С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Пътеводители в света на българското вино

Весела Николаева
20 Октомври 2012, 15:51
Share Tweet Pin it Share

За пътуващите 

"Винени маршрути" е събрала в една книга пътешествията на двамата си автори – Петър Василев и Христо Вълев, които от години обикалят избите на България. Ако и вие сте винен турист, а се чудите към коя по-напред да се отправите, виноводителят е добра отправна точка. В него има описание на основните лозаро-винарски райони на България, на избите в тях, възможностите за посещения и работното им време, както и кратък репортаж какво представлява мястото през погледа на авторите. Списъкът не е 100% изчерпателен, все пак остават и много места, до които Василев и Вълев не са успели все още да стигнат и да ги опишат – в пътеводителя са включени общо 60 изби. 

От него ще разберете накратко и историята им, легендите, с които са свързани, основните вина, с които е известна, и не на последно място – какво можете да очаквате, ако се отправите на пътуване. Покрай винения туризъм се развива и културният, така че във "Винени маршрути" са описани и най-известните забележителности на всеки район. Книгата е по-скоро каталог на изби и места за приятно прекарване, отколкото на самите вина. Тях авторите са оставили на преценката на читателите. 
Селекцията от 60 изби не е пълният списък "на местата, които непременно трябва да посетите" и не претендира да изчерпва всички хубави дестинации за дегустации – но е добро начало за всеки, почувствал се изгубен в информацията за български изби или липсата на такава. 

Книгата е само на български, обмисля се и издаването й на английски, но засега на нея ще се радват основно в пределите на страната. Последните страници са място за стикери от избите, а за всеки, събрал всичките 60, издателите от "ВиноЗона" обещават подарък. Какъв точно – и ние ще узнаем, след като ги съберем. 

  •  

     

    снимка: Бакхус



Каталог на виното

"Каталог на българското вино 2013" си поставя за цел да събере на едно място опитa от дегустации и познания на цял един екип. Авторите са Цвета Тановска и Катя Йончева, но те са използвали познанията и на други винолюбители, за да опишат избите и вината на България. Списъкът не е 100% пълен бизнес каталог, все пак има и доста малки и полузападащи изби, които по мои наблюдения липсват от каталога – по обясними причини. 

В книгата може да намерите адресите на по-голямата част от избите на България, да разберете предлагат ли възможности за дегустации, за по-дълго оставане и, разбира се, основните им серии вина. Те са оценени от авторите от една до пет звезди, а освен това си имат и кратко описание на вкуса. 

Ако сте от хората, на които "заоблено" и "интензитет на носа" звучат като научни термини от енологията, в каталога има и справочник  на най-често използваните описания. Така например заоблено означава вино с добър баланс, а интензитетът на носа е силата на аромата му. С малко повече време за разучаване ще можете и да разчитате всичко по етикетите на бутилките, например какво точно означава вино от категория "Резерва" и по какво се различава от "Специална селекция". 

Начинът на сервиране също не е подминат – за да усетите плътно вкуса и аромата на виното и в домашна обстановка, за да разберете колко са важни чашите при поднасянето му и как да достигнете идеалната температура. За любителите на лозарството е включено и кратко описание на основните бели и червени сортове вина, отглеждани в България. Така например аз лично научих, че създаденият в България сорт евмолпия се отглежда още в САЩ и Австралия. Големият плюс на каталога е английският му превод – той копира точно българското издание и обещава да спечели почитатели на българското вино и сред хората, за които кирилицата досега е била неразбираема стена пред опознаването на продукцията на родните изби. 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »