С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino

Бакхус
04 Април 2014, 11:55, 25756 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Конкурсът "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino" е сред целогодишните инициативи на "Бакхус" за утвърждаване на гурме културата в България. Класацията на най-добрите ресторанти у нас стартира за първи път през 2001 г. и днес е престижно отличие за ресторантьорите, готвачите и сомелиерите, което екипът на списание "Бакхус" и неговите читатели им присъжда всяка година.

Целта на конкурса е насърчаване и развитие на високи професионални стандарти в българските ресторанти. Той допринася за създаване на критерии сред клиентите за оценка на качествени храни, напитки и обслужване и прави по-лесен избора им на заведение за хранене.

В конкурса участват всички заведения, които през последната година са привлекли вниманието на екипа на "Бакхус" и мрежата от независими автори, консултанти и приятели на медиата.

Специален екип на "Бакхус" наблюдава и оценява ресторантите чрез анонимни посещения. Той се състои от анонимни наблюдатели в София и различни градове на страната, които са избрани от редакцията на списанието заради познанията си и опита си.

Като конкурс на редакцията на списание "Бакхус", "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino" отразява личните мнения на свързаните с изданието гурме критици и наблюдатели. Оценяващите ресторантите ще се стараят да постигнат обективност, като работят за уеднаквяване на критериите си и преглеждат и съпоставят едни и същи страни на различните заведения.

Основен критерий е качеството на предлаганата храна - доколко са пресни продуктите, доколко храната в чиниите отговаря на категорията на заведението и в крайна сметка доколко е вкусно.

За всички оценявани заведения се следят бързината, ефективността, дискретността и прецизността на обслужването.

Винените листи се преглеждат за добра организираност, добра селекция спрямо предлаганата храна. Предимство е, когато повече добри вина се предлагат на чаша или в малки разфасовки- изобщо изходната точка на оценяване е доколко тя, а и работата на сомелиера е организирана така, че дава на клиента добър съвет и достъп до качествени, разнообразни и подходящи вина.

Там, където е приложимо, се оценява стилът на готвене - ако кухнята е авторска, доколко е талантлива. Ако е традиционна, по какъв начин и доколко спазва автентичните вкусове.

Имат значение и поредица съпътстващи елементи от цялостното впечатление, което прави едно заведение: интериор (удобен ли е, отговаря ли на претенциите, оригинален ли е и добавя ли или отнема от преживяването), хигиена (тук критерият е универсален независимо от категорията заведение), прибори (доколко са адекватни на категорията на заведението) и дори озвучаване, достъпност.

Към всичко това се добавя и факторът Х - удоволствието от преживяването да попаднеш в заведението и да се нахраниш в него, което в крайна сметка е основната цел на добрия ресторант.

Победителите в конкурса "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino" ще бъдат обявени на специално събитие на 31 март 2015 г. в Sofia Event Center.

Ще бъдат обявени награди в следните категории:

"Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino"
Категория "Авторска кухня"
Категория "Най-добра селекция на напитките"
Категория "Най-добър хотелски ресторант"
Категория "Вкусно място"
Категории "Млад готвач"
Категория "Дебют 2014 METRO"
Допълнителни категории "Любител готвач" и "Ресторант на читателите"

 
Програмата на събитието е:

19:30 ч.
Добре дошли на полет # 3113
 
20:00 ч. 
Официално откриване
 
20:00 – 20:20 ч. 
Категория "Дебют 2014 METRO"
Eastern Fusion
Чауанмуши от гъши дроб и пушено магре
Джун Йошида, шеф-готвач на ресторант "Щастливото прасе"
Водка Beluga Noble
 
20:20 – 20:40 ч.
Категории "Млад готвач"
Super Green 
Пресни аспержи в пармезанов такос и шот от грах и мента
Юри Велев, шеф-готвач на МЕТРО Академия 
Вино Ormarine Cuvée du Cheval des Mers, Picpoul de Pinet 2012
 
