С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Винар по призвание

Текст: Ани Коджаиванова, снимки: Драгомир Ушев
09 Юли 2018, 14:58
Share Tweet Pin it Share

Малко изби са успявали да направят толкова силно впечатление така бързо като "Царев брод". Буквално след първите публични изяви на бранда през 2016 г. той спечели почитанията и вниманието на любителите на доброто вино, а вина на избата заеха престижни места в класацията на DiVino за най-добрите български вина през 2016 и 2017 г.

Формулата на успеха в случая има две основни съставки. Първата са лозята - насажденията са вече на 17 години и тази зрялост оказва своя благотворен ефект върху качествата на гроздето и виното. Втората е точният винар - този, който не само има отлични умения, но и познава лозята изключително добре, тъй като работи с тях от първата им реколта. Името му е Николай Кръстев.

Началото

Идеята за изба се ражда в далечната 2001 г., когато семейството на агронома Иван Иванов засажда първите декари от лозово стопанство в едноименното село Царев брод до Шумен. Сортовете са съобразени с по-хладния климат на района - това са совиньон блан, траминер, шардоне, ризлинг, пино ноар, а към тях се присъединява впоследствие и почти изгубеният местен сорт гергана, който "Царев брод" успява да възроди.

Иван Иванов отглежда лозята със съзнанието, че постройка може да се вдигне бързо, но гроздето е водещият елемент за една бъдеща изба и лозята изискват време, за да достигнат оптимална фаза от растежа си. Дотогава в продължение на осем години няколко български изби ползват гроздето на Царев брод в създаването на техните вина и една от тях е "Санта Сара", където работи и Николай Кръстев.
През школата на "Санта Сара"

Любопитен факт е, че той е родом от Лом и е израснал в семейство на пивовари, за това и без изненада завършва технология на пивото и виното в техникума в града, а след това продължава със същата специалност в университета в Пловдив.

"Един ден колегата ми и приятел Владислав Георгиев (сега главен технолог на изба "Анжелус"), чийто баща беше главен счетоводител на "Санта Сара", ми се обади и предложи да стажуваме в избата за няколко месеца. Наложи се буквално да избягаме, тъй като от университета не ни пускаха", спомня си Николай Кръстев. По думите му да попаднат на винар като Ивайло Геновски е било страхотен късмет. "Той е голям експериментатор, много начетен и интелигентен човек. Възпита ни за три години, научи ни как, какво и защо", добавя той.

След завършването си Кръстев продължава да работи в "Санта Сара" до 2015 г., когато със собственика на лозята в Царев брод Иван Иванов стигат до извода, че и двамата са узрели за изба. "Познавам тези лозя от първите им реколти и към този момент вече имах идея какво мога и искам да направя с тях", казва винарят на "Царев брод". Дясната му ръка в избата сега е агрономът Мариела Петкова, която му помага и за винификациите.
Време е за "Царев брод"




Избата е построена буквално на метри от лозята - днес 270 дка, което е огромен плюс за бързата обработка на гроздето при гроздобера при точната температура и запазването максимално на качествата му. Гроздовата мъст ферментира в малки съдове, направени индивидуално за всеки сорт. Нетипичните, по-скоро с яйцевидна форма, ферментатори за бяло вино например са правени по дизайн на Николай в "Родина Хасково" с идеята съдът да задържа в по-голяма степен въглеродния двуокис, което създава и свежо усещане за много лека газировка на вината в определени моменти на развитието им.

В момента избата работи с капацитет 45 хил. бутилки и засега екипът не търси разширяване на всяка цена. "На толкова малък и затворен пазар като българския за жалост не можеш да си позволиш пълната свобода да правиш всичко, което ти е на сърце. Идеята е да използваме правилно и оптимално даденостите ни, така че, като посегнат към бутилка "Царев брод", потребителите да получат вино, в което сме вложили максималните си възможности", казва Николай Кръстев.

"Царев брод" се продава основно на българския пазар - в специализирани магазини и ресторанти, като отличителна черта е доброто съотношение цена/качеството. Избата вече реализира и износ - малък, но стойностен, в САЩ и Великобритания.
Виното

Вината на "Царев брод" се отличават с високо качество, което се корени в самите лозя - "те вече са в зряла възраст, вклинени са добре в льосовия слой и благодарение на това гроздето узрява по-оптимално, а вината се характеризират с много по-добри киселини", обяснява Николай Кръстев. От друга страна, неговият почерк, прецизност и умения също се отличават и тези две неща придават стил и разпознаваем характер на вината на "Царев брод".

Основната серия включва едносортови бели вина, бял сепаж, розе и пино ноар. Всички те отлежават пет до девет месеца върху фината утайка. Amber Hаrvest е брандът, който съдържа най-добрата реколта от годината, без ограничение в сорта - в момента шардоне. Високият клас е резервата пино ноар, която отлежава впечатляващите 4 години - в дъб, инокс и бутилка, преди да излезе на пазара.

Етикетите са с изчистен, но много прецизен и подходящ за бранда дизайн. Те са дело на брата на Мариела, който живее и работи като дизайнер в САЩ.



Избата привлече огромен интерес първо с уникалния местен сорт "Гергана", кръстоска между димят и мускат отонел, който успява да възстанови от малкото запазени в региона лозички. "Предизвикателството е, че това е силно ароматен сорт. За това работя с дрожди за червено вино, но при по-ниска температура от нужната им. Така те затварят виното и потискат част от ароматния му профил", разказва винарят на "Царев брод". "Гергана" е пивко и свежо вино, което бързо спечели почитатели както заради интересния си профил, така и заради щипката гордост от местния му произход, подсилена от симпатичния елемент с шевица на етикета.

Сепажът от четири сорта - совиньон блан, шардоне, ризлинг и траминер, също е подпис на избата. Те са брани и винифицирани заедно, за разлика от традиционния купаж, при който сортовете се смесват след винификацията. "Трудното е, че четирите зреят по различно време и трябва да се намери баланс между тях, което не е лесно, но в сепажа има съвсем друга хармония. Той прилича на израстването на две деца - едно е да израстат заедно, друго е да ги разделиш и да ги срещнеш след време", казва Кръстев.
"Царев брод" може да се похвали, че техният сепаж е първото българско вино, което се предлага на чаша в един от най-старите винени барове в Лондон - Pall Mall 65.

Благородният, но значително непознат все още за по-широката публика в България ризлинг е на почит тук. Освен чистосортов в базовата серия избата е единствената в България, която прави от него и ice wine. При тази технология гроздето се бере замръзнало и при пресоването се отделя само концентрирана гроздова мъст с високо захарно съдържание. След 12 месеца в рециклиран дъб резултатът е едно съблазнително сладко вино с много богати аромати, но и много свежест.

Сред новите експерименти на избата пък е Pet-Nat (съкращение от pétillant naturel или "натурално пенливо" на френски) от ризлинг. Този слабо познат тук стил е най-старият метод за производство на естествено пенливо вино, като течността просто се затваря в бутилката, преди ферментацията да е приключила, и така естествено се газира в нея. Напоследък стилът е модерен както в контекста на силния интерес към натуралното производство, така и защото тези вина са свежи, лесни за пиене и с по-натурален вкус. Така че без изненада Pet-Nat-ът на "Царев брод" е "лятно издание" с весел морски етикет и може да се намери само във Варна.



Перлата в короната на белите вина на "Царев брод" в момента е шардонето Amber harvest. То е лежало една година върху утайка без никакви консерванти, а 10% са минали и през дъб. Резултатът е едно много комплексно, интензивно в ароматния си профил вино, добре развито, но без да доминира дъбът. В същото време то е свежо и перфектно балансирано.

Розето от пино ноар на избата пък е звезда - реколта 2016 стана не само най-доброто розе в България според DiVino, но и първото, което влиза в Топ 20 на класацията. То има изключително блед и красив цвят, който се дължи на факта, че виното е резултат от бърза първа преса, без задържане с твърдите части. Това е леко, много сочно вино, което изпълва устата - идеално както за аперитив, така и за храна.

Червените вина са единствено от сорта пино ноар. В базовата си версия то е свежо, пивко и плодово вино, лежало 9 месеца върху утайки в инокс, без дъб. При Резервата обаче нещата минават на съвсем друго ниво - тя е прекарала 2 години в дъб, над година в инокс и в бутилка и резултатът е впечатляващ. Актуалната реколта 2012 предшества избата и е винифицирана в "Санта Сара" и има интересна история. "Така се случи, че заради нужда да бързаме се наложи се да купим разглобени 25-годишни френски бъчви, на които почти една трета от вътрешния им слой бе изстърган и бяха изпечени наново. Но се получи много интересен и успешен експеримент, защото, достигайки сърцевината на дървесината, виното попива много по-голяма мощ", казва Николай Кръстев. И наистина Пино ноар Резерва 2012 е вино с изключителна дълбочина и комплекност и огромен потенциал за стареене.

В момента избата работи и по втората си резерва - реколта 2015, която ще бъде бутилирана следващата пролет, а пробите от последните й месеци в дъба говорят, че тя ще е достоен наследник.
Какво предстои



"Царев брод" скоро ще зарадва винените почитатели с вино от друг изключително рядко срещан червен български сорт - евмолпия (кръстоска между мерло и мавруд), който в момента е в бъчвите. "Решихме да заложим на сорта, защото е студоустойчив и раннозреещ, което го прави подходящ за този район", казва винарят на "Царев брод". В България има много малко останали насаждения, като лозето, от където е взет материалът, е близо до Белоградчик.

Това ще бъде и единият от новите сортове, които избата планира да засади до следващата година - общо 180 нови дка, сред които ще има и каберне фран и пино гри.

В "Царев брод" не са пренебрегнали и идеята за винен туризъм, като планират заедно с други близки изби да работят за развитието на североизточния регион като винена дестинация и да привлекат туристите с общи маркетингови усилия. На помощ пък са им местните забележителности начело с Мадарския конник, старите български столици и цялото спокойствие и красота на тази предморска северна шир.
Тази статия е от новия брой на списание "Бакхус". Повече информация за него може да намерите тук.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »