С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Quo vadis - куо вадис - кво вадиш

Яна Петкова
07 Януари 2009, 13:03
Share Tweet Pin it Share

Деветгодишният ми по това време брат ме погледна с презрение, примесено с опрощаващо снизхождение, защото ей сега ще ме осветли по един важен въпрос и каза: "Каква си глупава само, тука пише кво вадиш!"
По-късно и двамата бяхме избавени от заблужденията си, но това е без особено значение за този материал. Спомних си за тази случка, защото нанизът от прочити на латинския израз се припокрива с въпросите, които се въртят в главата ми след първия конкурс за най-добро българско вино на сп. "Бакхус", а именно:
- накъде отива българското вино и върви ли изобщо то или стои на едно място и
- какво вади то на бял свят: нови, интересни неща или изтъркани трикове и поизплашени мишки от ръкава на магьосника?


Който каквото и да казва или мисли по въпроса, първият конкурс за вино на годината, организиран от българската винена преса, е вече факт. С това тя, с малко закъснение, се нарежда до подобни, изключително престижни, конкурси в други страни и заявява желанието си да даде своя принос в оценяването на виното от гледна точка на ценителя и пазарните тенденции. Смея да твърдя, че закъснението се дължи на българското вино, а не на българската винена преса или на българския винен ценител.

Имах честта да бъда от малкото българи, участвали в най-трудните фази на конкурса - първата и последната - и през чиито "ръце" минаха над 300-те български вина, желаещи да участват в него. Първата фаза беше трудна, защото всеки знае колко трудно се пише на бял лист, а последната - защото оценяваш в определени ти от други хора рамки, в чиято способност за обективни решения на моменти се съмняваш. Принципно оценяването на толкова субективен обект като виното е всичко друго, но не и забавление, а натоварваща сетивата и изискваща непрекъсната подготовка дейност и не на последно място скромност и съзнание за собствената, присъща на всички хора, ограниченост на сетивата.  

Организаторите не са длъжни да дават обяснения защо са избрали един или друг член на финалното жури, а друг не. Аз обаче съм свободна да споделя с читателите моите предположения защо аз бях един от тях. В писмена кореспонденция с мой познат той ми написа, че споделя с мен определени впечатления за конкурса и заради това, че "не съм тенденциозна, въпреки че откровено не харесвам българските вина", на което аз отговорих, че "освен заради някои други способности предполагам, че съм в журито и заради това, че аз най-трудно се възторгвам от българските вина и имам имунитет срещу патриотичната им треска, но пък се старая да бъда максимално честен и обективен дегустатор по отношение на тях. Не търся да позная вината на този или онзи, нямам лични предпочитания, не обичам, нито мразя когото и да било".

...А не е като по време на дегустациите за конкурса да нямаше излишък от емоции, който варираше от еуфория през отегчение до пълно неразбиране на замисъла в дадено вино и от който бях в състояние да се отърся само с помощта на чаша бира. Оставяйки емоциите настрана, ето щрихите на моята моментна снимка "Българското вино в края на 2008 г.":

Главен извод, който мисля, че всички в комисиите на различните етапи можахме да направим, е, че напредък в българското вино има. Голям. Радващ окото и душата. Показващ наченките на желание за качество, за хармоничен и завършен продукт, за класа, излизаща извън пределите на балканското.  

За съжаление напредъкът не е еднакъв при различните видове вина. Белите български вина например не само затвърдиха актуалността на прочутата българска песен за бялото вино, което не било червено, но и като че ли я пееха с изключителна гордост, абсолютно недокоснати от общо важащите правила за свежест, изисканост на ароматите и обща хармоничност, независимо от стила на виното. Като цяло те се представиха доста неубедително и особено пред чуждестранните членове на крайната комисия. Узнавайки за цената на един от финалистите, те заклатиха глави с недоумение, питайки се дали избата има смело ценообразуване, дали българската публика няма качествени критерии за бяло вино, или просто се оставя да бъде водена за носа по причини, неясни за журито. В тази категория проблемът според мен не беше във виното-победител, което има смелостта да е сложно и затова не-масово, а в общото ниско качествено ниво и стилова беднота на белите ни вина.

Червените съставляваха над 90% от най-добрите 20 вина в конкурса, с което се затвърди мнението, че България си остава червена, във винено отношение, страна. Това бяха и значително по-добрите вина - и като стил, и като изпълнение, а на моменти даже и като тероарна изява.

Всички, които произвеждат, търгуват или потребяват вино в глобалния винен свят са наясно, че в него има моди, които определят винения лик на цели епохи. От около десет години насам винената мода търси да открие кое отличава едно вино от друго и е силно обърната към местното: било то местни сортове или местен израз на международни сортове. Конкретни примери за това са карменер, но и каберне совиньон в Чили, малбек в Аржентина, совиньон блан в Нова Зеландия и долината на Лоара, шираз в долината на Рона и в Австралия, зинфандел в Калифорния, грюнер велтлинер и блауфренкиш в Австрия, ризлинг в Германия и Елзас и още много други. За успешно присъствие на днешния пренаселен винен пазар не е достатъчно просто да даваш добро качество, необходимо е още нещо, с което твоето вино да привлече вниманието на разглезените потребители.  

От няколко години насам тази мода, слава богу, е тема на дискусия и сред българските винари. Недостатъчно активна бих казала, защото на финала се озоваха прекалено малко вина, които носеха в себе си нещо интересно, нещо по-различно, на моменти дори грапаво, нещо, което да те закачи за ръкава, респ. за носа и да те накара да се обърнеш, да се загледаш във виното отблизо и да заключиш, че в него има нещо българско. Останалите, и това според мен е най-големият проблем на сегашните български вина, бяха полирани до блясък, загладени и излъскани вина със стилистика и от сортове, които можеха да идват от всяко кътче на света. Вина, които носеха много повече почерка на човека, който ги е правил, отколкото духа на земята, от която идват. Българското червено вино спешно се нуждае от собствено лице и трябва скоро да започва да го търси, за да не се окаже, че отново тича след някой влак. Приемането на вината от новия свят като безспорен еталон, което масово се наблюдаваше при вината с претенция за високо качество, няма да приближи България към него.

За щастие типично българският проблем с непостоянното качество на вината не беше актуален на този конкурс. Вината за втория и третия етап бяха закупени от пазара и нямаше случаи на съществена разлика в качеството на различните бутилки. Крачка напред.

Българските пенливи и българските десертни и ликьорни вина са нишови продукти с ограничена пазарна тежест, но и при тях през последните години има раздвижване. При първите качеството се повишава и вече има такива вина, които макар и да не правят сериозна заявка за високо качество, предлагат добър продукт на повече от приемлива цена. При втората група вина може да се отчете, че те... просто съществуват, като на моменти не е ясно защо.

Ценообразуването и изобщо съотношението цена - качество на българските вина е едно от нещата, които със сигурност ще останат задълго в главите на гостите ни от чужбина. Не в положителен аспект. Смело е най-деликатната дума, с която може да бъде наречено то. Всеки винен ценител, позаинтересувал се и поровил в интернет, ще открие на какви цени се продават едни и същи български вина в България и извън нея. Въпрос на пазар, казват от избите. Винаги ми се е искало да разбера ние, българите, кой пазар сме според тях - глупавият или богатият, а може би и двата едновременно?

Етикетът върху бутилка вино е част от идентичността както на самото вино, така и на хората зад него, на философията, на традициите и на историята им, а също така е и важен източник на пазарна информация. Той упражнява директно и силно влияние върху решението за покупка. Това и още много други неща ги пише в учебниците по винен маркетинг, които се четат с особен интерес от всички, които работят с вино, независимо дали го правят за огромен холдинг или за малка семейна изба. Само един поглед върху българските винени етикети е достатъчен, за да стане ясно, че тези книги не са на почит сред собствениците на изби у нас. Положението с етикетите на българските вина е подобно на това в много хотели по българското Черноморие, в което собствениците на земи се изживяват като дизайнери - лошият вкус и непоклатимата убеденост в него крачат ръка за ръка гордо напред.

