С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Свобода, равенство, багети

Бакхус
18 Януари 2018, 10:35
Share Tweet Pin it Share

Багетата трябва да бъде включена в списъка на световното културно наследство. Предложението е на президента Макрон, и то става веднага след като pizzaiuolo - изкуството на разточването и въртенето на тестото на неаполитанската пица във въздуха за по-доброто му оксидиране - беше включено в този списък. В радио интервю френският президент заяви, че цял свят завижда на хляба на Франция, и по-специално - на багетата, затова тя трябва да получи подобаващо място в списъка на UNESCO. В този списък "Френска гастрономия" присъства от 2010 г.

Багетата трябва да отговаря на строги превила. През 1993 г. френският министър-председател Едуар Баладюр с декрет защити малките производители от супермаркетите, като ограничи до минимум добавките и забрани замразяването на тестото за всичко, което се продава като "традиционен френски хляб".

Освен пицата, кандидатите за списъка през 2017 г. бяха 35. В него влязоха и германската органова музика и изработка, празнуването на 1 март в България, Македония и Молдова, азербайджански сарми.

Списъкът с Нематериално културно наследство на UNESCO, създаден през 2003 г., включва 365 културни традиции като испанското фламенко, индонезийския батик или турските пехливански борби. В него вече присъстват и средиземноморската диета, турското кафе, хърватски джинджифилови бисквити, френската гастрономия, мексиканската кухня и др.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  багети, пица, Франция, хляб

Реклама »