С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

1001 кухни - Арабските прелести на София

Росица Илиева, снимки Велко Ангелов
30 Октомври 2013, 12:41
Share Tweet Pin it Share

Акил и четиридесетте минути

Според една от легендите жената на първия шиитски имам Али ибн Абу Талиб (и дъщеря на последния пророк Мохамед) Фатима тъкмо разбърквала яденето на огъня, когато съпругът й се прибрал неочаквано вкъщи и я стреснал. Тя изпуснала лъжицата в тенджерата, но не искала да разочарова мъжа си с несполучливо ястие и започнала да го разбърква с ръка, без да обръща внимание на болката, която си причинява. Оттогава се смята, че известният (сред араби и евреи) символ Ръката на Фатима е знак за вяра, търпение и закрила.

До ръцете на Фатима Хажи стигаме накрая след много препоръки. Тя ръководи кухнята на ресторант Phoenicia и пръстите й наистина са забележително дълги. Ресторантът е първият арабски в София, който функционира успешно до днес. Създаден е от съпруга на Фатима Хажи, която ни посреща със съответните подробности на разбираем български език: "Идваме от Ливан. Мъжът ми дойде тук на екскурзия още през 1993 г. и хареса. Беше хубаво и евтино. Той мислеше да прави бизнес с малко пари, обади се и каза: "Фатима, аз остава тук." В началото започва с малка пицария на улица "Неофит Рилски" в София. Шест месеца по-късно пристига и Фатима, но не й харесва и се връща в Ливан. След още три месеца тя се връща отново и остава за постоянно. Започва да му помага в ресторанта и успехът им идва, след като в София се заговаря за "една арабска жена, която готви хубаво.

"Тогава имаше много араби, продължава Фатима, не е като сега. Хората чакаха на опашка да се освободи маса". След известно време ремонтират, наемат и по-късно купуват от общината настоящата сграда в Зона Б5, която е постоянен адрес на Phoenicia. Мястото е известно - както с кухнята, така и със съботната си програма с танцьорки на ориенталски танци. Менюто е създадено от Фатима на базата на собствените й познания и продуктите, които се намират в София. Не се оплаква от дефицит на стоки и казва, че успява да намери качествени продукти от различни доставчици: "Много неща се промениха, сега има повече неща, преди нямаше например кориандър. Сега има в "Метро", в арабските магазини".

Преди е пазарувала и от Сирия, но сега съжалява искрено за ситуацията, в която се намира тази някога "много хубава страна". Иначе купува риба от веригата "Метро". За булгур, тахан, подправки и зехтин разчита на доставки от Ливан и Гърция. Месото е "халял" - от животни, заклани специално за ресторанта. Менюто предлага и богат избор на вегетариански храни, защото в ливанската кухня традиционно присъстват разнообразни безмесни предястия и салати, с които е възможно човек да се засити дори без да стига до основното. Десертите са сиропирани, от грис, арабски кадаиф или с бисквити като "Айша сарая" - торта, която прилича на нашата бисквитена - "етаж крем, етаж бисквити".

Клиентите тук се променят през годините. До 2008 г. стандартът е висок и хората са много. Освен 70% българи, включително министри и тогавашен президент, във Phoenicia се хранят и много ливанци и сирийци. След кризата има осезаем отлив, но помещението е собствено и липсата на наем помага бизнесът да не фалира.   

Фатима обикновено пристига на работа след 11:00 часа. Първо пие кафе, после готви. В кухнята й помагат още шест души - българи и араби. Но има ястия, за които тя отговаря лично - например табулето и хумусът, с които ресторантът е известен. "Има много други места, на които се предлага хумус, но не е същото. Табули само при нас е истинско", допълва тя. Общото между кухнята на Фатима и всички останали арабски кухни, които посетихме, е газовият котлон. Сравнително нейната е най-голяма, но това се предполага и от пространството на самия ресторант, където могат да се хранят едновременно над 100 души.

Сервира се в керамични чинии с традиционна българска шарка. Звучи популярната ливанска певица Фейрус, която според Фатима "пее много свестно". "Аз готвя като вкъщи, не като в ресторант", казва тя и ми напомня на легендата за ръката на Фатима, когато продължава: "Обичам да готвя. При нас в Ливан всички жени трябва да се научат да готвят, защото, когато дойде мъжът, трябва да има всичко." Освен обедно меню (12 лева) и "хляб, кафе, чай и гарнитура с основно меню безплатно" във Phoenicia предлагат наргиле и доставки по домовете. Ресторантът се намира на улица "Осогово"2 и има абсолютно неподдържана страница във facebook, но с над 2000 харесвания, които сами по себе си са показателни.

Share Tweet Pin it Share
6 Коментара
 • Profile preview
  Nadya Krysteva
  23, 10, 21 Октомври 2015, 23:10

  Скъпи читатели,
  Знаете ли къде мога да намеря Халал в София? Благодаря!

  !
 • Profile preview
  ariella
  17, 08, 16 Май 2015, 17:08

  Арабската кухня и Японската ми е слабост

  Ari

  ! Оценка
  -1
 • Profile preview
  HXP
  23, 57, 25 Февруари 2014, 23:57

  Не се казва "Халял", а "Халал" и такова месо не е специално приготвено за ресторанта. "Халал" е вид стандарт при коленето на животни, ако мога така да го нарека, изразяващ се в отрязването на главата на животното с дълъг нож и произнасяне на думите: "заколвам това животно в името на Аллах". Арабите смятат, че по този начин заколено, месото е най-вкусно, понеже кръвта на животното бива изцедена изцяло.

  ! Оценка
  -1    +4
 • Profile preview
  КМЕТ В СЯНКА
  10, 51, 29 Януари 2014, 10:51

  с арабите е така

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

  ! Оценка
      +2
 • Profile preview
  Салмонела
  15, 19, 19 Ноември 2013, 15:19

  И като ти кажат, че 10 минути са равни на 45 минути - губиш апетит...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!

  ! Оценка
      +4
 • Profile preview
  Нефертити
  17, 50, 09 Ноември 2013, 17:50

  Арабските питки са вкусни, особено с някои подправки, които даже не помня как се казваха.

  Предразсъдъците са за ограничените.

  ! Оценка
  -2    +6

Реклама »