Бих искала да завърша с две думи за самия конкурс: както с всичко, което засяга много хора, така и от него ще има колкото доволни, толкова и недоволни. Ще има обидени, триумфиращи, гневни и такива, които ще се считат за напълно онеправдани. Неизбежно е, защото само този, който не работи, той не греши. Убедена съм, че организаторите са направили своите изводи и при следващия конкурс ще има промени в регламента. Изводът, до който достигнах аз по отношение на правилата, е, че българската винена сцена все още не е дорасла за демокрация.

Share Tweet Pin it Share
74 Коментара
  • Anonymous
    byryndychek
    09, 49, 27 Октомври 2009, 09:49

    ребят смотрите тут,вроде норм - filmkolor.ru

    !
  • Anonymous
    автор
    14, 40, 03 Юли 2009, 14:40

    И нас ни е срам!
    сра!м?

    !
  • Anonymous
    noair
    10, 38, 03 Юли 2009, 10:38

    игахти начи!
    чисто българска работата е станала тука
    циганската е по-убава, щото поне кога требе - става задружна

    е те затва пиша бълхария
    не заради хубавата ни страна България
    не заради БългаринЪТ, комуто като индивидуалност капа свалям
    а защото има ли някъде повече от един българин - те са орисани да бъдат бълхАри
    затова към днешна дата през погледа на останалия свят нашата страна е олицетворение на бълхарщината
    срам ме е от нас!

    !
  • Anonymous
    kardozo
    22, 31, 29 Май 2009, 22:31

    plant in house

    !
  • Anonymous
    Johnie Daniel's
    14, 39, 05 Май 2009, 14:39

    Браво,

    всичко дотук за пореден път доказва,че виното не е напитка, струваща си човек да даде и стотинка за нея. Па как на никой не му хрумна да погледне заглавието на писанието на Я.Петкова, продължението в Евангелието е поздрав за всички, на лоито тепърва предстои да открият удоволствието в уискито
    "Господи, къде отиваш? Исус отговори: Където отивам не можеш сега да дойдеш след Мене, но после ще дойдеш."
    пишете, пишете, и конкурси правете, и асоциации, и с италианци и французи се мерете...

    !
  • Anonymous
    автор
    10, 52, 21 Април 2009, 10:52

    .

    !
  • Anonymous
    Я РФГ 20 Април 2009, 22:33

    This comment has been hidden by the moderator because it contained .

  • Anonymous
    Я
    12, 08, 20 Април 2009, 12:08

    я! този път - за топката - си напълно прав, WC!
    е, не съм Я, но това няма никакво значение.
    Важното е тук да се опитаме да споделим мненията си за Виното, и най вече - за Българското. Без значение дали сме в началото или в края на винената азбука.
    Прав си, че тук наистина не е място за ритнитопковци като тебе. Затова аз слагам една приятелска точка на краткото прение с теб, а на теб ако точката ми ти мяза на топка "я онтеси някъде другаде".

    !
  • Anonymous
    W 18 Април 2009, 13:55

    This comment has been hidden by the moderator because it contained .

  • Anonymous
    С
    17, 50, 17 Април 2009, 17:50

    а бе, W,
    Тая "провокация" ни провокира да се върнем към смисления диалог. И тъй като дотук, с малки изключения, показахме, че го не можемЕ, идеята на Марин да пофантазираме е не само оригинална, но и едно от малкото възможни позитивни предложения. Мисля, че независимо от изложените различни, несъвместими и взаимно изключващи се мнения и позиции, ще бъде и интересно, а защо не и креативно, да прочетем за "мечтата на чичо денчо" - бил той винар, любител, технолог, търговец, собственик, пияница, производител, сомелиер, енолог .....
    Именувах се "С", за да мога заставайки след теб W, да [...]

    Read the full comment се получи едно WC и да се "онтесим някъде другаде", та да могат смислените хора в тази дискусия да напишат още някои смислени неща!
    аааре чупката

    !
  • Anonymous
    W
    14, 51, 17 Април 2009, 14:51

    Г-н фантазьор Марин,
    Подобни неща не си ги помисляй дори хипотетично. В България нещо се е променяло, само ако Високата порта е искала това, след това, ако Царят Освободител го е искал. След него Великите сили са решавали съдбата ни, после Тристранният пакт, след него червеният Кремъл. Сега сме между Вашингтон и Брюксел. И хипотетично, и практично, ще се случва само онова, което последните кажат. Така, провокацията ти тук я онтеси някъде другаде.

    !
  • Anonymous
    марин
    13, 57, 17 Април 2009, 13:57

    Хипотетично, имате шанс да промените 10 неща в Света на виното в България. Какви биха били те?

    !
  • Anonymous
    автор
    18, 18, 11 Април 2009, 18:18

    Господинът по-горе е госпожица))Пишеща госпожица

    !
  • Anonymous
    автор
    15, 13, 11 Април 2009, 15:13

    Господинът от горе наистина е Лаик не му се сърдете.Поздравления за Пепи и Стоичо и знайте истински ви завиждам за тестинга на Masseto 2006 дирктно от бъчвите това е истински касмет та то е оценено от Wine Advocate с 99/100 точки.И Ornellaia 2006 повреме на бuтилирането която е оценена с 97/100.Поздравления за амбицие ви и за това че си написахте имената във форома без да се стрхувате че веднага ще ви оплючт.Искам да поздравя Емо и Юлето за всичко каквото правите за пополаризирането на Българското вино.Знаем че вече несте в Бакхус и резултатите си личат.И ви пожелавам някога и вия [...]

    Read the full comment да организирате дегостация като тази на Стивън Спъриър през 1976 но с БГ вина. Поздрави и на Яна която ме накара да вникна по обстоино в вината на Австрия една нова мода.Открих отличини Совиньон Блани класи над доболка познатите Новозалански.Колеги продалжавайте да ни равате.Успех.

    !
  • Anonymous
    брей...
    19, 57, 10 Април 2009, 19:57

    Здрасти авторъ,
    Винаги съм си мислил, че анонимността е параванът на страхливците. Тази анонимност е Айфеловата ти кула, от която можеш да плюеш, незабелязан и да се надяваш плюнката ти да стигне до подножието на кулата. Но понеже ти не си на върха на тази кула, а си в нейното подножие, рискуваш плюнката ти да уцели самия теб. "Мазето" е под къщата на баба ти. "Масето" е в Тоскана и е една от иконите на съвременното винарство. Да добавям ли Мишел Ролан към това вино или няма смисъл? Не мисля, че господин Логодаж(те всъщност са трима господа Логодаж)е [...]

    Read the full comment искал разрешение от някого, дали да се стреми към прогрес или не. Точно обратното-постигнал е нещо, без нито един европейски евроцент- и това го знаете, както и знаете, че темперамента му ще го накара скоро да ти отговори подобаващо. Това, което не знаеш е, че изобщо не му пука за нито една от тези награди, които предизвикаха такива обриви у Вас и себеподобните Ви. В самата вечер на наградите, господин Логодаж и хората, направили вината, бяха на няколко километра от помпозното шоу.Защо ли? Показваш интелект, отговори си сам. Иначе, дано потекат "обещаните мангизи". Те толкова български изби заляха, какво лошо да влязат в още една? Троха или не, какво ти пука? Или държиш потокът от ЕС мангизи да не се отклонява? Не знам целите и амбициите на господа Логодаж, усещам твоите, но не ме засягат. Замислял ли си се, обаче, дали пък онези, които направиха и правят вината на Логодаж, го правят за пари? А за какво ли друго? Ето ти загадка. Какво ли друго в живота си струва, освен парите, а?
    А иначе, от гледна точка на потребителя... Кой потребител? Онзи, който кара коли от по 100000 евро и може да си позволи скъпи и качествени вина, или другия-който зяпа цените, в търсене на най-евтиното вино? Не говори от името на потребителя и не окачествявай трохите. Нагло е. Нали знаеш, че всеки непродаден бял хляб, макар и с перфектно качество, се смила на трохи? Това е и във винарския бранш- не знаеш кой е троха и кой хляб.
    Дано си ме разбрал. Ако не си, излез от анонимност и ще си поговорим повече.

    !
  • Anonymous
    авторъ
    18, 41, 10 Април 2009, 18:41

    Господин Логодаж, хайде да не изпадаме в препирни. Все пак наистина съм лаик, но моля ви не слагайте под знаменателя "Мазето" стремежа за прогрес на българското вино. Нека поиграем по памет => някои изби се стремят към прогрес, но те са трохи. Вярвайте ми, от лаишката гледна точка на потребителя, субективно, Логодаж не са една от тези трохи. Нищо лично, просто не си струва парите и надявам се и Вие го знаете, а и скоро ще осъзнаете колко много лици-потребители го знаят. Поздравления за всички награди, но нима не бяха ЕС обещаните мангизи онзи стимул, който Ви довежда до настоящия [...]

    Read the full comment диалог с лаици, което си е чиста загуба на време, или пък не, стимула бе да материализирате мита за качеството на българското вино, със Сизифов труд за има-няма след около 5-6 поколения ???

    !
  • Anonymous
    john 970
    10, 58, 09 Април 2009, 10:58

    Very nice site ... it WAS!

    !
  • Anonymous
    ротва 08 Април 2009, 10:47

    This comment has been hidden by the moderator because it contained .

  • Anonymous
    автор
    22, 48, 07 Април 2009, 22:48

    Колега кое е световно качество според теб.Като отида в Париш и след като се кача на Аифеловата кула вечерта ще си пия един Пояк от 50 - 60 евро.И няма да плювам а ще се насладя на виното.

    !
  • Anonymous
    Eto'O
    15, 09, 07 Април 2009, 15:09

    А ти, кой си, дето говориш за световно качество? И как изглежда според теб световното качество? А и за кое световно качество говориш? За италианското вино в стъклените дамаджани в Метро, или за вината от по 40-50 евро нагоре?

    !
  • Anonymous
    о. Павел
    12, 47, 07 Април 2009, 12:47

    Ето, това е българинът. Ти му обясняваш кое е световно качество, а той се инати като магаре на мост и продължава да отрича очевидното. Такъв като тебе, когато се изкачи на Айфеловата кула, първата му работа е да плюе отгоре, за да види на чия глава ще падне. Булгааааар!

    !
  • Anonymous
    автор
    22, 41, 06 Април 2009, 22:41

    Ей тиси бил голям балък да отидеш в Калифорния и дане пиеш Каберне а дапиеш стари италянски киселаци.

    !
  • Anonymous
    архим. доц. Павел Стефанов
    11, 16, 05 Април 2009, 11:16

    В Калифорния не видях и не опитах "Каберне". Казаха ми, че местните сортове са италиански по произход и са засадени за първи път през 1895 г. По-късно са внесени и сортове от Австрия-Словения. Един интересен случай - американците изградили завод з червени вина в Южна Русия за нуждите на църквата. Веднъж отишли на проверка. Когато видяли работниците пияни и намерили угарки в запечатаните бутилки, скъсали договора.

    !
  • Anonymous
    автор
    21, 53, 04 Април 2009, 21:53

    Наи интересното е че си внасяме от така нареченото второ вино и то доста огледаитесе малко Метро Кауфлант и др.Но за него всеки си траика а дори някои разбирачи се прехлават.То е за тези кратуни които мразят българкото.А този амерканеца от горе кои знае колко второ Калифорнийско Каберне е испил, то е много гот има стрхотен flavour .

    !
  • Anonymous
    към експерта по втори вина
    20, 02, 04 Април 2009, 20:02

    извинете, в картуните има ли вино? а, да, вие, казахте, че са празни. темата кауфланд е доста интересна. по цените ли се ориентирате кое вино е второ и кое първо? понеже, ако е по тях, то май всички стоки там са "втори". а вината на другите винпроми, които са на цените на Логодаж и по-евтини, първи ли са? всъщност какво е второ вино?

    !
  • Anonymous
    автор 04 Април 2009, 19:54

    This comment has been hidden by the moderator because it contained .

  • Anonymous
    автор
    17, 16, 04 Април 2009, 17:16

    В Кауфланд пълно с втори вина на Логодаж-Наздраве

    !
  • Anonymous
    Петар Дросански Logodej Winery
    16, 01, 04 Април 2009, 16:01

    Уважаеми авторе и в България има изби които работят по безупречна технология,сменят бъчвите всяка година,лозята не ги полива а селектират гроздето както на лозето така и в избите.И правят отлични вина.Преди два дни бях на Prowine на щанда на Калифорния попадна и на доста слаби вина.Така че запомни: В сяко стадо има и мърша.
    Петър Дросански
    В.И.Логодаж

    !
  • Anonymous
    автор
    15, 12, 04 Април 2009, 15:12

    Предпочитам "Каберне совиньон", което ми беше препоръчано като най-полезно за здравето, а с течение на времето свикнах с него. Колкото лозите са на юг, толкова гроздето зрее по-пълно и виното е по-добро. Но тази зависимвост беше развенчана напоследък, когато купих великолепно "Каберне" от Хан Крум, Шуменско. Сигурно няма да прозвучи патриотично, но преди три години бях на специализация в САЩ и в семейните винарни северно от Сан Франциско опитах доста от местните вина. Бъчвите са от френски дъб и се сменят на всеки четири години. Поливането е капково. Технологията е безупречна. Такъв вкус, ароматен букет, чувствено усещане не бях срещал [...]

    Read the full comment досега. Ние сме на светлинни години след тях.

    !
  • Anonymous
    Петар Дросански Logodej Winery
    19, 26, 03 Април 2009, 19:26

    Ако се поинтересуваш малко повече уважаеми Авторъ ще откриеш че всички които се опитваме даправи отлични вина в България несме ползвали облагите на ЕС някои да но само някакви трохи.Но лошото в България е че всеки Лаик се превръща в Критик!
    Петар Дросански
    В.И.Логодаж

    !
  • Anonymous
    John906
    20, 02, 01 Април 2009, 20:02

    Very nice site!

    !
  • Anonymous
    авторъ
    13, 52, 30 Март 2009, 13:52

    Много интересно! Концепцията на българския предприемач е типично по нашенски - има ли ЕС пари в сектора, всеки става лозар, винар, манипулант и пр. Целта е за една реколста да избием избата и после да забогатеем баснословно. За съжаление всички тези хора са като Остап Бендер, чудят се как да доограбят така или иначе изстрадалия български народ. Какви са тези бутилки по 30+ лева. Качеството в доста по-малко от цената за която се продава, а в по-долните сегменти си е направо страдание след покупка.

    !
  • Anonymous
    автор13 Март 2009, 19:14

    This comment has been removed by the moderator because it contained

  • Anonymous
    John1367
    19, 59, 12 Март 2009, 19:59

    Very nice site!

    !
  • Anonymous
    John407
    19, 57, 12 Март 2009, 19:57

    Very nice site!

    !
  • Anonymous
    марин
    15, 25, 06 Март 2009, 15:25

    Никога не бих си позволил да нарека страната си Бълхария. Но съгласи се, че имиджът не само на Българското вино, а и на нашата мила родина не е никак прекрасен на Запад. И това е факт нещо, което е дадено в задачата, нещо, което първо трябва да проумеем и приемем и чак след това да се борим, за да го променим.
    През 2002 работех в един ресторант La Pergola на борда на кораба European Vision. Посрещнах две семейства белгийци и им се представих: как се казвам, от къде идвам и т.н ... Щом разбраха, че съм Българин, [...]

