С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Viva Vinum!

Юлия Костадинова
20 Юни 2008, 11:51
Share Tweet Pin it Share

Както сме свикнали да казваме - за всяко нещо си има причини. Ще започна с малко статистика. Австрия е приблизително същата по територия като нашата страна, но има близо два пъти по-малко лозови масиви (малко над  52 000 ха, а у нас те са над 97 000). Регистрираните производители са близо 8 000 (в България те са около 230). Вярно, повечето от тях обработват по хектар лозе, но има близо 500, които са си фактори в индустрията. Оттам и оживлението на Vie Vinum е забележително, а самите винари са видимо позитивни и склонни да ви покажат всичко, което пожелаете, че и много рядкости изпод щанда.
Стига вашето време да го позволява. От друга страна гостите на салона също могат да се нарекат мечтана аудитория за всеки производител. Не само заради високата входна такса, която организаторите са решили да сложат. Още не ми е съвсем ясно как точно го правят, но установих от беглите си срещи и познанства, че бе поканена една доста смислена част от световния винен елит. Взаимното уважение някак се усеща във въздуха и създава страхотно чувство на непринуден професионализъм. Наблюдава се в залите, наблюдава се и в в гурме-шатрата, където срещу прилична сума си избирате какво от световната храна да хапнете набързо преди да продължите по щандовете. Всъщност мисля си, че единствената забележка бе свързана със залата на производителите от Вахау. Сградата на двореца Hofburg сама по себе си е внушителна и приказно красива, а решението именно там да бъдат представени австрийските вина никак не е лош маркетингов похват. Безспорно сред най-посещаваните места беше именно залата на Вахау, с имена като Rudi Pichler, Alzinger, Prager, Jamek, Nikolaihof, Knoll, Donaubaum и т.н., но и с доста лоша вентилация, а жегата навън не помагаше особено. Въпреки всичко вината бяха охладени до отлична температура. Е, има още милион неща, за които да се разказва, защото точно в това време Виена се подготвяше за старта на Евро 2008, но ми се ще да приключа този кратък репортаж с мотото на Wines from Austria (държавната агенция, подпомагаща австрийското вино), защото най-добре синтезира всичко казано до тук: Австрия - малка, но съблазнителна.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »