С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Дефиле на мавруда

Яна Петкова
16 Април 2008, 14:11
Share Tweet Pin it Share

Едно от похвалните събития на "Винария 2008" беше организираният от винарска изба "Вила Винифера" мастър-клас "Дефиле на мавруда", наречен от местната преса "една от атракциите на изложението". Обичам мастър-класовете, ето защо се отправих към Конгресната зала в очакване да науча нещо ново за великия български сорт. Беше обявено, че в семинара ще вземат участие български и международни експерти, като Игор Сердюк, гл. редактор на руското издание за вино "Магнум", проф. Георги Бамбалов, УХТ-Пловдив, Михаил Марковски - председател на Българската асоциация на професионалните сомелиери (да не се бърка с БАС – Българска асоциация на сомелиерите) и други, някои от които, признавам си, за мен остана тайна в качеството на какви експерти бяха поканени. Модератор на събитието беше Иван Гарелов.
Семинарът започна с теоретична част, в която Игор Сердюк сподели вижданията си защо залагането на местните сортове може да е само успешен ход в днешния глобализиран винен свят. Бяха изнесени факти за благоприятното въздействие на червеното вино върху здравето на човека и бяха споделени убежденията на българските експерти за дълголетието и великолепието на мавруда. Последва дегустация на мавруд от реколти '07 (розе), '06, '05, '04 и '99. Накрая едно от вече дегустираните вина беше разлято на сляпо, като публиката трябваше да познае реколтата.
Хубавото:  Прекрасната идея е да се говори за вино, да се дегустират различни реколти и да се поканят хора, които да разкажат за различните аспекти на виното. Поканването на външен като сетива и възприятия експерт, който да сподели впечатленията си от един местен сорт, пък и да разкаже за тенденциите в световния винен свят.
Не толкова хубавото, в хронологичен ред:  Още със сядането на масата трябваше да установя, че за участниците от подиума и т. нар. експерти бяха заредени правилни чаши за вино, докато за всички нас бяха предвидени ужасяващите и убиващи всяко вино чаши, познати ни от повечето заведения у нас. Дребнавост, би казал някой, но както споменах в началото, обичам мастър-класовете и посещавам много такива, но това ми се случва за първи път. Модераторът - поднасям искрените си почитания и извиненията на "незабравимия за много поколения журналист", както пишеше в материалите на организаторите, но отривистия маниер, с който той модерираше особено изказванията на Игор Сердюк беше леко не на място. Липсваше критичност и диалог - никой не посмя да каже какво всъщност мисли за дегустираните вина, а около мен виждах по-скоро озадачени, отколкото озарени лица. Може би, подобно на мен, бяха усетили усърдността, с която по време на цялото събитие обилно бе поливана розата на българската национална гордост и бяха решили, че не това е моментът за дискусия.
Не мога да кажа, че вината ме впечатлиха с нещо особено, но това е много деликатна и субективна материя и аз се въздържам от дискутирането й. Историята (и Робърт Паркър) ще съди мавруда ни... И все пак не трябваше реколта ‘99 да е с пурпурно-лилав цвят, а ‘04 - с гранатов.

Share Tweet Pin it Share
7 Коментара
  • Profile preview
    radinastr
    20, 05, 24 Октомври 2009, 20:05

    Вила Винифера никога не е била предсатвител на качествена продукция - никакъв професионализъм, измишльотина и мърлящина, пълни самодейци, не могат да разливат, лаици, които иливат гостите, вадят смешни чаши, правят смешни лекции. Пълна палячовщина

    !
  • Anonymous
    мери
    19, 38, 23 Септември 2009, 19:38

    И аз бих добавила, че мавруда им не струва - там явно няма технолози и професионалисти, имам усещането , че собствениците и презентаторите са ентусиазирани аматьори, които имат вяра и амбиция, но не и познания и практика. Твърде далече са от сомелиерството-неотдавна гледах някакъв г- Дончев - тотално надъхан, рядко ограничен, изобилие от непонятности, лоша визия, неизбръснат, по дънки - презентира вина. Моля, живяла съм в чужбина - това е обидно, непрофесионално, показва нисък клас - почти като вината им.

    !
  • Anonymous
    cheap cialis
    12, 02, 21 Юли 2009, 12:02

    fSfQrY rxsnlrff sszvsmfl jdzkczkw

    !
  • Anonymous
    liubitel
    22, 05, 16 Февруари 2009, 22:05

    Ne moga da se suglasia s Einen! Az sum dulgogodi6en fen na Villa Vinifera, i s ogromen interes sledia razvitieto na tazi ambiciozna vinarska izba. Vduhnoviava6t bih narekul biznesut na Rositza Kyuchukova. Vinata spe4eliha zlaten medal na mejdunaroden konkurs 2008 v Moskva. A li4nite postijenia na g-ja Kyuchukova v tazi industria - nagradi Biznes Dama na godinata 2006 kakto i otli4ena nominaciia ot Prezidenta Purvanov za 4ovek na 21 vek - govoriat mnogo pove4e za ka4estvoto i kalibara na tazi izba!

    !
  • Anonymous
    Д
    13, 39, 28 Януари 2009, 13:39

    Последното изречение изчерпва всичко

    !
  • Anonymous
    винен ентусиаст
    16, 44, 24 Април 2008, 16:44

    авторката е подходила много деликатно, наистина, към темата за качествата на мавруда на Вила Винифера. Затова ще си позволя да добавя нещичко - маврудите им никак не са добри. По много причини. Безлични, недодялани вина. Ето казах го. Все някой трябваше да го направи.

    !

Реклама »