    Read the full comment веднага подскочиха, дамите някак неловко придърпаха чантите си към себе си, да им бъдат по наблизко. А единия господин ме попита:
    -Ти защо не си черен?
    Загубих ума и дума за кратко, ядосах се, кръвта ми нахлу в главата, а пръстите ми взеха да се свиват в юмрук зад гърба ми. Имах право на две решения тогава да се отдам на гнева си и да го цапардосам или да броя до 10, да се усмихна и през седмицата, през която ще ми бъдат гости на кораба да се опитам да променя създалото се мнение в тях за България.
    При първото единственото, което щях да спечеля е да загубя работата си може би и да ме арестуват, но със сигурност следващия път, когато срещнеха българин щяха да бъдат още по притеснени. Аз избрах второто. Първото нещо, което направих е да потърся корена, причината за това тези хора да реагират така. Разбрах, че са от малко градче в Белгия, където за тяхно нещастие са се преселили две ромски фамилии от България. Тези роми направили доста поразии там, но най-лошото, че това са били първите българи, които тези хора са срещнали през живота си. За съжаление You never get a second chance to make a first impression. Когато първото впечатление от нещо е лошо единственото, което ти трябва, за да го промениш е време и търпение. Отне ми цяла седмица да променя мнението им, но в крайна сметка получих наградата си, когато си тръгваха ми казаха:
    - Ако всички българи са като теб то страната ви е чудесна. Аз ги уверих, че има много повече хора като мен от колкото тези, които първо са срещнали.
    Единствения шанс да променим имиджа на българското вино е да намерим корена на проблема, да се въоръжим с търпение и да спрем да се заяждаме едни с други, технолози, агрономи, сомелиери, журналисти, търговци, ценители всеки има какво да каже и да даде. Не съм ли прав? И това беше единствената ми мисъл, когато реших да напиша коментар тук, а не да се отричам от всичко българско.
    Вярвай ми бях изпаднал в ситуация, в която бях в центъра на Амстердам, в бар пълен с шведи, аз бях с фланелка на българския национален отбор, а отсреща на екрана се мъдреше 5-0. Дори и тогава нито за секунда не си помислих да я сваля. Обиколих целия бар поздравих всичките русокосковци за победата и почнахме да обръщаме бира след бира.
    Поздрави
    Марин

    !
  • Anonymous
    марин
    15, 14, 06 Март 2009, 15:14

    Стойчо,
    Това е наистина искрено и написано от сърце. Браво и благодаря. Ако хвърлиш малък камък в езерото, той ще направи малък кръг, ако хвърлиш голям той ще остави по голяма следа. Аз си мисля, че хора като теб и Яна са от големите и няма значение колко малки камъчета падат около вас.
    Абсолютно съм съгласен за малките ресторанти във Франция и Италия също. Всеки път, когато съм имал късмета да бъда там съм бягал от главните улици и се навирах в най-забутаните и не комерсиални местенца, за да мога да усетя духът на мястото, където [...]

    Read the full comment съм. Много други го правят също. Докато работех по корабите, по голямата част моите колеги си пазеха парите, за да си купят нещо, когато се приберат, а аз ги давах за храна за вино и за книги.
    Вярвай ми на мен ми пука не по малко от теб за марката на българското вино и точно затова се паля. Бях за кратко на Quinn Merry 2 (онзи големия кораб) и там в най-скъпия им ресторант Quinn’s Room се запознах с някакъв сомелиер швейцарец от чилийски произход. Тоя тъпан, когото, на бързо хванах да говори какви ли не небивалици на клиентите за виното веднага щом разбра, че съм българин тръгна да ми обяснява колко зле сме били и как вината ни нямали потенциал и т.н. Естествено аз доста побеснях, но не можех нищо да направя, защото нямаше от къде да извадя вино, с което да му запуша устата. Подобни случки са ми споделяли и други хора, които са пътували и работили в чужбина. Вярвай ми по никакъв начин не чакам някое голямо име да одобри виното, за да повярвам в него.
    Миналото лято клиенти ми бяха двама испанци, които в последствие се оказа, че работят в търговския екип на втората по големина изба в Рйоха. Момчетата бяха тук на почивка и доста си поговорихме именно за одобрението на големите имена във виното.
    Те ми обясниха как, когато идват хората на г-жа Джансис или г-н Паркър (защото добре знаете, че не те обикалят по изби и паланки, а си имат екипи.) се започва едно редене на маси и едни черпни едни ухажвания и т.н
    Казано честно спирам да слушам всеки търговски представител, който дойде в ресторанта веднага щом започне да цитира точки.
    Между другото говоря изцяло от мое име, а не от името на ресторанта, в който работя, който между другото не е Мусала. Никога не съм работил там. Ето, че и ти се подведе щом се споменава Варна в тема за вино то трябва да е Мусала. Има и други места вярвай ми, където се продава и пие вино. Места, където надценките не са космически))

    !
  • Anonymous
    Стойчо Стоев
    11, 11, 06 Март 2009, 11:11

    Здравейте, уважаеми,
    Пи Ар-ът е хубаво нещо, особено безплатният. Само, че аз нямам никаква нужда от подобен и още по-малко тук. Към това добавям, че нямам изба,за да й правя реклама.
    Марине, ти пишейки тук, от името на Мусала Палас ли го правиш? Вероятно не. Ами, тогава приеми, че е възмжно и аз да пиша от мое собствено име. Не обичам да се крия, за разлика от почти всички тук и появя ли се с коментар или статия, мигновено започвте да ме свързвате с вината, които правя и фирмата, за която работя. Възможно е и да [...]

    Read the full comment не разбирате, но аз не съм крепостен слянин на нито една фирма, а това че правя вина, харесвани или не, не ме задължава да мълча или да говоря задължително от позицията на вината си и съобразено с тях. Но Балканщината е ужасно нещо. Отворя ли си устата, за да изразя мнение, като човек, имащ самочувствието ДА РАЗБИРА от вино, моментално ме свързвате с вината, които аз правя и с винарната, за която работя. Доста примитивно е. Това са напълно различни неща.
    Разбира се, че ми пука за това, което се вади на пазара. Пука ми, като енолог и човек, разбиращ от вино. Как да не ми пука, след като виното е моя съдба и призвание. И ми пука не от днес, не от статията на Яна и от конкурса на Бакхус. Пука ми от много години. Говорейки за винените барове в Лондон или където и да са, ми напомняте, да ви споделя нещо. Влизали ли сте в най- обикновени европейски ресторантчета? В Италия или Франция, например? Такива, в които надценката на вината от винената им листа не е космическа, като в българските ресторанти? Там вината под 25-30 евро не стават за пиене. Те са съпоставими с качеството на родните ни вина до 3-4 лева. Е, как да не ми пука тогава, че марката Българско вино води до обезценяване на същото, още преди да е отворена бутилката. Че в чужбина се изнасят български вина на цени до 1-2 евро, а френски и италиански вина с подобно качество струват десет пъти повече. Ето защо, винаги когато имам възможност да пия световни вина от 50 евро нагоре, аз го правя. Те са мерилото ми, а не винената конфекция, която може да се дегустира на всеки европейски панаир.
    В България и преди, но особено сега, се правят и големи вина.Това, че се правите, че не ги виждате е проблем на зрението ви, а това, че чакате някой чужденец- идол, да ги види преди вас е друга тема. Българите, винаги сме чакали Великите сили да ни оценяват, пък каквото кажат те. А ако господин Спъриър или г-жа Джансис имаха на масата си освен двадесетте български вина още 10 италиански, испански и френски, всяко на цена от 50 до 150 евро, и не знаеха кои са те, много съм любопитен какво би се случило на тази дегустация. Само че, те не биха седнали на такава скрита дегустация. А защо си отговорете сами.
    Ето затова репликирах Яна и вместо да се усетите защо го правя, Вие се потопихте в безмислен рафтинг по Струма, та чак до Солун и Темза; нарекохте страната си БълХария и какво ли още не. Това повдига ли самочувствието Ви?

    !
  • Anonymous
    марин
    02, 41, 06 Март 2009, 02:41

    Ха-ха-ха ти SQIVA LI. Дискусията се превърнала в Пи Ар на дадена изба. Радвайте се, че има такава дискусия. Едно от основните неща, които липсваха на българската винена сцена е форум, в които свободно да се обсъждат теми свързани с виното. Вие искате да го махнете????? Отворете, който искате винен сайт да не споменавам имена, че туко виж съм направил безплатна реклама и на някой друг. Вижте дали има форуми, дали има хора ЗА и ПРОТИВ и т.н ... Интересното е, че ако си човек, който може да чете между редовете и да си вади поука от всичко и от [...]

