"Аве Цезар," славната история на най-известната салата в света
Бързаме да започнем с лошата новина - родното място на салата "Цезар", в разрез с интелигентните ни догадки - не е Рим.
| Ястието нито е кръстено на Гай Юлий Цезар, нито е било любимото му блюдо и не е сервирано на знатни патриции по време на римските императорски пиршества. |
Но за любителите на италианската кухня, все пак остава крехката добра новина, че създателят на най-известната ентрада в света - превърнала се за мнозина във водещ тест за добър ресторант - Чезаре Кардини (Цезар), е роден в Италия, решен да успее в Америка. От тук нататък, необичайната история на салата "Цезар" е свързана със случайности, късмет и находчивост, но най-вече с умението на предприемчивия италианец да вижда добрите възможности във всяко предизвикателство, което му поднася животът.
Родината на "Цезар" е Мексико, а дата на раждане е - 4 юли 1924 г. Но въпреки тези данни, а може би тъкмо поради тях, американците почитат "Цезар" като свой най-значим кулинарен принос към световната изискана кухня. Защото историята на салатата е всъщност история за една сбъдната "американската мечта", а в датата на раждане има доста символичен смисъл.
Кардини се ражда 24 февруари 1896 г., в махалата Бавено, Пиедмонт, недалеч от Лаго де Маджоре в семейство със 7 деца. След Първата световна война, Цезар се мести в Америка и се установява в Сакраменто, Калифорния, където заедно с друг съдружник отварят ресторант. Избягал от родната Италия да търси по-добри възможности, пристигането му в Америка съвпада с въвеждането на Сухия режим през 1919 г. Този закон по никакъв начин не благоприятства развитието на ресторантьорския бизнес и не вещае особен просперитет за младия италианец, който е решен "to make it in America" (да успее в Америка).
На Цезар му идва находчива идея. Премества се в Сан Диего, Южна Калифорния, град съвсем близо до мексиканската граница, на хвърлей камък от Тихуана. Заклеймено от пуританска Америка като Satan's Playground, ("Игрището на сатаната"), мексиканското градче привлича богатите американци и холивудски звезди с обещанието за забавления и свободна продажба на алкохол. Сухият режим съвпада с великолепната ера на джаза и с "бурните 20-те", и скоро в близост до Тихуана изниква разкошният курорт Агуа Калиенте, достоен да съперничи по блясъка на Довил и Монте Карло, и естествено, предлагащ същите хазартни развлечения. Цезар Кардини, бързо прозрял потенциала на ситуацията, намира помещение в Тихуана и отваря ресторант, като всеки ден пътува до там. Ресторант "Цезар" скоро се прочува с добрата си кухня и италианското гостоприемство и за кратко време, мястото се сдобива в свои лоялни клиенти.
И така, привечер, по време на празника за 4 юли, шумна компания от американци, избрали елегантния гуляй в TJ, (така за на галено янките наричат Тихуана) пред патриотични чествания в Калифорния, нахълтват в ресторанта на италианеца, настоявайки веднага да бъдат нахранени. На Кардини нито сърцето, нито търговският му нюх позволяват да си признае, че в ресторанта са свършили продуктите. Италианецът оглежда наличните провизии в склада - няколко кочана маруля, яйца и два позасъхнали хляба.
| Понеже вече познавам Цезар, като човек, който в кризисна ситуация вижда възможност, не сме изненадани, че измисля да сервира на клиентите си маруля, поднесена със специална заливка от пармезан, зехтин, чесън, яйца и сос Уорчестър и ги гарнира с хрупкави крутони (изпечени от засъхналия хляб). Поднася ястието със смелата заявка "салатата на ресторанта "Цезар"". |
Дали се е дължало на бързането му или на познаването на обноските на клиентите му, едва ли ще разберем, но за кулинарната история си остава странният факт, че в тази първоначална рецепта, марулята не е нарязана, а поднесена цяла, под формата на 4 листа, с опцията да бъде консумирана с ръце.
Гостите са възхитени от кулинарната изненада и славата за "Цезар" бързо се разпространява и от двете страни на границата. Хората почват да прииждат при Кардини специално за да опитат нашумялото ястие. Сред клиентите на ресторанта са знаменитости като Кларк Гейбъл и Джийн Харлоу, но за нашата история далеч по-интересен е друг прочут почитател на блюдото - не кой да е, а великолепната Джулия Чайлд.
