Тази статия е част от нова съвместна рубрика между "Бакхус" и "Черноморски улов". Целта й е да даваме гласност на теми, свързани с местната кулинария и устойчивите практики и насочени като цяло към опознаването на богатствата и сезонността на подводния живот в Черно море. |
Познатата - и обичана - от едно време рибна салата в консерва "Ропотамо" се завърна наскоро с обновена и изчистена рецепта, създадена в партньорство между "Черноморски улов" и Мария Жекова, като за целта са използвани малко на брой, но грижливо подбрани продукти и паламудът замества скумрията.
Така, обещанието на компанията да преоткрива черноморската кухня, стъпвайки на нещо познато от кулинарната ни традиция и с уважение и отношение към морето, е една стъпка по-близо до менюто на средностатистическия българин.
Как започна всичко? |
Неслучайно споменаваме Созопол - днес точно там ще чуете най-много домашни рецепти, включващи паламуд, а не скумрия; ще чуете и скандали и спорове за "истинската" рецепта. Следват слаби опити за връщане на старата слава и съдебни спорове, но и това остава в миналото.
През 2021 г. в ролята на съдбата влиза Бакхус Fish Fest, където пламва искрата между "Черноморски улов" и Мария Жекова, обединени от една страст - възраждането на родните кулинарни традиции. С идеята за връщането на консервата компанията си играе още от основаването си, а опитът учи, че пътят се върви стъпка по стъпка.
Затова след първия съвместен проект с Мария Жекова, в който лимитирана серия от бурканчета със свежо маринован черноморски паламуд с родопска манатарка (кръстен романтично "Странджа целува морето") се разграбват за два дни (на Бакхус Fish Fest 2022, точно една година, след като са се срещнали), се захващат със сериозната работа - да върнат "Ропотамо" на масата.
Рецептата |
-
снимка:
Дяволът е в детайла |
Неочакваното предизвикателство се оказва намирането на точния доматен сос, който се състои само от домат, зехтин и малко сол. На помощ идва Димитър Димитров - друг герой от MasterChef. Може да звучи смешно, но след година активна работа екипът на "Улова" става експерт по доматен сос - така, както сомелиерите дегустират вино, те пък могат да ви кажат само по стичането на капката колко нишесте има в соса, например.
"На този етап от развитието на компанията, за щастие, вече никой не ни предлага да заменим нещо качествено, за да спестим от цената или пък да сложим някакъв консервант." И така, спед повече от 20 проби сосът е "закован". "Това нещо продължи близо една година, през която побъркахме всичките си партньори по пътя, докато стигнахме до нещо, с което сме ОК. Това беше голямото предизвикателство, чието преодоляване ще отпуши нещата и за следващи рецепти", твърдо е убеден Георги.
Какво следва? |
Ще завършим отново с думите на Георги: "Ключово беше да върнем "Ропотамото" в магазините, защото не са много продуктите, които са така познати. И това бележи символична начална точка - на рафта е, на масата на хората, и около това започваме да градим друга култура. За нас развитието на черноморската кулинария е в надграждането. И се оказва, че отговорът на въпроса "какво следва оттук нататък" дори не е наша работа, защото той е в хората, които сами започват да ни дават идеи за употреби, идеи за рецепти, за които ние изобщо не сме се сещали."
13, 58, 04 Декември 2023, 13:58
За съжаление, винаги в тези консерви рибата не се изчиства, а се поставя с най-големият боклук - втвърдената кръв, под формата на тъмночервени или направо черни петна. За съжаление, много хора дори не ги чистят, поради незнание. ИИдеално филетирана и почистена риба, това е задължително, но при промишлена употреба ще е трудно, а и скъпо.
"Ние никого не сме освобождавали. Дори самите себе си не можахме да освободим, макар че четири тежки военни години се надявахме на това освобождение. Даже казвахме: “След войната – ако доживея – целият живот ще бъде по новому”. Не се получи. Нито през 1945-та, нито през 1991-ва." Елена Бонер, лейтенант от медицинската служба на съветската армия, ветеран и инвалид от Великата отечествена война, съпруга на Сахаров.