С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Средиземноморско пътешествие

сп. Бакхус
29 Май 2014, 16:39, 5196 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Отново е лято. И отново чуваме призива на морето. Ето защо списание "Бакхус" и Бояна и Борис от кулинарно училище "Амюз Буш" ви канят да се присъедините към предстоящото кулинарно "Средиземноморско пътешествие". В поредното издание на "12 вечери на любителите готвачи" ще ви посрещнем с едно сезонно и леко меню, вдъхновено от традициите по италианските, испанските и гръцките брегове – колкото близки, толкова и различни.

Меню

Предястия/Amuse Bouche

1. Тапенада от печени чушки и орехи "Muhammara" - произход Сирия
/съдържа печени чушки, орехи, сирийски червен пипер, лимон, зехтин и подправки/

2. Средиземноморски мариновани маслини* - широко разпространен тапас в /Испания/ /маслини, зехтин, лимон, бяло вино, подправки, цитрусови плодове, лук/

3. Тарама хайвер - произход Гърция/Кипър
/ хайвер, зехтин, лимон, грис/

4. Лабне - произлиза от Ливан
/ съдържа цедено кисело мляко, зехтин, лимон и подправки/

5. Крустини с песто – произход Италия
/хляб, босилек, зехтин, чесън, орехи, пармезан/

Предястията ще бъдат придружени с плосък гръцки хляб

Сервира се с Ouzo Tsantali

Салата

Пъстра салата с Гаспачо шот

- Пъстра салата – произход Италия
/ спанак, резене, грах, моркови, тиквени семки, слънчогледови семки, подправки, дресинг/

- Гаспачо шот – произход Испания
/ домати, краставици, чушки, лук, чесън, оцет, зехтин, подправки/

Сервира с Finca Las Moras Pinot Grigio 2013 г.

Основно ястие

Задушена ципура с чери доматки, маслини и резене със салса Верде – произход Южна Италия
/ ципура, доматки, маслини, резене, зехтин, свежи подправки, лимон/

Сервира се с Finca Las Moras, Alma Mora Sauvignon Blanc 2013 г.

Десерт

Шоколадов сладоледен сладкиш с пресни ягоди - произход Италия
/бишкоти, кафе, *Чивас*, черен шоколад, яйца, сметана/

Поднесен с 12 г. уиски Chivas Regal

Цена 40 лв.
 
Кой готви?

За мнозина Бояна и Борис от кулинарно училище "Амюз Буш" са познати като "фудитата". Терминът е зъдаден в Щатите, за да опише "хора, които силно се интересуват от храната и всички нейни аспекти – от отглеждането й до приготвянето". Тъй като в българския език липсва дума, която да е точен (и толкова кратък) еквивалент на това определение, "фудитата" смятат, че този прякор ги описва най-добре. Бояна и Борис не са професионалисти в кухнята. Нито един от двамата не е завършил кулинарно образование.

Борис е учил приложна макроикономика и финанси в Америка. Именно там започва и да готви – малко по неволя, тъй като готовата храна в студентския стол "не става за ядене".    Интересът на Бояна към готвенето пък е още от дете, когато се е въртяла около бабите в кухята да им помага. Първият й самостоятелен опит да сготви нещо са домашни курабийки, които според самата нея "ставаха само за украса". Иначе Бояна е бакалавър по органична химия и магистър по медицинска химия в СУ и смата тя е доказателство за твърдението, че химията наистина помага много в кухнята.

В момента Боби&Боби водят курсове за непрофесионалисти в кулинарно училище "Амюз Буш", организират кулинарни тиимбилдинги и обменят опит в кухнята с чужденци. Казват, че за тях храната е в основата на всичко, тъй като тя е отговорна в най-голяма степен за здравето ни. Привърженици са на теорията за локалните продукти и сезонното хранене и смятат, че най-добрата диета е да се хапва от всичко, но в умерени количества.
 

Събитието се осъществява с любезното съдействие и подкрепа на демонстрационен ресторант ShowHow/ Томеко.
Партньори на събитието са Chivas Regal, дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino,
Профтрейд.

Местата за вечерята са ограничени, така че всеки, който иска да потвърди своето присъствие, може да заплати куверта предварително на банковата сметка, посочена по-долу и да изпрати името си и това на хората, с които ще присъства на gabrielas@economedia.bg, не по-късно от 09.06.2014 г. След тази дата, моля, да се свързвате с нас, за да проверите имали свободни места.

Икономедиа АД
БАКБ АД СОФИЯ
BIC: BGUSBGSF
В лева: BG25BGUS91601002400000
Основание за плащане: Вечеря Бакхус

За повече информация:
тел.: 02/ 4615 464
gabrielas@economedia.bg