Оказва е, че още през 1925 г., 8-9 годишната Джулия посещава Тихуана и ресторанта на Цезар, с родителите си. В книгата си "Кухнята на Джулия Чайлд" споделя детските си спомени:
"Един от най-ранните ми спомени за ресторантски живот беше пътуването с нашите до Тихуана, през 1925-та, или може би 26-та година. Родителите ми бяха много развълнувани, че най-накрая ще ядат в ресторант "Цезар". Носеше се мълвата, както за Тихуана и за добрия живот там, така и за ресторанта на Цезар Кардини и, разбира се, за салата "Цезар". Естествено, родителите ми поръчаха блюдото, и самият Цезар дойде с количката до нашата маса, намята марулята в дървена купа, и, ще ми се да кажа, че помня всеки негов жест, но уви, това не е така. Единственото, което отново виждам ясно пред очите си, са яйцата. Виждам как чупи две яйца върху марулята и ги разбърква, докато зеленината се покрива с кремава течност от яйцата. Две яйца в салатата? Две рохки яйца варени по 1 минута? Крутони с дъх на чесън и настърган Пармезан? Салата се беше превърнала в сензация от единия бряг до другия бряг, а вече имаше и слухове за огромния й успех и в Европа."
С разрастването на бизнеса му, Кардини привиква на помощ от Италия брат си Алесандро (Алекс), който през 1926 г. се присъединява към Цезар в Тихуана. Приема се, че следващата интерпретация на ястието е на по-малкия Кардини. Не дълго след пристигането си, клиенти на ресторанта се оказват двама американски военни пилоти от базата в Сан Диего - Рокуел Фиълд, дошли да опитат прословутата "Цезар" и явно настоявали за някаква по-питателна добавка към основната рецепта. Алекс прибавя към рецептата аншоа и кръщава новата разновидност на "Цезар", салата "Авиатор", в чест на клиентите си.
Вероятно това първоначално вмешателство в оригиналната рецепта, до ден днешен дава карт бланш на съвременните ресторантьори да заместват аншоата с други видове протеинови добавки, като сред най-популярните си остават запечено на ивици пилешко или телешко, или скариди.
| Счита се, че самият Цезар категорично е настоявал да се използват единствено внесените от Италия зехтин и Пармезан, но е бил много против добавянето на аншоа към дресинга и е настоявал, че сосът "Уорчестър" е напълно достатъчен за постигането на лекия рибен отенък на ястието. Очевидно, точно този спор между двамата братя Кардини е в основата на двете "Цезар" школи и в популярния и до ден днешен спор за "оригиналната рецепта на "Цезар". |
Когато години по-късно Алекс отваря собствен ресторант в Мексико Сити, той естествено вписва в менюто си неговата версия на Цезар, при това под името "оригиналната Цезар салата на Алекс Кардини".
Както вече знаем и от други истории на знаменити блюда, стане ли едно ястие популярно, претендентите за слава не закъсняват. Един от съдружниците в ресторанта "Цезар", Пол Маджора, твърди че той, а не някой от братята Кардини, е измислил блюдото през 1927 г., във варианта й с аншоа и версията за двамата пилоти. Ливио Сантини, пък твърди че вдъхновен от стара рецепта на майка си, въвежда салата в ресторанта на Цезар през 1925 г., когато 18 годишен работи като помощник-готвач в кухнята. В тази версия се прокрадва намекът, че рецептата все пак произхожда от Италия, но тази нишка не успява да пусне по-дълбоки корени. Наследниците на Алекс смятат, че именно Алесандро, който през Първата световна война е служил като военен пилот в Италия, а не Чезаре, измисля за първи път салатата, в чест на шумната група от бойни авери - летци, които нахълтват в ресторанта и се казва "Авиатор", а не "Цезар".
1924 г. изглежда е съдбоносна в живота на Кардини, защото по-малко от два месеца след знаменателната дата, италианецът сключва брак с музикантката Камил Д. Стъпм, с която имат едно дете - Роса.
| Като единствен пряк наследник на семейния бизнес, Роса естествено ревностно настоява за авторството на баща си. Именно тя, по молба на Джулия Чайлд предоставя оригиналната рецепта на ястието, която е включена в споменатата вече книга, в оригиналния пуритански вариант, без аншоа. |
По думите на самата Джулия Чайлд, Роса е родена 5 години след като баща й измисля салатата, "но тя знаела всеки детайл, понеже историята толкова много се е обсъждала и припомняла." Безспорният авторитет на Джулия дава огромна тежест на версията за Чезаре Кардини, но едно е сигурно - независимо дали салатата "Цезар" е измислена от собственика, от съдружника, от роднината или от служителя, тя се ражда в едноименния ресторант в Тихуана и носи името на основателя му. Напълно правдоподобно също така е, че е резултат от находчиво решение - възникнал от моментния недостиг на продукти и повята на непредвидена група американски посетители.