20:40 – 21:00 ч.
Категория "Вкусно място"
No waste
Див лаврак в собствен сос, опушен на Big Green Egg с чипс от хикория, булгур с лимец и пресен спанак, крем от черни миди, сепия и фенел, сладък шафранов домат с портокал и канела, пуканки от амарант 
Петър Йоргов, шеф-готвач на ресторант DiWine 
Вино Esporao Verdelho, Alentejo 2014
 
21:00 – 21:10 ч.
Категории "Любител готвач" и "Ресторант на читателите"
 
21:10 – 21:30 ч.
Категория "Най-добър хотелски ресторант"
Fusion Fusion
Запечена сфера от пилешко с пълнеж от гъши дроб и фин микс от телешко "Блек ангъс", полята с кремав сос с гъби смръчкула, гарнирана с картофен мус с пащърнак и маскарпоне и топла зеленчукова туршия 
Андрей Стоилов, шеф-готвач на "Кемпински хотел Маринела
Вино Laroche Chablis, Chablis 2014
 
21:30 – 21:50 ч.
Категория "Най-добра селекция на напитките"
Surf & Turf
Тeлешко и омар в салца "Ромеско", пюре от три кореноплодни зеленчука, полента с пистачо бисквити и бонбон с "Фоагра" 
Петър Петров, шеф-готвач на "Култ Гурме Кетеринг" 
Вино QUINTA DOS MURÇAS RESERVA - D.O.C. Douro 2009
 
21:50 – 22:10 ч.
Категория "Авторска кухня"
COSMOS 
Милен Панев, шеф-готвач и Александър Иванчев, сладкар, ресторант Магус"
Hennessy Fine de Cognac
 
22:10 – 22:30 ч.
"Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino"
Chivas Regal 12 y.o
 
* В дегустационното меню за вечерта е включена консумация по 125 мл от всеки вид вино и 50 мл водка и уиски. Настаняването за гала вечерята ще бъде на маси с осем седящи места.

* На събитието се допускат само лица, навършили 18 години.

Резервирайте своето място ТУК.
Научете повете ТУК.

сп.Бакхус

Информирани, честни, взискателни

title Какво трябва да знаете за регламента на конкурса "Ресторант на годината" и неговото жури

Дегустаторите, които оценяват ресторантите в конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2015, Aqua Panna & San Pellegrino", не са професионални готвачи или свързани с ресторантьорската индустрия, а хора, които обичат и познават хубавата, качествена храна и умеят да анализират преживяването си в ресторант.

По регламент, ресторантите-обект на оценяване, трябва да са работили поне 6 месеца, за да бъдат включени в началния списък за дегустация.

Всеки ресторант се проверява поне три пъти от различни дегустатори.

Основният инструмент, с който работи всеки дегустатор, е анкетна карта, съставена от 5 категории с общо 20 критерии, обхващащи всички аспекти от посещението и храненето в ресторант.

Храна: обръща се внимание на това дали продуктите са пресни, сезонни, дали се използват по-редки зеленчуци, меса или риби, например, как са сготвени и поднесени и доколко сполучлив е авторският почерк  на готвача. Оценяват се и жестовете към клиентите - някои ресторанти предлагат безплатни вода, хляб или предястие,  други ги предлагат и включват в сметката без знанието на клиента.

Меню: оценява се подбора на ястията (баланс между сезонни, дневни, постоянни, вегетариански и пр. предложения) и съчетаването им под обща концепция, която да отговаря на цялостната идентичност на ресторанта. Преценява се как са презентирани ястията пред клиените – дали има достатъчно информация за тях в менюто, как изглежда самото меню, дали има разминаване между това, което е написано в менюто и това, което реално се поднася. Не подкрепяме дългите и многословни менюта, в които клиентът може да се загуби. Преценява се адекватността на цените на храната и напитките спрямо претенцията на заведението и реално предлаганите продукти.

Напитки: какъв избор от напитки предлага заведението, като специално внимание се отделя на подбора на вината във винения лист, както и на предлаганото вино на чаши.

Обслужване
: доколко персоналът е бърз и ефективен, допуска ли грешки в сервирането и цялостното обслужване, внимателен ли е към клиентите.  Проверяваме дали ресторантът има актуален сайт, в който може да се получи информация преди посещение.

Обстановка в ресторанта: дали интериорът отговаря на концепцията на ресторанта, какво е състоянието на масата и съдовете, в които се сервира, помислено ли е за удобство на клиентите, какъв е звуковият фон и не на последно място – какво е нивото на хигиената в санитарните помещения.

Всеки критерий се оценява от 3 до 0, съответно: "надхвърля очакванията", "отговаря на очакванията", "има нужда от подобрения" и "под очакванията".

Автоматично дисквалифицираме ресторанти, в които се пуши, хигиената е лоша, персоналът проявява грубост или в които се лъже (в сметката или в комуникацията).

 
Ето и съставът на тазгодишното жури:

 

Тина Пенева (председател)

 "Антрополог, кулинар и най-вече консуматор. Вярвам, че най-вкусната храна е комбинация от умело съчетани качествени продукти, приготвени с желание и любов и намеря ли я, винаги се връщам към нея. Еднакво любопитно ми е, както да изследвам през какво минава една риба, за да стигне от океана до чинията, така и да разбера защо и кои хора по света биха си купили точно тази риба и как биха я приготвили."

 

Вихър Георгиев

"Едновременно съм преподавател по европейски изследвания и консултант по управление на средствата от Европейския съюз. Храната за мен е хоби и удоволствие. Обичам да откривам нови вкусове и да се изненадвам."

  

Ивелин Цветков

Ивелин е съосновател и управител на туристическа фирма. Спецификата на професионалните му ангажименти включва, и търсене, и предлагане на качествени кулинарни преживявания в България за чуждестранните клиенти на компанията. Те са неизменна част от успеха на един туристически продукт, но за него те отдавна са се превърнали в житейска и професионална философия.

 

Марина Караконова


Марина Караконова е журналист, пише в "Капитал Лайт", "Бакхус", "Дневник", "DiVino". Автор на рубрика "Гурме" в "Дневник", и на ревюта за ресторанти в "Капитал Лайт".Борис Тасев


"Завършил съм приложна макроикономика и финанси в Ню Йорк, където се появи и страстта ми към храната. В последните 5 години, благодарение на Кулинарно училище Amuse Bouche (за любители) работим за повишаването на хранителната култура и популяризирането на вкусната, истинска, качествена храна."

 

Елена Маринова

"Родена съм в София. Завършила съм Художествена академия, а впоследствие и "Здравен мениджмънт". Над 20 години работя в областта на фармацевтичната индустрия. Като дете на заети родители, съм отгледана от баба си, която олицетворяваше образа на типичната домакиня от началото на миналия век, но и умееше да прави всичко еднакво добре - да готви, да шие, да плете. Тя е човекът, който е възпитал в мен отношението към храната. Родителите ми също бяха големи гастрономи и благодарение на тях от малка съм опитвала храната на различни култури. Обичам да готвя, когато имам време и вдъхновение. Твърдят, че ми се получава."

 

Татяна Владимирова

Татяна е работила като личен асистент/ офис мениджър в компании като KPMG България, Българска телекомуникационна компания и BMW Груп България. Почитател е на хубавата храна и доброто вино. Мечтае някой ден да стане професионален кулинарен пътешественик.

 

Ева Манасиева

"Любовта към виното дойде с първата глътка "мехурчета на щастието", а любовта към храната я последва мигновено. Оттогава търся места, храна и вина с уникална душа и характер, създавани и обгрижвани от хора с лично отношение. Когато намирам тези специални места, усещам силна емоциионална наслада и истински се радвам, ако мога да я споделя с любими хора, приятели и дори с непознати."