    Read the full comment всеки, би намерил такива дискусия доста интересна.
    Защо да се маха статия, която има най-много коментари за кратко време от всички публикувани тук? Все едно да изкараш от винената си листа вино, което е напипало точния пулс на пазара в момента и се продава добре.
    Между другото екипът на Логодаж реагираха бурно на постовете тук и затова се споменават често. Те реагираха така, защото, най–вероятно ИМ ПУКА за това QUO SE VADI на пазара. Аз лично им пожелавам само успехи във всичко което са решили да вадят.
    Пожелавам успех и на всички, които могат да четат между редовете.
    Kind Regards
    Марин

    !
  • Anonymous
    WINE SPECTATOR
    15, 05, 05 Март 2009, 15:05

    Хаиде бе,нямали да махнете тази статия от Бакхус!Не усещатели че правите бесплатна реклама на В.И.ЛОГОДАЖ.

    !
  • Anonymous
    сомелиер
    11, 26, 05 Март 2009, 11:26

    Че това дискусия ли е г-н автор? На мен ми прилича на Пи Ар на Логодаж. Като виждам, доста са ви хипнотизирали, та не се сещате за нищо друго. Аре направете реклама и на някоя друга българска изба! На какво прилича това тук?
    Автор, ти виждал ли си Масето? По-добро вино в света не съм пил. Пише се със С. Мезек се пише със З, ама защо ли го споменах? Вие не сте стигнали в дискусията си до тази долина, все още. А там е доста интересно. Земята на Тангра е огрята от малки звезди, полски момичета пърхат [...]

    Read the full comment по диагоналите на червените скали, има всичко-от добро вино до хубав бостан. Е, не е Тоскана или Бордо, но пък привлича Бордолези

    !
  • Anonymous
    автор
    10, 00, 05 Март 2009, 10:00

    Не е истина в какво се е превърналa тази дискусия... @noair: не Лучето, а МазетоТО е на бОтилката на ХипнозаТА

    !
  • Anonymous
    riano
    23, 39, 04 Март 2009, 23:39

    Направо позна сестричке. Те и виното в бутилката на тази Хипноза са го хакнали. Абе направо са си го купили в бутилки от някой лондонски бар вероятно, щото в Солун накова не могат да намерят, а и от Тимок до Черно Море също. Ама май направо от някоя изба в Болгери са го откраднали, та да има патица, като теб, за какво да квака. А Слънцето, как от Лучето, сестричке? Направо са го хакнали от галактиката Андромеда. Погледни кривото Луче и това ювелирно Слънце!
    Само ти се чудя, как ти, толкова възвишена личност, се занимаваш с ругаещи винари, [...]

    Read the full comment вместо да си пиеш кока-колата в лондонските барове, или ако не ти стигат паундите-водица от Темза, за отрезвяване.
    И още нещо. Темза няма да стане приток нито на Струма, нито на Дунав или Марица, Тунджа или Арда, но определено става за къпане на комплексарчета. А ако имаш щастието да не вали, може да те огрее отгоре за кратко и Слънцето(естествено не онова, на Лучето, за да изсуши кухото пространство под перуката ти.
    Марине, написаното не те засяга по никакъв начин, нито е провокирано от теб. Само ми писна да чета "високоинтелектуални" излияния на нереализирали се злобарчета

    !
  • Anonymous
    noair
    20, 17, 04 Март 2009, 20:17

    Марине,
    ай остави се, барато.
    Яловата работа може и да се по-прави, ама ялова глава - едва ли.
    Знаехме си че наш'те винари са бамбашка порода и по-рода, ама чак пък толкова....Ни Струмата, ни Темзата ги носи. Те, по думите на Дядо ми, знаят на тоз свят сичкото, а че и на другия полвин'та. Вече. Но това не им попречи да хакнат на едно от най-добрите си вина - Хипнозата - тосканското слънце от ЛУЧЕто на оня нещастник Фрескобалди. А той е пълен нещастник и долнопробец, барато, понеже може да срещнеш негово вино из [...]

    Read the full comment нЕкои такивИ долнупробни места като лондонски винен бар. Но въф Благоевград? - никога!!!
    Виж, че винарите ни от собственик до технолог, са пищисват и та ругаят кога ги фаляш или им правиш комплимен', а ти си тръгнал човешки, приятелски и професионално (като винен фронтмен) просто да им кажеш, да споделиш какво мислиш. Да не пиша - съветваш, че ке се фанат за пищовите...
    ох майко, ох македонийо, ох бълхарийо,
    дали ще дочакаме Темза да стане калпав приток на Струмата
    или както друг винарски собственик вика: Ха, та то Солун е предградие на Сандански...

    !
  • Anonymous
    марин
    13, 11, 03 Март 2009, 13:11

    Скъпи Петар Д.
    Нямам намерение да превръщаме това място в дискусия между нас двамата. Надявам се следващия път, когато сте във Варна да седнем да пием вино и да си поговорим за тези неща. Мисля, че имам какво да ти кажа.
    Не знам защо винените барове в Лондон не ви харесват. Предполагам, че предпочитате повече места като IVY или SCOTT’S. Доста по изискани са наистина. Но не знам колко време трябва да мине, за да влезе Българско вино в техните листи.
    Всъщност, ако имате път натам може да се отбиете в тези ресторанти гарантирам [...]

    Read the full comment ви, че ще намерите в менюто им нещо от България, но за нещастие това не е вино, а козунак.
    Мога да ви го гарантирам, че е по българска рецепта, защото брат ми е сладкар в холдинга, който управлява тези два ресторанта и той им я даде.
    Един човек от вашия екип каза, че ако някой ден стане неприлично богат ще ме вземе да работя за него, за да му сервирам вината, които пие. Когато това стане ще имате възможност да ми казвате какво да правя, какво да пия и какво да продавам до тогава ще се съобразявам единствено с всемогъщия пазар.
    С Уважение
    Марин

    !
  • Anonymous
    Петар Дросански Logodej Winery
    21, 15, 02 Март 2009, 21:15

    Марианчо аз когато бях в Тренто и влезох в един винен бар и исках да пия вино от тяхният регион.Сервитьорът ми отговори че те освен вино от техният регион вино друго не продават.Ти помисли защо? А и е много относително понятието Тренто?
    То е по извено с :Trentinosuperski

    !
  • Anonymous
    марин
    14, 57, 02 Март 2009, 14:57

    Извинявайте за невежеството ми просто се опитах да ви предам нещо от фронтовата линия. Вие, които правите вино сте тилът аз всеки ден излизам на сцената и срещам публика, на която трябва да представя вашия продукт. Вчера един от редовните ми клиенти, който пиеше българско бяло вино се върна от Германия, където е бил по бизнес и ме пита дали продавам немски ризлинг, защото много се е захласнал по него докато е бил там и аз му дадох немски ризлинг, преди два дни друг се върна от Италия и ме пита за вина от Тренто. Те не са първите нито [...]

    Read the full comment ще бъде последните въпроса е че хората като тях стават все повече и повече ……..вие си правете изводите сами.

    !
  • Anonymous
    Стойчо Стоев
    21, 56, 01 Март 2009, 21:56

    Странно. Като започна още от статията и премина през коментарите, докато стигна до последния, направо се изненадвам от дълбокомислието на пишещите тук, навлизайки така смело в материя, която видимо им е непозната. Не са ли Ви казвали, че за да се гъбаркате на чужд език, трябва най-напред да го научите добре? Не виждам как статията на Яна провокира точно полемика за вината от Долината на Струма (пиша долина с главна буква, не защото не владея българската граматика). Защо само Логодаж, Дамяница, Нобиле и подобни южнобългарски наименования се споменават тук? Кой защо напуснал Дамяница, защо отишъл в Логодаж...-голяма дискусия, няма що. [...]

    Read the full comment Е, ако Ви повдигат адреналина, споменавайте си ги, но поне прочетете малко книжки за Италия и Франция, защото винените барове в Лондон определено не са най-престижното място за едно вино в Света. А, да. Преди супертосканските вина от Болгери и преди Sassicaia там е имало блата и мизерия. Преди големите вина от северна Италия, там е имало псевдовинарство и един сорт Сан Джовезе, който, за тяхно щастие, няма нищо общо със сегашния.