| След края на Сухия режим и Голямата депресия, Кардини напуска Мексико, и се мести да живее в Лос Анджелис, където отваря гурме магазин. Клиентите му го следват и там, и пристигат с празни бутилки от вино, които да пълни с неговия "вълшебен" сос. И разбира се и тук, нашият прозорлив италианец вижда потенциална възможност. Заедно с дъщеря си Роса той патентова дресинга и създава популярната и до ден днешен марка Caesar Cardini Foods за бутилиран "Цезар" сос, който и в момента можете да поръчате в Amazon. |
И понеже разказът ни за салата "Цезар" е почти към своя край, за финал сме ви оставили още една пикантна история, допринесла значително за славата на блюдото. Вероятно само от името няма да се сетите, коя е мис Уолис Симпсън, но бързаме да ви подскажем, че тя е любовницата, а в последствие и съпругата на абдикиралия Крал на Англия, Едуард VІІІ, по-късно известен с титлата си Принцът на Уейлс - същият, заради който на Принц Алберт (бъдещият крал Джордж VІ) му се налага да се справя с огромния си речеви проблем във филма "Речта на Краля". Прочутата socialite от джаз епохата, Симпсън, напориста опортюнистка, по това време вече с един брак зад гърба си и втори в процес на разпад, често посещава Тихуана за шумни партита. Твърди се, че именно там тя среща бъдещия все още престолонаследник в Хотел Дел Коронадо и прозира за себе си невероятната възможност да се види като кралица на Англия.
Някои легенди дори се опитват да свържат шумната компания от 4 юли със посещението на самия Принц на Уелс, не просто в Тихуана, а в ресторанта на Цезар, и от там последвалата суматоха. Макар престолонаследникът наистина да посещава Северна Америка през 1924г., подобна спекулация е по-подходяща за холивудски сценарий, отколкото за реалното стечение на събитията.
Но със или без принца, по време на едно от партита си в мексиканското градче, Симпсън се озовава в ресторант "Цезар", и оттук насетне става негов лоялен, но много капризен клиент, настояваща за постоянно внимание и обслужване лично от Цезар. Но това е малка жертва, в замяна на огромната слава, която Симпсън в качеството си на претендентка за кралица на Англия донася на салатата. Тя разпространява рецептата и мълвата за нея из цяла Европа, където се мести след запознанството си с принца в преследването на дворцовите си амбиции. Високопоставената двойка обича да обикаля италианските курорти, така че съвсем скоро, известната салата успява да се завърне при корените си.
| Странното е, че въпреки набралата популярност в Калифорния и в Европа, по думите на самия Цезар Кардини, салата придобива широка популярност в Америка едва през 1937 г. След преместването си в Лос Анджелис, един от новите клиенти на Чезаре, известен холивудски сценарист, Мани Уолф, по време на честите си пътувания в страната разпространява рецептата в ресторанти в различни американски градове. |
Други пък считат, че истинската слава в Америка започва през 1947 г., когато редица кулинарни редактора опитват "Цезар" по време на специална дегустация на блюдото в прословутия хотел "Уолдорф-Астория" в Ню Йорк. При всички случаи, за три години до смъртта на Кардини, магистър-готвачите от International Society of Epicures в Париж обявяват салатата "Цезар" за "най-великата рецепта излязла от Америките през 50те години." Това признание в края на житейския път на Цезар идва като заслужен завършек на историята за едно бедно италианско момче, което, преследвайки "американската мечта," създава една от най-популярните кулинарни легенди на ХХ в.
.
21, 39, 02 Юли 2018, 21:39
Г-жо Иванова, отново не са редактирали текста ви и са ви оставили да се излагате с лош правопис и непознаване на граматиката.
10, 27, 02 Юли 2018, 10:27
Интересно. Благодаря Ви за тази статия, г-жо Иванова. И аз си мислех, че тази салата има нещо общо с Гай Юлий Цезар, а се оказа, че съвсем не е така. Винаги има какво ново да научи човек. :-)
+1
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »