяване не е за изпускане. Преминавате през вратата след кратък разговор с възрастния пазач и попадате в сумрака на огромно помещение с олющени плочки и продънен таван. Всичко е обвито в мъгла от пара, достатъчно гъста да прикрие един от друг хората, които с изключение на вас се познават до един. Застиналата вода се оказва с повече плът, отколкото изглежда, и бързо ви обгръща и разтваря – ако хищните цветя правят същото с насекомите, краят на последните трябва да е доста блажен.

В по-големите хотели в града има минерални басейни и всевъзможни процедури, но посещението на подобно място е рядка екзотика, която добавя вълнуващ и леко екстремен нюанс към почивката.


Археологическия музей

Той разположен in situ върху раннохристиянската "Базилика на епископ Йоан" и е един от малкото в страната, изградени по този начин. Руините на базиликата може да видите по всяко време, защото разкопките са на главната улица, но сградата, в която се помещава архивът на музея, е с доста неподходящо работно време, ако сте в града само за събота и неделя.


Места за спане и храна:

Въпреки че Сандански е курортен град и местата за настаняване са многобройни, не тръгвайте без предварителна резервация. Не че ще останете без подслон, но така ще си спестите леко кошмарното въртене из тесните улички.

За ядене градът разполага с различни вариации на таверни и битови механи, в които менютата, интериорът и музиката са смесица от българска класика и гръцки нюанси, често в полза на второто. 








 

Share Tweet Pin it Share
6 Коментара
  • Profile preview
    Danail Petrov
    12, 41, 18 Април 2010, 12:41

    Отиде до Сандански и съчетайте почивката си с дегустацията на вината на Синтика. Така ще разберете дали е само реклама или зад реклмата стои и хубаво вино. И след това може да споделите тук какво мислите за вината им . Пък както предлогам знаете, то всеки сайт е реклама на нещо. Така е навсякаде, но това не е лошо. Лошо е когато се рекламира нещо, което не струва и залъгва нас хората

    !
  • Anonymous
    JORO
    17, 03, 12 Април 2010, 17:03

    Ако горе написаното не е РЕКЛАМА си струва да се обогати почивката в Сандански с хубаво вино от там,сигурно лозите ги напояват с минерална вода,това изглежда е ТАЙНАТА..

    !
  • Anonymous
    автор
    02, 13, 30 Март 2010, 02:13

    само да добавя, че миналата година ритонът, който Синтика заслужаваше, беше отмъкнат от една голяма компания, което име няма да споменавам. Пробите бяха подменени и така винарната от Сандански беше лишена от заслужена награда. Но тази година- повече от добре! Само така!! Вината им са страхотни, спор няма!

    !
  • Anonymous
    Sandanski
    19, 18, 24 Март 2010, 19:18

    Един златен, два сребърни медала и три вина на годината.

    !
  • Anonymous
    Petrich
    14, 33, 24 Март 2010, 14:33

    А миналата година ,, Синтика,, има 1 златен и два бронзови медала при дебют на Винария - напишете нещо в списанието !!! КЕГМ!!!!

    !
  • Anonymous
    Sandanski
    14, 07, 20 Март 2010, 14:07

    Добре щеше да бъде да напишете и за вината от този град. Винарска изба СИНТИКА помете мастодонтите на ВИНАРИЯ 2010 и с феноменалните си вина спечели най-големия приз- Златен Ритон, 5 златни и 2 сребърни медала от общо десетте проби, с които участва. Впечатляващото е, че всичките тези вина ги има на пазара и вече се изнасят в Норвегия и Англия.
    Да, Сандански е не само слънце и прекрасен климат, а е истински рай за неповторимите вина.

    !

Реклама »