    !
  • Anonymous
    марин
    13, 35, 01 Март 2009, 13:35

    Уважаеми Петар Д.
    Нещата тук стават интересни. Съжалявам, ако съм обидил някой винар по един или друг начин, въпреки че аз не виждам как точно съм го направил. Предполагам, че пиенето на Ornellaia малко преди да бъде бутилирана е незабравимо преживяване.
    Вярвам, че докато сте пили „виното от пепелта” сте си направили някои изводи. Запознат сте с историята на супер Тосканските вина знаете, че там нещата не са се случили за година или две. Предполагам, че се замисляте, че преди да се стигне до правенето на Супер Тоскански вина доста векове са се правели Тоскански вина. [...]

    Read the full comment Не Супер тосканските вина, а тосканските вина са част от емблемата на Италия през вековете. Sassicaia е била идея, визия, иновация отговор на вината от Бордо както искайте го наречете но не тя е поставила Италия на винената карта. Моля ви погледнете не само малката снимка, а и голямата картина и преди да започнете да правите Супер вина от Долината на Струма направете Вина от Долината на Струма. Имам усещането, че пак ще бъда разбран погрешно, затова ще се спра до тук с това.
    Искам да ти разкажа само как ми подейства преди 4 години една друга статия на Яна „Морето и виното... или защо си нося вино когато отивам на море” .
    Прочетох я жегна ме яко, защото съм Варненец и работя тук, но много добре знаех, че тя е права. Засегнах се, въпреки че тя никъде в статията не беше засегнала конкретно Варна, а просто доста иронично беше пресъздала ситуацията с винената култура по Черноморието. Така че те разбирам защо подскачаш от коментарите тук. Аз вместо да подскачам тогава реших да направя нещо за моята винената култура и хората около мен. Имах някакви знания по това време от работата ми в чужбина (сега като се върна назад се сещам колко много неща не знаех тогава, нали знаеш колкото повече научаваш толкова повече разбираш, че не знаеш), запознах се със Стефка изкарах кратък курс, но най-важното се запознах с група от хора, които им пукаше за виното. Реших да направя кратък курс на сервитьорите в ресторанта, в който работя и го кръстих Морето и Виното принтирах статията на Яна и я сложих в началото като увод - Причината. Тогава по никакъв начин не съм си мислил, че след 4 години ще седим заедно с Яна и ще дегустираме австрийски вина от стари реколти и пред нас ще стои усмихнат Австриецът, който ги е правил и да ни пита за въпроси.
    Моля ви от все сърце принтирайте Quo vadis и коментарите, които тази статия провокира и ги прочетете внимателно.
    Надявам се, че след 4 години да кажем ще се срещнем с вас случайно в някои Винен Бар в Лондон и когато попитаме бармана за нещо от България той да ни отговори; Yes we have Nobile it’s great wine from Struma River Valley.
    С Уважение
    Марин

    !
  • Anonymous
    от автора на пост 16
    23, 10, 26 Февруари 2009, 23:10

    noair, очевидно не си ас и т.н.

    !
  • Anonymous
    pinot
    22, 48, 26 Февруари 2009, 22:48

    Изместваме темата на Яна, но новото навлезе само- за най-голямо мое съжаление сп.Бакхус се превърна лоша безплатна туристическа притурка. Да , това е решението на собствениците и те имат право на него. Но не ми е ясно какво става с този сайт-ще остане или и той ....
    А за конкурса съм твърдо за, дано не се обедини и той с някоя " Мис лозичка,"" Мистър гроздобер" или друго подобно изчадие.Ако някой зане- нека да напише, моля.
    А ние "пак ще се срещнем след...години"

    !
  • Anonymous
    noair
    21, 39, 26 Февруари 2009, 21:39

    С интерес и удоволствие изчетох дискусията.
    Дори само защото тя се случва.
    Защото всички ние - хора всякакви, но свързани по някакъв начин с Виното - имаме какво да си кажем. Дано поне се чуем. Да се разберем? - надявам се, но едва ли. Нито сега, нито скоро. Всъщност ... не зная и дали е необходимо. Но чуването задължително Е!
    Важното е, че сме започнали.
    И затова питам всички: Съгласни ли сте, че с този конкурс Бакхусците случиха нещо качествено и идейно ново във винения живот на Българията? Да не използвам тривиалитета [...]

    Read the full comment "поставиха ново начало". За недоволните и критикарите (а не критикуващите!) пояснявам веднага: не казвам хубаво или лошо! Казвам само начало.
    Затова предлагам на всички досегашни и бъдещи автори в дискусията да споделим мнение, впечатление, предложение виждане за това начало. Как и на къде да го продължим.
    Е, който иска може да благодари и за началото на дискусията на Яна, дори и да я обича колкото тя - българското вино...

    Бързам да споделя моето голямо ДА! за конкурса.
    Разбира се, че имам своите "но", "въпреки че", "обаче".
    Споделям и пълното си съгласие с извода "българската винена сцена все още не е дорасла за демокрация". А за "актьорите" - да не говоримЕ. Лошото е, че не са готови не само за демокрация, а и за състезание. Нито да го губят, нито да го пИчелят. Не всички, слава Богу. А без състезание - хубаво-лошо, честно-нечестно, прави-криви правила, разбиращи-неразбиращи съдии и т.н. - и най-големият професионален успех си е едно чисто съзерцание самотно. С една дума - самосъзерцание. Още по-лошото е, че към общоизвестните ни "сърдиткофци" са възгечнаха и нови такИви...
    Хайде да се спирам с отрицателствуването и да не вдигаме повече кокали нарцисови. Този път от някоя винена локва...
    Е да, ама не. Не мога. Защото инициаторите, организаторите, двигателите и работниците на това Начало вече не са бакхусци! Нямам нищо против обновяването на екипа, но резИлтатите от подобна деветосептемврийска иновативност в кадровата политика, в комбинация с тоталното изритване на всичко "старо" са предвидими и болезнено познати - от нашата история, та до наши дни. Да не казвам и от Дамяница та до Логодаж - кой го имаше, кой го нямаше и кой къде е сега. И то не само в класациите... Е да, бизнесът си е бизнес и се измерва с мангизи, но не винаги и не САМО! Както силният в измерването не винаги е точен в меренето. Понякога дори и на къса дистанция.
    По-живьом - па увидем.
    Засега само се отказвам от абонамента си за Бакхус. И няма да си искам обратно тъпите мангизи. Но ще очаквам да се абонирам за някое Ново Начало - със "стари" и нови традиции и със "стари" и нови муцуни. Които тепърва има бая бизнес-хляб да дават. На друг или на себе си. На слука!
    *заб. към "автор" на пост 16:
    noair не е нито ботилка, нито връска, нито ас и т.п.

    !
  • Anonymous
    Dr.
    18, 12, 25 Февруари 2009, 18:12

    Pozdravlenia za avtora na komentar n.17 !!
    Mnogo intiligententno i aktualno napisano!!
    Dano redakciata na Bacchus kakto i vsichki ostanali vino-praveshti i vino-znaeshti si napraviat saotvetnite zakluchenia!!

    !
  • Anonymous
    pinot
    00, 56, 25 Февруари 2009, 00:56

    харесвам Nobile, и не само него (харесах дори един ваш мускат)но не мечтая да го пия от бъчваа, не ми е работа. искам виното на рафта , за което платя, да не ме разочарова. нямам стремеж да пия Petrus ежедневно, а и може да ми се размине в този живот. Но ако за книга или филм мога да приема че е създаден за затворено общество на посветените любители от някакъв кръг, то виното е търговски продукт и мястото му е на рафта, където да намери готовите да платят за него. А вярвай ми, всеки от нас има незабравим спомен от [...]

    Read the full comment посещение в изба, но това само малко ни образова и запалва интереса ни, но моето място не е там. Да, радвам се като видя добре обгрижено лозе, чиста и спретната изба, хъс в работещите в нея. Но не ми е работа да следя развитието на едно вино 18, 19 месеца в бъчва, умилява ме, но имам право да се храня от друго, нали? С две думи- разбирам удовлетворението да правиш вино, то не е по различно от всяко друго занимание, уважавам това занимание, но моето място е друго.И това се смятам за проблем

    !
  • Anonymous
    автор
    11, 02, 24 Февруари 2009, 11:02

    ботилка ?