 

Магдалина Генова

Магдалина Генова е блогър, кулинарен автор и гурман със силно любопитство към света на вкусовете. Интересува се от културните и социалните аспекти на храненето и от политика, и най-вече от пресечната точка между тях. Смята, че е важно информацията за храната и политиките в хранителния сектор да достигат до всички, както и че е абсолютно задължително да сме отворени за новостите и промените в този изключително динамичен свят.
Блог http://www.hungryshark.eu/


Христо Чукурлиев


"Обичам предизвикателствата, напрежението и удоволствията. Зодия Лъв съм и съм пристрастен към храната и почивката. Да готвя, да дегустирам и да експериментирам, а след това заслужено да си почивам - това е немалка част от смисъла на живота ми."
 
 

Самуела Кръстева

"Почти дипломиран лекар, но пък изцяло отдадена на каузата добра храна, добро вино и добри хора.
Цели, мечти и амбиции: вкусната и качествена храна да е точно толкова достъпна, колкото трябва да бъде и повече подкрепа за всеки, който знае как да накара клиентите да се върнат обратно.
Резервен план в случай, че се проваля: нов световен ред."

 

Ани Коджаиванова

Отговорен редактор на "Новините" във вестник "Капитал Daily" и автор в "Бакхус". Запален винтусиаст, почитател на хубавата храна и кулинарните пътувания. Вярва, че незабравимите ястия се създават не просто с талант, но и с интелигентност. Че дилемата бяло или червено не е нищо повече от грешно (само)зададен въпрос. И че ако ще е розе, по-добре да е с мехурчета.


Кулминацията на конкурса "Ресторант на годината 2015, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino" ще бъде незабравимата гала-вечеря на 31 март в Sofia Event Center.
http://bacchus.bg/top/


 

Космически запивки

title Колко е важно да бъдеш читател, или защо и как да гласуваме в "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino"

"Ресторант на читателите" е специалното отличие на списание "Бакхус", което ще бъде връчено на тазгодишната фантастична церемония с гала вечеря. Това е изборът на нашите читатели за любим ресторант, гласът, който ще затвори устата на глада веднъж и завинаги в един конкретен момент след 19 ч. на 31 март, 2015г. 

В категорията се състезават всички, номинирани  в останалите категории, ресторанти: "Преди 10"; L'instant; Lazy; Chef's; "Хеброс", хотел "Хеброс", Пловдив; Shades of Red, хотел "Гранд Хотел София"; Sage; L'etranger; Atelier; DiWine; Rosé, Бургас; "Таланти"; "Щастливото прасе"; Grape Central; 33 гастронавта; Амброзия, хотел Premier Luxury Mountain Resort, Банско; "Мармо" и "Клуб на архитекта".

(Разполагаме със снимков материал от атмосферата в техния микрокосмос.)

Предпочитанията на читателите ще бъдат отразени внимателно и изборът им ще бъде богато възнаграден. Всеки галактически стопаджия е поканен да гласува онлайн, според личните си критерии и съвест, на www.bacchus.bg/top/#nominations.

Стъпка по стъпка за човечеството това значи, че първо кликваме върху "Ресторант на читателите", после от менюто вдясно избираме любимия ни от 18-е претендента в орбитите на България, натискаме "гласуване" и готово, на борда сме.

Обратното броене за читателите започва, веднага щом гласуват, защото един от тях... 10, 9, 8... Ще бъде обявен за победител в седмицата, когато станат известни и останалите наградени. 6, 5... Четири бутилки, осигурени от "Авенди", ще кацнат в ръцете му, за да го изстрелят във вселена от удоволствия с коняк Hennessy Fine de Cognac, води Acqua Panna&S.Pellegrino и шампанско Veuve Clicquot… След три, две, едно, пълна мощност на гласуването сега, старт.

www.bacchus.bg/top/#nominations