    !
  • Anonymous
    Петар Дросански Logodej Winery
    22, 44, 23 Февруари 2009, 22:44

    Уважаема госпожа или госпожо Пинот радвам се че имаш мнение по темата.Но извиняваи много неси прочела внимателно моя коментар.Говоря за Masseto от бъчвите това е вино разбирасе друга реколта което има 100 точки по Паркар 100% Мерло.Това ако не е интересно тогова кое е?Аз съм производител и за мен това е по важно от едно готово вино в ботилка.А според теб?Нали тябва да го видиш и дегустираш едно 19 месеза отлежаващо вино в нови бъчви /френски/ в каква кондиция е!На друго место неможе да го видиш.А във връска с Ornellaia виното в момента се ботилираше.Мисля че това и да съмси [...]

    Read the full comment мечта никога нямаше да повярвам че може да ни се случи!Да видиш /дегустираш/ едно голямо вино в момента когато влиза в ботилка,как е финализирано това е много дори прекалено голям късмет.Като се има предвид че реколта 2006 според енолога на едноимената изба Axel Heinz е по силна от 2004 коиято предполагам заеш щом четеш толкова много има 97 точки в Wine Spectator 2007.А сега ще я видим вече 10 месеца в ботилка на представянето и на Pro Vain в Дуселдорф предполагам ще си там!А за сраха че наште енолози ги е страх да направят нещо добро мисля че потивниците им ги е страх да си признаят че има добри бъгарски вина.Даи да ги гледаме на скрито!
    Мисля че ас и моя екип сме на прав път.Е пък да пиеш /не даго дегустираш/ Petrus как мислиш?
    Поздрави.
    Петар Дросански /В.И.Логодаж/

    !
  • Anonymous
    Pinot
    20, 45, 13 Февруари 2009, 20:45

    P.S.Имам предвид медалите от международни конкурси.
    Конкурсът Вино на годината, организиран от Бакхус, смятам са прекрасно организирано събитие- . Участвах в комисия и знам, че ние, които сме просто образовани любители, бяхме сериозни, безпристрасни, отговорни и добронамерени.Четеики коментарите, може би много няма и да повярва. .така ми се иска този, а и всякакви други конкурси, да продължат..
    виното е знание- и сетивно, и интелектуално.радва ме, че вече не сме затворена провинция, знаем и опитваме от всичко, което се случва в света.и Емо и ::лия много помагат за това.И всички останали.И лошият опит дори

    !
  • Anonymous
    pinot
    19, 22, 13 Февруари 2009, 19:22

    Не съм пила Ornelllaia от бъчва и честно, не съжалявам за това. Един изпит Petrusнищо не значи- виното иска много, много време, много дегустация и четене. И пари. Така мисля, това е моят път към виното.
    В българските вина ( и много енолози) смятам, че има страх пред Голямото вино, или по скоро неувереност, че може да стане у нас. Като че ли има някаква изградена стена-"важен е пазарът до 5 лири".Е, и аз не съм наи големият оптимист, следя класациите в света и трудно в първите класирани намирам раиона или страната чудо. Много и дълги години труд. [...]

    Read the full comment За да се появаят вината на Приорат дълги годии са правени другите вина в Испания.Или Quinta do Crasto- w Portugaliq.
    от друга страна-какво значи -вече имаме български вина на световно ниво. Не мисля че еуфорията, затворена обикновено в кръга на конкретния проиводител,от получен медал на конкурс, вече е доказателство за вино на световно ниво.

    !
  • Anonymous
    Петар Дросански Logodej Winery
    22, 26, 12 Февруари 2009, 22:26

    Извиняжаи марияне но хаиде дане биждаме енолозите ил поне някои от тях.Доста български енолози познават много добре добрите световни вина са наясно какво е хубаво вино и какво тряба да се направи то да стане отлично.Редовно дегустират и санаясно с световната мода.За търговзите шети кажа само че се купува вина от избите и след това слагат по300-400% печалба.И след това вия се прехласвате по едно слабо вино което струва 2-3 евро в избата а тук го продават по 40-50 лева на бедните българи!!!!!!!Не подценяваите българските вина защото вече има вина от България на световно ниво ако знаеш въобще какво е [...]

    Read the full comment това.А и да те питам ти кога за последно пи PETRUS или MASETO дирктно от бъчвите или пък ORNELLAIA 2006 в момент на бутилиране.Не плюите хората от бранша а се стремете да пополизираите българското вино защото на ена скрита дегостация вия първи ще оплюете тези ефтини чужди вина.

    !
  • Anonymous
    Живко
    16, 10, 11 Февруари 2009, 16:10

    Еее, Марине, остави човека да си пие наливните от по 2лв/литър....

    !
  • Anonymous
    marin
    02, 52, 08 Февруари 2009, 02:52

    Това от своя страна ще предизвика глобални промени във винената карта на света. Френските винари масово ще се отказват от това което правят и ще се преселят в България където ще започнат да правят Лю Механджийско Вино.
    Унгарците ще прекръстят Токай на Тракия , Италианците ще изкоренят всичките си местни сортове и ще засадят масово Памид.
    Две години по късно Coca Cola ще купят патента за Българското наливно вино за 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000 евро които ще влязат в държавната хазна и ние ще ядем и ще пием с тези пари докато свят светува...............

    !
  • Anonymous
    marin
    02, 29, 08 Февруари 2009, 02:29

    Tanin ти ми отвори очите. Още утре хвърлям престилката и отварачката и отивам да продавам наливно вино на Битака. Следващия път, когато седна с колеги сомелиери от Франция, Унгария, Италия и те сложат техните вина на масата за дегустация аз ще сложа един галон наливно вино. Сигурен съм че ще ги размажа.....

    !
  • Anonymous
    Tanin
    23, 29, 07 Февруари 2009, 23:29

    Живко,
    в грешка си , ако мислиш , че пазарната икономика е чужда на българските винпроми.
    Цитат:"Имам чувството, че голяма част от енолозите правят вината според тяхните разбирания, а не се обръщат към потребителя и неговите търсения."
    Наливните вина и вина- 2 лева=2 литра ,се продават в десетки милиона литра-това търси масовия потребител, за разлика от десетките хиляди бутилки скъпо вино, част от което си дегустирал.

    Цитат:"Мисля, че винолюбителите, сомелиерите и винотърговците изразяват най-добре търсенията на пазара и вкуса на потребителя"
    Това не е грешка , а направо [...]

    Read the full comment глупаво изказване.Съжелявам.

    VR

    !
  • Anonymous
    Живко
    16, 35, 05 Февруари 2009, 16:35

    Яна, поздравления за статията! За Марин също поздравления!
    За жалост това което се случва в България намира отражение и във българското винарсво... Дали някой е мислил да произвежда хубаво българско вино преди 2000г.? Тогава се мислеше само за масовия пазар в Б-я и същия в Русия и U.K.! Може някой да не е съгласен с мен, но това са моите виждания.
    Колкото до конкурса:
    Имах честта да съм в една от комисиите и това което ми направи впечатление е, че първата комисия(от търговци и сомелиери) и третата (от винолюбители) дадоха почти еднакви резултати, за [...]

    Read the full comment разлика от комисията съставена от енолози.
    Имам чувството, че голяма част от енолозите правят вината според тяхните разбирания, а не се обръщат към потребителя и неговите търсения. Мисля, че винолюбителите, сомелиерите и винотърговците изразяват най-добре търсенията на пазара и вкуса на потребителя. И ако енолозите се вслушат в техните гласове(а не постоянно да ги критикуват, че не разбират колкото тях от вино), ще се получи и българските вина ще "дръпнат" още по-нагоре.
    Яна не критикува българските вина, а техните производители, и най-вече начина на ценообразуване... Мисля всички знаем, че то е доста своеволно, т.е. може да срещнеш "бг" вина с невероятно висока цена и много ниско качество, но призводителя си го харесва и мисли, че може да го продава на тази цена. Е като го пробваш веднъж, то е ясно, че не ще повториш, но...
    Ето това пречи на българското винопроизводство...
    Трябва да отбележа, че в последните гфодини има напредък в качеството на българските вина и това ме радва неимоверно много.
    Хора вместо се да се създава конфронтация, дайте да работим заедно за доброто на България и българското вино!
    Господа от Лозаро-винарската камара, "Защо не допуснете винени специалисти и сомелиери в комисиите? Защо искате само енолози? Нека се вслушате в гласа на потребителя и неговите търсения и желания!".
    Разбрах, че във Винария 2009 е допуснат само един такъв представител. Дали това е достатъчно? В България вече има хора с достатъчно знания и опит, също учили или практикували в световни винени страни като Австрия, Франция и т.н.
    Господа организатори на Винария 2009: Защо не поканите в комисиите Яна? Защо не поканите Димитър(уайн байер на МЕТРО, завършил Wine & Spirit Education Trust course)? Защо не поканите Лия(Wine.unlimited, която завършва в Австрия специалност винарство)?
    Ако искаме нещата да се случат с българското вино, то трябва да се работи със всички, заедно, а не да се делим на енолози, сомелиери, търговци и др.
    Поздрави
    Живко Желязков

    !
  • Anonymous
    marin
    16, 34, 17 Януари 2009, 16:34

    Здравей Яна мислех да ти пиша писмо, но виждам, че тук има някой много интересни отговори и смятам да се включа като засегна и това, което смятах да ти изпратя.
    Първо искам да изразя поздравленията си към всички, които станаха част от тази дегустация, която може би ще остане и историческа, но хората все още не го разбират или не искат да го направят. Аз лично си казах най-после нещо се случи. Всъщност нещата през последните 4 години за мен започнаха да се случват , и този конкурс е част от всичко това . Естествено ние сме в [...]

    Read the full comment България и веднага след конкурса поне няколко човека дойдоха при мен със нещо от рода на:” видя ли кое вино избраха !” за тяхно най голямо съжаление не отговорих типично по нашенски “ да ве представяш ли си “ напротив отговорих им че напълно подкрепям избора ви, Още 2006 когато пробвах на Винария реколта 2005 на този купаж разбрах че има потенциал в това вино и ако имах бюджет щях да купя толкова колкото може, но за съжаления нямах и реколта 2005 замина някъде много бързо . Сега естествено още повече съжалявам защото нямаше да ми се налага да купувам още 2 кашона вино за да получа един кашон от виното победител .Но това е друга тема.
    Най страшното за мен е че всички тези хора които роптаеха дори не бяха пробвали виното , а просто така да кажат нещо. Това още един път ми обясни защо сме задния двор на Европа не само във винения свят а изобщо . Естествено и мен често ме обвиняват че не съм патриот и т.н неща които ти си слушала повече от мен , но аз просто гледам реално на нещата и мисля че така съм много по полезен на българското вино.
    Ако да си патриот значи да пиеш, продаваш , презентираш вина без ясна идея или потенциал но за сметка на това доста надути от към цена, вина които след като стъпят на реални добре развити конкурентни пазари губят доста бързо поне 30-40 процента от цената на която се продават у нас , то тогава аз не съм .
    Но само искам да ви споделя че този не патриот за последните 4 години само в ресторантите които е работил ви е продал поне 40-50 000 бутилки вино , не е нито много нито малко това е моята част на ваше място бих се радвал да има още няколко не патриота като мен.
    Започвам да ставам многословен, но няма как, при условие че темата е интересна. Ще ви разкажа една малка историйка свързана с виното победител. Имах една много приятна група това лято в ресторанта в който работя във Варна. Туристическа агенция направи резервация и аз им предложих 5 степно меню с пет български вина те приеха. Въпросното вино на Санта Сара беше едно от тях. Групата се оказаха изключително интелигентни хора с интерес към виното . Един от тях Англичанин със сериозен бизнес в София много се захласна по Привата и ме попита защо това вино го няма на Английския пазар, където според него би пожънало сериозен успех, а се предлагат цитирам: “ нискокачествени евтини Български вина”. Аз му обясних че се произвежда в количества които не позволяват износът му на подобни пазари а и голяма част Англичаните вече са сложили етикет на БГ виното евтино до 5 паунда ( защо е така може би всички патриоти биха ми обяснили, а ако не се наемат да потърсят “Ранната смърт на българското вино” във сайта на Яна и да си го прочетат) и трудно биха приели нещо различно от нас. Той ми каза, че неговият живот е твърде кратък, за да пие вино до 5 паунда. Аз му отговорих, че моят е твърде кратък, за да продавам такова вино. Не е ли и вашия твърде кратък за да правите такива вина.
    Тук нямам предвид реално цената, а с вино до 5 паунда искам да визирам всички тези безидейни вина.
    Н е искам да бъда разбран погрешно, не мразя българското вино и хората, които го правят напротив уважавам ги изключително много и се прекланям пред труда им. Много харесвам и вината на Стойчо, който за мое съжаление не познавам лично все още. Не фаворитизирам Санта Сара купажът мавруд& каберне совиньон приват е единственото тяхно вино което продавам в ресторанта , за сравнение имам 6 етикета от избата производител на виното което г-н Спъриър хареса най-много
    Прочетох изключително внимателно другите постове и мисля, че всички говорим за едно и също нещо, но пак не можем да се разберем, а за да изкараме заедно българското вино от определението “вино до 5 паунда” ще трябва да го направим.
    С уважение
    Марин

    !
  • Anonymous
    edin lozar
    18, 13, 10 Януари 2009, 18:13

    Zabravih nai-vazhnoto:
    Vinoto stava na selo, a bulgarina veche ne obicha da e selianin i da zhivee na selo. Sledovatelno bulgarina ne mozhe da pravi kachestveno vino. Zatova ne go haresvate.

    !
  • Anonymous
    edin lozar, koito pravi vino
    18, 09, 10 Януари 2009, 18:09

    Neshtata pri vinoto se sluchvat na 90% v lozeto, a to do 2002-2003 godina beshe po star soz. tertip, che i oshte prodylzhava. Nishto obshto s kachestvo. A za grozde sa nuzhni okolo 3-4 godini.
    G-zho Petkova, ne haresvate bulgarskoto vino na enolozite, zashtoto to se pravi po razlichen nachin i konceptualno neshtata sa obyrkani. No niama nachin da ne haresvate bulgarskoto vino, na koeto minimalno mu se byrkat v izbite i stava na lozeto. Nadiavam se da sym bil iasen.

    !
  • Anonymous
    Димитър Димитров
    15, 50, 10 Януари 2009, 15:50

    Яна това е абсолютно вярна и искрена статия. Не знам защо Стойчо пише така агресивно,който и да е той, след като е нормално да не харесваш вина и пак да ги обсъждаш. За един спец е лесно да превъзмогне вкуса си и търпеливо да чака едно по добро утре където вината наистина ще достигнат етапа на професионалната надпревара на вкусовете. Напълно разбирам защо не ги харесваш бг вината( въпреки че не можеш да генерализираш, знам) повечето даже не са си изпълнили базовите характеристики на сорта грозде, та камо ли нещо повече.

    !
  • Anonymous
    Стойчо Стоев
    17, 52, 07 Януари 2009, 17:52

    Яна, твоят познат, никога не се е страхувал да изказва, както уважението си към теб, така и мнението си за виното, конкурсите, критиците, журналистите и всякакви други капацитети и правещи се на капацитети люде.И никога не е бил в анонимност. Това съм аз, не ме крий в ръкава си, защото не съм уплашена мишка Не съм съгласен с написаното от теб, но това каре за коментар не е мястото, където ще изразя позицията си. Само отбелязвам, че човек, който прави вино, оценявано, критикувано, коментирано, дефрагментирано по конкурси, дегустации и представяния, има правото на реципрочна оценка на [...]

    Read the full comment конкурса и оценяващите.
    Така и не разбрах защо не харесваш българските вина. Аз не харесвам само посредствените вина и надценените вина. Не харесвам рекламните вина, на които се очаква да се ръкопляска, само заради голямото име на енолога, винарната или географската област. Иначе поздравления за Емо и Юлия, макар това да не е първият конкурс за българско вино, както и за Стивън Спъриър. Всъщност, кое вино хареса най-много г-н Спъриър?

    !
  • Anonymous
    автор
    15, 19, 07 Януари 2009, 15:19

    Как може да се изказва един човек за Българското вино като тои никога него е харесвал.

    !

Реклама »